Nationella proven i Sverige har läckt

Skolfrågor

SKOLFRÅGOR. Efter stöldkuppen mot en skola spreds de Nationella proven i svenska på olika sociala medier. Skolverket fick uppgifter om en läcka under måndagen men de bytte inte ut proven inför tisdagens Nationella prov. 

Under tisdagsmorgonen började alla nior i hela Sverige skriva de nationella provet i svenska men under måndagskvällen så hade det Nationella provet i svenska stulits i samband med ett inbrott som var på en skola i Stockholm. Vid måndagskvällen så bekräftade skolverket att dem hade fått uppgifter om en spridning genom en lärare i Gävle, i stora delar av Sverige har då nior tagit del av provet via Snapchat men trots det så bytte inte skolverket ut provet utan det fick varje enskild rektor bestämma.

Man fick tag på skolverkets provchef, Anders Boman under tisdagsmorgonen men då hade han inga detaljuppgifter, men de på skolverket skulle samlas tidigt den morgonen för att prata om vad som hade hänt. Anders Boman sade innan mötet att ”rektorn på varje skola kan avgöra om man ska använda ersättningsprovet istället”.

Efter mötet säger han att ”på måndagskvällen hade vi inga bevis på spridning utan det var på morgonen under tisdagen vi hade det men då var det försent att agera”.

De bestämde då att alla rektorer på de olika skolorna i Sverige fick bestämma om man skulle använda det vanliga provet eller ersättningsprovet.

På Nyköpings Högstadium bestämde våran rektor, Peter Sund att niorna skulle få skriva de vanliga proven och inte ersättningsproven.

 

Tuva Westerberg

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alpha
4
Ella Haugness möter Utbildningsminister Anna Ekström

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Den 20 november 2019 hade Nyköpings Högstadium besök av Sveriges utbildningsminister, Anna Ekström. Då passade vi på Redaktionsprofilen på att träffa ministern för en intervju, såklart! Ministerns schema under förmiddagen var späckat och vår ”slot” – 11.25-11.35 – var den absolut sista innan hon skulle resa vidare mot …

Skolfrågor
På tiden att Örstig får en busslinje

SKOLFRÅGOR.  Jag bor ute på Örstig det är ett område som är så långt ut man kan komma på Arnö, dock fortfarande inom stadsplanerat område. När jag flyttade in år 2008 var det tänkt att kommunen skulle fixa kollektivtrafik inom en snar framtid. Nu är det slutet på 2018 och …

Inrikes
Valåret 2018 – S tar krafttag mot psykiska ohälsan bland unga

VALET 2018. Förra veckan presenterade Socialdemokraterna ett vallöfte till Sveriges unga att ta krafttag mot den växande psykiska ohälsan. Det är ett förslag som ungdomsförbundet SSU drivit som en av de viktigaste välfärdsfrågorna för Sveriges unga. Psykisk ohälsa är vår tids snabbast växande folkhälsosjukdom, och speciellt bland barn och unga …