Marockanska barn rymde från Sverige – lever nu på gatan i Paris

Utrikes

UTRIKES. Omkring 20 marockanska barn som lämnat Sverige har de senaste månaderna bott ute på gatan på små madrasser i Paris. Bland dom barnen finns det två minderåriga gravida flickor och en 13-årig pojke i fängelse. 

Under de senaste månaderna har det kommit barn till Paris som har rymt från Sverige, de är många marockanska små barn som kan vara allt från nio år gamla till arton år gamla. Dessa barn sover ute på gatan på en liten madrass och har ingen mat som de kan äta sig mätta på.

Sooi Scheneider på den svenska hjälporganisationen Habibi har rest till Paris fyra gånger under denna vinter för att söka upp de barnen som har rymt från de svenska familjehemmen och organisationerna. Hennes första gång var i November. Sooi Scheneider sa alla gånger att det var hemskt. Men att första gången se hur barnen hade det var inte hur hon hade förväntat sig.

Ett av de barnen som har rymt från Sverige är en trettonårig pojke som man hittade i Barcelona, Spanien som innan det hade levt i en container i Paris och han är inte den enda.

-Av femtio stycken här har kanske tjugo stycken vart i Sverige och de har berättat att de trodde att Sverige var ett land som kunde hjälpa dom men de har ofta problem med myndigheterna så de prövar Paris istället, säger Fatiha Khettab från hjälporganisationen  Au coeur de la précarité.

Många av barnen använder droger även fast de inte vill och det gör att de gör dåliga saker. En pojke som har avvikit från Sverige som nyligen har dömts till åtta månaders fängelse för att han har tagit saker från olika affärer. Det finns också två små tjejer som har blivit gravida och får leva ute för att de blev flyttade från Sverige till Spanien och hamnade sen i Paris.

Situationen är fortfarande mycket allvarlig och de kommer bara mer och mer ungdomar som kan vara från nio år till arton år gamla.

 

Tuva Westberg

 

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Tsunamin i Indonesien

UTRIKES. Fredagen den 28 september skakades Indonesien av en kraftig jordbävning med magnituden 7,5 med en efterföljande tsunami. Indonesiska myndigheter förklarar detta som en massgrav. 2,4 miljoner människor drabbades av katastrofen och 17 000 har förlorat sina hem. Än så länge vet man inte hur många dödsoffer som kommer finnas men …

Utrikes
EU förbjuder memes

UTRIKES. Ett nytt EU-direktiv kan tvinga tjänster som Youtube, Facebook och Twitter att införa filter som automatiskt raderar material med upphovsrättsskyddat innehåll. Det innebär bland annat att memes kan försvinna från nätet. Så kallade memes fyller sociala medier som Twitter, Instagram och Facebook. Men snart kan de bara vara ett …

Utrikes
Vad händer med vårt klimat?

UTRIKES. Vad händer just nu med vårt klimat? Temperaturen runt om på jorden höjs och sänks hela tiden. Där det brukar vara normal, varm sommar brinner det nu i skogarna och där det brukar vara minusgrader är det flera plusgrader och snön smälter. Vi måste ta hand om vår natur …