Giftattacken mot före detta ryske spionen

Utrikes

UTRIKES. Hur ska detta lösas? Det är det många som frågar sig. Den före detta ryska spionen Sergej Skripal och hans trettiotreåriga dotter Yulia vårdas fortfarande på sjukhus efter giftattacken i London. Enligt the telegraph  ska nervgiftet som Sergej och Yulia fått i sig ha gömts i Yulias resväska innan hon begav sig hem från sin resa i Moskva. Giftet ska sedan ha spridit sig när väskan öppnats.

Den tredje mars nu i år kom Yulia hem från ett besök i Ryssland. På eftermiddagen dagen därpå hittades hon och hennes pappa Sergej Skripal medvetslösa på en parkbänk. De vårdas fortfarande på sjukhus i London.

Någon ville förmodligen ha hämnd mot Sergej Skripal som tidigare varit en rysk spion men avgått och flyttat till London.

The telegrephs teori är att nervgiftet placerats i Yulias väska på till exempel ett klädesplagg när hon skulle resa hem från Ryssland till London. Från början trodde man att nervgiftet spridit sig i Skripals bostad men nya uppgifter säger att giftet ska ha spridit sig i ventilationen på Sergejs BMW.

Nervgiftet. eller det så kallade Novitjok, är ett gift som blockerar nervsystemets signaler till musklerna som kan leda till att kroppens organ slutar fungera. Giftet kan verka inom trettio sekunder och tas oftast in i kroppen genom inandning. Novitjok uppfanns i Ryssland under 1970-talet och är ett finfördelat pulver. Tyvärr har man inte kunnat skapa ett botemedel mot just Novitjok men det finns mot andra nervgift. Även fast Novitjok är ett förbjudet ämne är det ändå möjligt att giftet förts från Ryssland.

Än så länge vet man inte varför eller vem som placerat pulvret i väskan men man antar att giftet placerats där som en slags hämnd mot Sergej som avgått som en rysk spion. Sergej och Yulia har fått skador för livet uppger polisen.

 

Leonora Holst

Foto: Wikimedia commons; Lead arsenate insecticide powder

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Tsunamin i Indonesien

UTRIKES. Fredagen den 28 september skakades Indonesien av en kraftig jordbävning med magnituden 7,5 med en efterföljande tsunami. Indonesiska myndigheter förklarar detta som en massgrav. 2,4 miljoner människor drabbades av katastrofen och 17 000 har förlorat sina hem. Än så länge vet man inte hur många dödsoffer som kommer finnas men …

Utrikes
EU förbjuder memes

UTRIKES. Ett nytt EU-direktiv kan tvinga tjänster som Youtube, Facebook och Twitter att införa filter som automatiskt raderar material med upphovsrättsskyddat innehåll. Det innebär bland annat att memes kan försvinna från nätet. Så kallade memes fyller sociala medier som Twitter, Instagram och Facebook. Men snart kan de bara vara ett …

Utrikes
Vad händer med vårt klimat?

UTRIKES. Vad händer just nu med vårt klimat? Temperaturen runt om på jorden höjs och sänks hela tiden. Där det brukar vara normal, varm sommar brinner det nu i skogarna och där det brukar vara minusgrader är det flera plusgrader och snön smälter. Vi måste ta hand om vår natur …