Mitt extra plagg

Krönika
3

KRÖNIKA. “Förbjud slöjan i svenska grundskolan”, “Fick inte jobb på SAS – för hon bar slöja”, “Frisör vägrade släppa in kvinna i hijab”

Det här mina vänner är ett par exempel på saker som ständigt kommer upp, både på sociala medier men även i det verkliga livet. Jag är inte blind. Jag är medveten om de blickar som jag får när jag runt på stan. När jag sitter på bussen. När jag fikar. Jag hör era arroganta kommentarer när jag går förbi er i affären. Jag hör hur ni viskar när ni ser mig gå där framför er, stolt bärande min slöja. Man brukar prata om att människor har lika värde. Att man i Sverige har religionsfrihet, men ändå är det många som ser ner på mig och andra som går runt med detta extra plagg.

Det finns människor som har fått för sig att ALLA muslimska kvinnor lever i förtryck, att de inte lever som de själva vill, och den främsta symbolen för dessa förfärliga påståenden är sjalen. Vissa människor drar det oftast så långt och säger att sjalen är en synonym till förtryck. Men är detta sant? Tänk ifall man påstod att alla med grön tröja är förtryckta, eller att det är oacceptabelt att ha på sig det. Många skulle bemöta det här med “så kan man inte skriva” eller “Du kan inte dra alla över en kam”. Men är det inte detta som muslimska kvinnor runt om i världen dagligen får uppleva? Personer som har en grön tröja får man inte dra över en kam, men ändå har samhället gjort det okej att göra det med muslimer.  

Om en muslim är terrorist, är alla muslimer terrorister. Om en muslimsk kvinna som bär sjal känner sig förtryckt, så känner alla muslimska kvinnor med sjal förtryckta. Människor har en bild av hur en viss typ av människor är, vilket är helt fel. Jag som är en av de miljontals människorna som bär slöja känner inte att mina rättigheter tas ifrån mig på grund av mitt val av religion och kläder. Det är när jag bär just sjalen och min religion som jag känner mig betydande och mäktig. Att bära slöja i ett samhälle där det är en självklarhet att visa håret, är att visa starkt civilkurage, då jag inte låter samhället definiera just mig.

 

Yusra Ali, 9n

Foto: Pixabay

 

Oj, det är verkligen en ögonöppnande text som borde läsas i alla klassrum. Fler som denna unga tjej behövs!

Ojojoj! En av de bästa texterna jag läst på länge! Så bra att de unga börjar få upp ögonen och börjar bryr sig om rättvisa. Vill gärna se mer!

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Markägarnas värsta fiende hissar vit flagg!

KRÖNIKA. Nu nalkas våren, solen gör det den borde och den stora delen av vår befolkning som är pollenallergiker får sin årliga dos av rampljus. Just som jag skriver detta behöver behöver jag ducka för trötta humlor som kommer farande. För mig betyder det bara en sak, det är dags …

Krönika
Coronaviruset från yngres perspektiv

KRÖNIKA. I början skämtade jag om det men nu är det på riktigt, jag pratar om covid-19 även kallat coronaviruset. När jag först hörde talas om covid-19 så var jag inne och scrollade på Instagram när jag då fick upp en video när en person skämtade om det eftersom det …

Krönika
Sociala medier

KRÖNIKA. Det är bara ett klick sen är jag inne på den plattformen där alla kan skriva till mig, där alla kan se min fritid och mina selfies. Det enda jag ser på Instagram just nu är botoxfyllda läppar, influencers som står och putar med rumpan samtidigt som dom gör …