Valåret 2018 – Miljöpartiet

Inrikes

VALET 2018. Hösten 2014 intog Miljöpartiet regeringsställning med tjugofyra mandat i riksdagen. Valet 2018 kan bli en riktig rysare för MP som ligger runt fyraprocentsspärren.

I slutet av 1970-talet fick miljöfrågorna en allt starkare roll i den offentliga debatten. På 80-talet kom frågan om kärnkraft, och många kände sig svikna av de etablerade partierna, vilket blev en väckarklocka för miljörörelsen och Miljöpartiet.

Första gången Miljöpartiet kom in i riksdagen var 1988. Efter det blev partiet utanför riksdagen 1991-1994. Idag är Miljöpartiet ett etablerat parti i både riksdagen och EU.

Inför valet 2018

Klimat – Miljöpartiet vill göra det enklare att vara miljövänlig. De vill satsa på allt från kollektivtrafik och solenergi till ekologisk mat för att öka takten så att Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland. För att klara av dessa utmaningar vill partiet ha tåg i hela landet som kommer i tid, de vill också sätta en skatt på flyget, samt ersätta fossila drivmedel med förnybart och el.

Skola – Partiet vill satsa på en jämlik skola. De vill ge eleverna mer tid med sina lärare och att lärarna ska få högre lön och fler anställda i skolan. För att förbättra skolan vill partiet att alla elever ska få möjlighet att klara skolan, ge lärarna bättre arbetsvillkor och högre lön, och ge skolan mer resurser och arbetsro.

Miljö – Miljöpartiet vill satsa på ekologisk mat, förnybar energi, hållbara transporter och grön ekonomi. Därför vill de satsa på ett långsiktigt hållbart samhälle där man tar hänsyn till både ekonomi, sociala frågor och miljö, ha ett hållbart och varsamt skogsbruk, skydda mer natur och ha starkare skydd för utrotningshotade växter och djur, och kämpa för friska hav världen över.

 

Fakta om språkrören:

Miljöpartiet har två partiledare, Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Partiet har två språkrör för att ha ett jämställt ledarskap.

Gustav Fridolin är språkrör och utbildningsminister, han är född 1983 i Vittsjö, Skåne. Idag bor Gustav i Stockholm och är gift med Jennie Fridolin. Han har tidigare varit högskolelärare i historia och samhällskunskap. Gustav har också tidigare varit språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom.

”Ett samhälle som ger upp att vara bra för alla är snart inte bra för någon.”

Isabella Lövin är språkrör och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister, hon är född 1963 i Helsingborg och var tidigare journalist innan hon blev politiker.

”Jag vill ta ansvar för vad vi lämnar över till våra barn.”

 

Noah Gahnertz

Foto: Wikimedia commons; Gustav Fridolin (vänster) och Isabella Lövin (höger), språkrör för Miljöpartiet.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …