Personlighetstest: vem är du?

Vetenskap

VETENSKAP. Testet bygger på Carl Gustaf Jungs personlighetspsykologiska teori. Han var en schweizisk psykolog, psykiater och författare som har efterlämnat en rik samling publikationer med psykologiska teorier. Bland annat har han format fram en personlighetspsykologisk teori som delar in oss i sexton olika typer, hans teorier anses dock vara felaktiga av modern forskning. Katharine Cook Briggs, som var en lärare med ett stort intresse för psykologi, upptäckte Jungs teori och bestämde sig för att fortsätta forska inom den. Hennes dotter, Isabel, ville hjälpa till och tillsammans formade dem Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Dem tyckte att denna idé kunde hjälpa folk att göra bättre val och se olikheter mellan människor som en positiv sak.

De sexton personlighetstyperna delas in i fyra grupper, analytiker, diplomatiker, väktare och utforskare, med fyra typer i varje grupp. Varje typ består av fem bokstäver. Första bokstaven är antingen ett (I) eller ett (E). Den säger om du är mer extrovert eller introvert. Andra bokstaven är antingen ett (N) eller (S) och står för intuitiv och realistisk. Den tredje är antingen (T) eller (F) och och avgör hur du fattar beslut och hanterar känslor, antingen logiskt-fokuserad eller princip-fokuserad. Den näst sista bokstaven visar hur vi tar oss an arbete, antingen är vi en planerare (J) eller sökande (P). Sist men inte minst har vi identitets-aspekten som bekräftar alla de andra och visar hur säkra vi är i vår förmåga och våra beslut, antingen (-A) eller (-T).

När jag själv tog testet och läste om min typ blev jag förvånad över att det var så mycket som stämde in. Jag kunde relatera till nästan allting och därefter ville jag genast veta vad mina vänner och familj var för typer. Det har inte bara varit jätteintressant att läsa, utan det har också hjälpt mig att förstå mig själv och andra bättre. Jag tror många andra kan tycka detta är intressant eller till stor hjälp i vissa tillfällen och då det inte är jätte omtalat ville jag dela med mig av den.

Du kan ta testet här

 

Linn Freiman Söderberg

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Mat och hälsa
Ungdomar behöver sova mera!

HÄLSA. Ungdomar behöver sova mellan 9-10 timmar varje natt men det är få som får ens i närheten av det. Med träningar, extrajobb, dataspel och framför allt sociala medier kan det kännas svårt att prioritera sömnen. Men sömnen är otroligt viktig för både den mentala och fysiska hälsan. Fler och fler …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Poddar
Högstadiepodden om Greta Thunberg och klimatet

PODD. Greta Thunberg har fått enorm uppmärksamhet på senaste tiden. Hon vänder sig direkt till de vuxna och hennes budskap är: ”Ni gör inte tillräckligt, lyssna på forskarna och skärp er!” Jag (Jörgen) samtalar i denna podd med tre tjejer i nian, som också är med i profilen Redaktionen. Om …