Den brittiske fysikern Stephen Hawking är död

Vetenskap

VETENSKAP. Den välkända fysikern och författaren Stephen Hawking är död. Hans familj meddelade på onsdagsmorgonen att han hade somnat in i sitt hem i Cambridge, England. Han blev 76 år gammal.

Stephen Hawking var en fysiker, kosmologiforskare och författare. Han har bl.a hjälpt till att förklara svarta hål och har även undersökt universums början. Han har blivit kallad ”vår tids Einstein” och har besökt många platser för att hålla föreläsningar om hans forskning om svarta hål.

Hawking led av sjukdomen ALS, han fick diagnosen i 20-årsåldern och tillbringade sedan resten av sitt liv i en rullstol och kunnat tala med mekanisk hjälp. Hans maskin funkar genom att välja olika ord på sin dator med hjälp av små rörelser. Orden skickas sedan till ett annat program som läser upp meningarna. När Stephen först fick diagnosen så trodde inte läkarna han skulle överleva längre än 2 år. Han klarade långt över detta.

Sofia Fröding

Bild: Lwp Kommunikáció

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Mat och hälsa
Ungdomar behöver sova mera!

HÄLSA. Ungdomar behöver sova mellan 9-10 timmar varje natt men det är få som får ens i närheten av det. Med träningar, extrajobb, dataspel och framför allt sociala medier kan det kännas svårt att prioritera sömnen. Men sömnen är otroligt viktig för både den mentala och fysiska hälsan. Fler och fler …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Poddar
Högstadiepodden om Greta Thunberg och klimatet

PODD. Greta Thunberg har fått enorm uppmärksamhet på senaste tiden. Hon vänder sig direkt till de vuxna och hennes budskap är: ”Ni gör inte tillräckligt, lyssna på forskarna och skärp er!” Jag (Jörgen) samtalar i denna podd med tre tjejer i nian, som också är med i profilen Redaktionen. Om …