Nej, Nyköpings högstadium är inte Sveriges farligaste skola

Högstadiet
7

HÖGSTADIET. Går vi på Sveriges farligaste skola? Ett facebookinlägg  av gruppen Stå upp för Sverige framställer Nyköpings högstadium som en skola i totalt kaos, där brott begås varje dag. På vår skola är det inte många, om ens någon, som känner igen sig. Vi på Redaktionen inleder nu en artikelserie där vi går till botten med Stå upp för Sverige, som är en känd hatgrupp på nätet, och deras facebook-inlägg. 

Facebookgruppen Stå upp för Sverige publicerade den 24 februari ett inlägg på sin sida som var väldigt kritiskt mot Nyköpings högstadium, speciellt Alpha.

I rubriken ställdes frågan om Nyköpings högstadium är Sveriges farligaste skola. Sedan radades det upp ett antal incidenter som ska ha hänt på skolan; skadegörelse, våldtäkt, stölder, kränkning, bränder, barnpornografi, inbrott i skåp, narkotikabrott. Det skrevs också att det är vanligt att elever på skolan är respektlösa, att bord och stolar slängs efter gråtande lärare samt att dödshot mot lärare förekommer.

I kommentarsfälten, och det är bara de som är medlemmar i gruppen som kan kommentera, så står det sådant som: ”Lägg ner skiten då!” och ”Bränn upp skolhelvetet. De kommer ändå inte att lära sig något”.

Vi på redaktionen känner inte alls igen oss i den här bilden av skolan, och efter att ha pratat med lärare och elever, verkar det egentligen inte vara någon som gör det. Men det här har ändå blivit en ”snackis” bland elever på skolan.

Till en början kan man konstatera att ”Stå upp för Sverige” har varit i blåsväder förr. SN har publicerat flera artiklar om gruppen (som ursprungligen publicerats i Eskilstunakuriren), senast den 15 januari. Då stod det att det här är Sveriges största hatgrupp på nätet och att den startades av en Eskilstunabo. När det stängdes ner i januari hade den 170 000 medlemmar. Nu verkar den alltså ha ”vaknat” igen. I en artikel publicerad den 7 december så konstateras det att Stå upp för Sverige är Sverigedemokraternas största stödgrupp på Facebook.

Det här är också ett mycket intressant exempel på vikten av källkritik och hur nyheter kan skapas och vinklas för att lyfta fram en viss bild av samhället. Vi på Redaktionen kommer återkomma med artiklar där vi kritiskt granskar den här facebookgruppen och dess påståenden om vår skola.

 

Jörgen Leidebrant

Foto: http://www.evanne.se/2017/04/20/sa-har-star-jag-upp-for-sverige/

 

Klokt och relevant inlägg! Modigt av Redaktionen att skapa en nyanserad motvikt till ryktesspridning som kan skapa såväl olust som bidra till ökad otrygghet.

/HE

Hoppas ni kan vara objektiva och även ta upp både det som är bra och det som är dåligt. Att våga se brister är ju bra om man vill utveckla skolan i rätt riktning.

Hej Håkan! Det har du rätt i och det är vår avsikt. Men vårt första fokus just nu är att granska Stå upp för Sveriges väldigt vinklade inlägg om skolan. I det ingår till exempel att titta på antal polisanmälningar och försöka ställa det i relation till andra skolor och titta på vad som faktiskt har anmälts. Det handlar ju inte precis om hundratals våldtäkter och misshandelsfall…

Väldigt vinklade inlägg om skolan? Har du ens läst inlägget? Det är väl bara en tidsfråga innan alla polisanmälningar dyker upp i SN. Nej det kanske inte handlar om 100-tals våldtäkter och misshandlingar men om det är totalt en 250 st polisanmälningar då har ju något gått snett till. Jag skulle inte vilja ha mitt barn på den skolan kan jag säga direkt.

Hej Anders! Om du skulle gå innanför dörrarna på den här skolan skulle du snart förstå att det här inte är ”Sveriges farligaste skola”. Och ja, jag har läst inlägget och vidhåller att det är väldigt vinklat. Det är dessutom publicerat på en sida som är granskad av bland annat Eskilstunakuriren och är känd som en av de största hatsidorna på nätet. Som jag tidigare skrivit ska vi fortsätta titta på det här med polisanmälningar och försöka ställa det i relation till vika anmälningar, tidsperioden och hur det ser ut på skolor av samma storlek. Det finns inte tillstymmelse till något sådant i det här inlägget vi pratar om.

7 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Hälsningar från Melody och Lisa till eleverna på skolan!

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Skolbibliotekarien Jörgen har nyligen varit på bokmässan i Göteborg och passade då på att få tre böcker signerade. Det handlar om Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson samt Mizeria och Lowkey av Melody Farshin. I båda fallen handlar det om personliga hälsningar till eleverna …

Högstadiet
9j och 9n ställer ut surrealistiska träd i biblioteket!

UTSTÄLLNING. På bildlektionerna har eleverna i årskurs nio målat surrealistiska träd. I skolbiblioteket har tidigare ställt ut målningar av 9i och 9m. Nu har vi bytt ut dessa till målningar av 9j och 9n. Jag har pratat med Viggo Karlsson som har med en målning. Det här är något som …

Högstadiet
Högstadiepodden om skolmaten

PODD. Lyssna på när Mariana, Sofia, Valentina, Pamela, Nilo och Havannah diskuterar vad de tycker om skolmaten. De har även intervjuat elever och personal på Omega. Lyssna här Alla åsikter som framkommer i podden och intervjuerna är elevernas/personalens egna. Foto: Wikimedia Commons; Casey Lehman