Giftattacken mot före detta ryske spionen

Utrikes

UTRIKES. Hur ska detta lösas? Det är det många som frågar sig. Den före detta ryska spionen Sergej Skripal och hans trettiotreåriga dotter Yulia vårdas fortfarande på sjukhus efter giftattacken i London. Enligt the telegraph  ska nervgiftet som Sergej och Yulia fått i sig ha gömts i Yulias resväska innan hon begav sig hem från sin resa i Moskva. Giftet ska sedan ha spridit sig när väskan öppnats.

Den tredje mars nu i år kom Yulia hem från ett besök i Ryssland. På eftermiddagen dagen därpå hittades hon och hennes pappa Sergej Skripal medvetslösa på en parkbänk. De vårdas fortfarande på sjukhus i London.

Någon ville förmodligen ha hämnd mot Sergej Skripal som tidigare varit en rysk spion men avgått och flyttat till London.

The telegrephs teori är att nervgiftet placerats i Yulias väska på till exempel ett klädesplagg när hon skulle resa hem från Ryssland till London. Från början trodde man att nervgiftet spridit sig i Skripals bostad men nya uppgifter säger att giftet ska ha spridit sig i ventilationen på Sergejs BMW.

Nervgiftet. eller det så kallade Novitjok, är ett gift som blockerar nervsystemets signaler till musklerna som kan leda till att kroppens organ slutar fungera. Giftet kan verka inom trettio sekunder och tas oftast in i kroppen genom inandning. Novitjok uppfanns i Ryssland under 1970-talet och är ett finfördelat pulver. Tyvärr har man inte kunnat skapa ett botemedel mot just Novitjok men det finns mot andra nervgift. Även fast Novitjok är ett förbjudet ämne är det ändå möjligt att giftet förts från Ryssland.

Än så länge vet man inte varför eller vem som placerat pulvret i väskan men man antar att giftet placerats där som en slags hämnd mot Sergej som avgått som en rysk spion. Sergej och Yulia har fått skador för livet uppger polisen.

 

Leonora Holst

Foto: Wikimedia commons; Lead arsenate insecticide powder

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …