Borde vi lära oss mer om HBTQ i skolan?

Debatt

DEBATT. Om man jobbar eller går på Nyköpings högstadium är det inte ovanligt att höra folk slänga ut homofobiska kommentarer som ”jävla bög”. Det har blivit som ett svärord för barn i nästan alla åldrar, men varför säger man så? Varför har ordet bög blivit ett av de värsta orden man kan bli kallad när man går i skolan?

Jag ställde några frågor till elever och fick följande svar:

 

Varför använder du ordet bög som ett dåligt ord?

– Kanske för att folk hatar bögar och att andra då följer efter och gör samma sak.

– Jag vet inte, jag gör det för att andra gör det.

– Jag tror det handlar lite om att trycka ner folk som är annorlunda

 

Vad tror du vi ska göra för att få det här att sluta?

Jag tycker att vi borde lära ut det i t.ex. samhällskunskapen eller biologi.

– Man skulle kunna ha som den där dagen när vi jobbade med respekt fast lite mer för hbtq.

 

De svar jag fick på min andra fråga förutom svaren jag redogjort för ovan var saker som ”jag vet inte” eller ”jag tror inte det är ett så stort problem”. Men det är ju ett problem. Folk mår dåligt och jag vet att vissa är rädda för att komma ut för att de är rädda att bli mobbade. Så jo, det här är ett problem. Att barn blir rädda för att komma ut på grund av all homofobi som slängs runt i skolan är ett problem.

När jag frågat den första frågan till någon som brukar säga saker som t.ex. ”jävla bög” säger de ofta att de inte har något emot homosexualitet, men att de säger det för att alla andra gör det. Det här är ett stort problem! Folk går runt och säger saker som dom flesta inte ens vet vad det är! Jag har flera gånger hört saker som att man inte visste att det fanns några som var gay i sin klass, men det ursäktar ju inte att man trycker ner en hel grupp människor bara på grund av vem dessa personer älskar!

Några vettiga svar på min andra fråga var att det borde läras ut under vissa lektioner, men när jag frågar andra om de tycker lika säger de ofta nej.

 

Så, vem har rätt? Borde man lära sig om hbtq i skolan?

Mitt svar är ja. Det finns så mycket som vi skulle kunna göra för att få bort homofobin från Nyköpings högstadium. En av sakerna hade varit att säga till om någon säger något homofobiskt. Då säger jag inte att det är elevernas uppgift eftersom många kan ha svårt att prata om sånt här, jag menar att det framför allt är lärarna att säga ifrån. Det är så många gånger som folk snackar skit om hbtq-personer och lärarna bara går förbi och inte gör någonting. I klassrummet, i korridoren och i matsalen. Lärarna måste göra något åt det här om vi någonsin ska se en skillnad.

Det andra vi kan göra är som vissa elever säger, att lära ut om det i skolan. På biologin i sexualkunskapen lär vi oss om sex mellan en man och kvinna, vi pratar aldrig om något annat än det. Samma sak när det kommer till kön! Det finns mer är bara man och kvinna (och då menar jag inte bara hen, om du vill lära dig mer om att vara ickebinär kan du läsa boken ”Mitt Namn” av Moa-Lina Olbers Croall) men det lär vi oss inte i skolan. Vi lär oss aldrig något mer är hetero cis normen som det här samhället har tryckt in i våra ansikten sen vi föddes.

Vi skulle kunna lära oss om det i samhällskunskapen. Vi får ju lära oss om rasism och sexism, då kan man väl kunna lära oss om homofobi också?

Just Nyköpings högstadium har kommit väldigt långt när det kommer till acceptans. Vi har människor av olika färger, vi har olika religioner och så många kommer från helt andra delar av världen! Men hbtq frågor sopas liksom under mattan, som om det inte spelar någon roll. Men vi BEHÖVER lära oss om det här! Det är viktigt att homofobin stoppas! Och målet med Nyköpings högstadium är ju att alla ska kunna gå här och lära sig oavsett hudfärg, religion, kön, handikapp eller sexuell läggning. Men om vi vill uppnå det måste vi ta tag i det här! Vi har redan kommit en liten bit, men skoltidningen och några lärare som säger till är inte tillräckligt! Vi måste göra något åt det här och sluta behandla det som en obetydlig fråga som vi bara kan lämna i skuggorna.

Vi har slagits för rättigheten att få gifta oss! Vi kanske snart kan få ett tredje juridiskt kön så att fler kan identifiera sig som sitt eget kön! Nu är det dags att ta ett steg till. Steget som tillåter hbtq-ungdomar att komma ut i skolan utan rädsla för att bli mobbad. Steget som ska ta oss närmare ett jämställt samhälle.

Det är dags att göra något åt det här, och om vi vill uppnå en jämställd värld måste någon ta ett första steg. Så varför inte?

 

Tyra Öqvist

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Debatt
Är femtonåringar bra förare?

DEBATT. När man är 14 år och 9 månader får man ta lektioner inför AM-körkortet på en körskola. Sedan när man klarat kurserna måste man göra ett kunskapsprov och efter att man är 15 år och klarar man det så har man ett AM-körkort. Är utbildningen tillräcklig? Med ett AM-körkort …

Debatt
Jag blir så trött…

DEBATT. När jag gick på lågstadiet och en kille tog min mössa, ryckte mig i håret, snodde min penna var all respons jag fick från min lärare: ”Han gör det för att han gillar dig, killar är dåliga på att uttrycka sina känslor, han vill bara ha din uppmärksamhet”. Och …

Debatt
Konstgräs på fotbollsplan utanför Alpha!

INSÄNDARE. Idag finns det bara en asfaltsplan utanför Alpha. Det är därför inga är ute och kör fotboll på asfalten. Det gör att ungdomarna blir stillasittande och använder mobilen. För det första: Om skolan hade konstgräsplan istället för asfaltsplan skulle risken för att skada sig bli mindre för att underlaget …