Love Simon och Every Day

Kultur/nöje

KULTUR/NÖJE. 2018 har  blivit känt inom hbtq som året 20gayteen, vilket inte är så konstigt. Det här året är väldigt stort för hbtq-personer över hela världen, och den största anledningen är nog filmerna som kommer ut i år.

Every Day och Love Simon är två hbtq filmer som visar hbtq-ungdom på film och innehåller historier som så många kan relatera till. Äntligen får tonåringar se sig själva i film utan att behöva vara en stereotyp eller en sidekick.

Every Day (baserad på David Levithans bok med samma titel) handlar om en tjej som blir kär i en person som vaknar upp i en ny kropp varje dag. Alltid samma ålder, aldrig samma person. Med det har vi två olika representationer som är både könsidentitet och sexualitet.

Att vakna upp i en ny kropp varje dag är en symbol för en könsidentitet som kallas genderfluid. Genderfluid betyder att en persons kön skiftar beroende på dag eller situation.

Och flickan som blir kär i den här människan är pansexuell, vilket betyder att en människas kön inte spelar någon roll utan att man blir kär i personligheten.

Every Day är alltså en film som för första gången kan ge människor som är genderfluid eller pansexuell någon att relatera till.

Love Simon är baserad på boken Simon vs the homosapiens agenda . Den handlar om en kille som heter Simon. Han är gay och har inte har kommit ut, men träffar någon på nätet som går i hans skola och har namnet Blue. Blue är den enda Simon vet om i hans skola som är gay. Mer tänker jag inte säga, ni får vänta tills den kommer ut.

Love Simon är alltså en film om en kille som nästan alla hbtq-personer kan relatera till.

Jag tycker bara det är så häftigt att vi äntligen får någon på film att relatera till eftersom det inte finns så många hbtq-personer i andra filmer. Dem här filmerna är något som dagens ungdom behöver. Vi behöver få se oss själva på skärmen precis lika mycket som hetro-ciskönade män och kvinnor behöver se sig själva på skärmen. Vi måste göra det mer normalt att vara en del av hbtq.

Love Simon kommer ut i Sverige den 15 juni.

Every Day kom i Sverige ut den 23 februari.

 

Tyra Öqvist

Bild: IMDb

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kultur/nöje
K-pop, del 2. Gruppen BTS!

KULTUR OCH NÖJE. Bandet BTS består av sju medlemmar, Jimin, Jungkook, RM, V,  J-Hope, Suga och Jin. Suweys presenterar i denna artikel bandet och tipsar om album och låtar. BTS producerar och skriver sin egen musik. Många band får låtar skrivna och producerade åt dem men gruppen vill vara inblandade …

Kultur/nöje
1
K-pop, del 1. Presentation av K-pop!

KULTUR/NÖJE. K-pop, förkortning av koreansk pop, är en musikgenre som har sitt ursprung i Sydkorea. K-pop är den mest populära och bästsäljande musikgenren i Sydkorea. Under slutet av 1990-talet började K-pop spridas i Asien som en del av den koreanska vågen känd som Hallyu. K-pop har också uppnått global popularitet …

Kultur/nöje
Rubiks kub

Oscar Tsoi kommer i två artiklar att presentera Rubiks kub, som han är något av en expert på. Oscars kan själva lösa kuben på under en minut. Rubiks kub är ett 3D-pussel med sex sidor. Den vanligaste färgerna på kuben är röd, orange, gul, vit, grön och blå. Det finns …