Mitt extra plagg

Krönika
3

KRÖNIKA. “Förbjud slöjan i svenska grundskolan”, “Fick inte jobb på SAS – för hon bar slöja”, “Frisör vägrade släppa in kvinna i hijab”

Det här mina vänner är ett par exempel på saker som ständigt kommer upp, både på sociala medier men även i det verkliga livet. Jag är inte blind. Jag är medveten om de blickar som jag får när jag runt på stan. När jag sitter på bussen. När jag fikar. Jag hör era arroganta kommentarer när jag går förbi er i affären. Jag hör hur ni viskar när ni ser mig gå där framför er, stolt bärande min slöja. Man brukar prata om att människor har lika värde. Att man i Sverige har religionsfrihet, men ändå är det många som ser ner på mig och andra som går runt med detta extra plagg.

Det finns människor som har fått för sig att ALLA muslimska kvinnor lever i förtryck, att de inte lever som de själva vill, och den främsta symbolen för dessa förfärliga påståenden är sjalen. Vissa människor drar det oftast så långt och säger att sjalen är en synonym till förtryck. Men är detta sant? Tänk ifall man påstod att alla med grön tröja är förtryckta, eller att det är oacceptabelt att ha på sig det. Många skulle bemöta det här med “så kan man inte skriva” eller “Du kan inte dra alla över en kam”. Men är det inte detta som muslimska kvinnor runt om i världen dagligen får uppleva? Personer som har en grön tröja får man inte dra över en kam, men ändå har samhället gjort det okej att göra det med muslimer.  

Om en muslim är terrorist, är alla muslimer terrorister. Om en muslimsk kvinna som bär sjal känner sig förtryckt, så känner alla muslimska kvinnor med sjal förtryckta. Människor har en bild av hur en viss typ av människor är, vilket är helt fel. Jag som är en av de miljontals människorna som bär slöja känner inte att mina rättigheter tas ifrån mig på grund av mitt val av religion och kläder. Det är när jag bär just sjalen och min religion som jag känner mig betydande och mäktig. Att bära slöja i ett samhälle där det är en självklarhet att visa håret, är att visa starkt civilkurage, då jag inte låter samhället definiera just mig.

 

Yusra Ali, 9n

Foto: Pixabay

 

Oj, det är verkligen en ögonöppnande text som borde läsas i alla klassrum. Fler som denna unga tjej behövs!

Ojojoj! En av de bästa texterna jag läst på länge! Så bra att de unga börjar få upp ögonen och börjar bryr sig om rättvisa. Vill gärna se mer!

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …