Valåret 2018 – Liberalerna

Inrikes

VALET 2018. Det liberala partiet i Sverige har verkat i mer än hundra år, och suttit i riksdagen väldigt länge. Valet 2018 blir en utmaning för Liberalerna, med tanke på de svaga opinionssiffrorna.

Liberalerna i Sverige bildades för män och kvinnors rätt till allmän och lika rösträtt. Förut hade Liberalerna en blåklint som symbol, och hette då också Folkpartiet. Med blåklinten menar Liberalerna att en del tycker att det är ett ogräs som bör utrotas, men att Liberalerna tycker att det är en vacker blomma och prydnad för svensk kultur. Blåklinten var också symbol för rösträttsrörelsen enligt det egna partiet hemsida.

Inför valet 2018

Bättre skola – Liberalerna vill att det ska finnas mer tid till att lära, de vill se fler timmar i viktiga ämnen och tioårig grundskola för alla elever. De vill också se mer stöd åt nyanlända. Liberalerna vill också ha en lugn skolmiljö för att elever ska kunna fokusera på skolan, lösningen är mobilfria klassrum, samt att lärare ska få mer fortbildning inom ledarskap. De vill också höja lärarnas status genom högre lön och mera att säga till om.

Bättre integrationspolitik – Liberalerna vill ha en bättre språkundervisning i svenska för nyanlända elever och att de även ska få bättre möjlighet till mer tid i skolan. De vill ha enkla och riktiga jobb som ger fler en egen lön att leva på. Liberalerna vill också ta ett krafttag mot hedersförtrycket med en tydligare lagstiftning, hårdare straff och ökad kunskap. De vill också bekämpa kriminella gäng i förorten och religiösa moralpoliser.

 

Fakta om Jan Björklund

Jan Björklund föddes i Skene utanför Borås 1962 (56 år) och är idag Liberalernas partiledare sedan 2007. Björklund var utbildningsminister samt vice statsminister under regeringen Reinfeldt. Jans favoritämnen i skolan var historia och intresset för historia har han även idag.

Förutom Jan Björklunds snart tre mandatperioder som partiledare för Liberalerna har han också varit officer för försvaret i tolv år en gång i tiden.

Noah Gahnertz

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …