Stå upp för Sverige – en av Sveriges största hatsidor på nätet

Inrikes

INRIKES. Facebooksidan Stå upp för Sverige publicerade den 24 februari ett mycket kritiskt inlägg om Nyköpings högstadium, eller mer specifikt Alphaskolan, där skolan framställdes som Sveriges farligaste. I den här artikeln så dyker vi djupare ner i vilka som står bakom sidan Stå upp för Sverige och historien bakom. Eskilstunakuriren har nämligen i flera artiklar redan granskat denna sida. 

Stå upp för Sverige startades av en Eskilstunabo i februari 2017. Det påstods att syftet var att stötta Örebropolisen Peter Springare som i ett facebookinlägg hävdat att invandrare låg bakom merparten av alla brott i Sverige. Springare har senare själv tagit avstånd från gruppen. Gruppen svämmade snart över av rasism, hat och hot. Flera medlemmar i gruppen har anmälts för olika hatbrott efter att ha skrivit rasistiska kommentarer och inlägg i gruppen.

I januari 2018 stängdes gruppen ner på obestämbar tid. Grundaren av gruppen skrev att anledningen var ”allt hat mot mig”. Men i ett mejl till Eskilstunakuriren skrev han också: ”Den är inte nedlagd. Den är bara vilande tills vidare.” Något som vi på Nyköpings högstadium nyligen fått erfara. När gruppen stängdes ner hade den över 170 000 medlemmar. Med det hade den fler följare än Sverigedemokraternas offentliga facebooksida som har runt 150 000.

Just kopplingen till Sverigedemokraterna är intressant. I Eskilstunakurirens granskning framgår att merparten av medlemmarna i Stå upp för Sverige är aktiva sympatisörer för Sverigedemokraterna och deras politik. Både administratörer och medlemmar har dagligen uppmanat de andra i gruppen att rösta på Sverigedemokraterna i valet 2018 samt flitigt delat artiklar och bilder från Sverigedemokraternas egen Facebooksida. Sverigedemokraterna har dock inte öppet bekräftat sin samhörighet med gruppen.

– Det här framstår som en bisarr hatarsekt där en grupp människor fått ett forum där de kan bekräfta varandra och sedan spinna vidare i den världsbild de har som är fylld av hat och förakt, sa Morgan Johansson (S), Sveriges inrikes- och justitieminister, efter att ha läst Eskilstunakurirens granskning av hatgruppen.

Vad kan det finnas för syfte bakom inlägget som framställer Alphaskolan som Sveriges farligaste skola? Och är alla påståenden i inlägget falska, eller finns det sådant som faktiskt kan vara värt att dyka djupare ner i?

Vi återkommer med flera artiklar i ämnet!

 

Jörgen Leidebrant

 

Källor:

Eskilstunakuriren den 9 december 2017:  Ministern om Stå upp för Sverige: ”De kan bli farliga på riktigt”

Eskilstunakuriren den 13 december 2017:  Sverigedemokraterna bör rannsaka sig själva

Eskilstunakuriren den 16 januari 2018: Facebookgruppen Stå upp för Sverige nedlagd

 

Foto: NDTV Gadgets; Facebook Struggles in Fighting Hate Speech

Läs också Nej, Nyköpings högstadium är inte Sveriges farligaste skola

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …