Elon Musk skickar upp sin Tesla i rymden

Utrikes

UTRIKES. Den 6 februari skickade rymdfartsföretaget SpaceX upp sin första rymdfarkost. Företagets VD, Elon Musk (som också är VD för Tesla Motors) passade också på att  skicka upp sin egen Tesla. 

Elon Musk och hans företag SpaceX skickade upp den kraftigaste raketen som används idag. Med på raketen hade Elon Musk också sin egen Tesla Roadster. Med Falcon 9 var SpaceX en av de första med att skicka ut raketer som sedan landade på jorden igen. Då lyckades man med en startraket, med den nya Falcon Heavy klarade man det med tre.

Ombord på raketen fanns en av Elon Musks egna elbilar, en röd Tesla. Man använde denna Tesla istället för att simulera lasten som skulle användas ombord på en vanlig rymdfärd. Ute i rymden släppte raketen av Teslan för att den sedan skulle skickas i en elliptisk omloppsbana runt solen.

”Föraren” av denna Tesla var en docka med namnet ”Starman”. Namnet är en hyllning till David Bowie och hans låt med samma namn. Ur högtalarna på elbilen spelas David Bowies album ”Space Oddity” och på bilens instrumentpanel har Elon Musk lämnat ett meddelandet ”DON’T PANIC” till dockan. Meddelandet är en referens från en av Elon Musks favoritböcker när han var yngre, Douglas Adams bok ”Liftarens Guide till galaxen.

 

Sofia Fröberg

Foto: Wikimedia Commons

Vi har också lagt in låten ”Starman” på Redaktionens egen spellista. Lyssna gärna här

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …