Valåret 2018 – Socialdemokraterna

Inrikes

VALET 2018. Partiet som växte fram ur arbetarrörelsen och fackorganisationer har gått igenom en hundraårig historia i Sverige som statsbärande parti och arbetarparti. Valet 2014 tog socialdemokraterna regeringsmakten.

Socialdemokraterna bildades 1889 av fackföreningar, sjuk- och begravningskassor och olika socialistiska grupper. 1898 bildades LO av socialdemokraterna. Socialdemokraterna och LO drev frågor om åtta timmars arbetsdag och allmän och lika rösträtt. 1921 omfattade den allmänna och lika rösträtten även kvinnor.

År 1928 myntade deras partiledare Per Albin Hansson Socialdemokraternas sin vision om folkhemmet, det som idag kallas den svenska modellen. ”Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn.” 1932 tog socialdemokraterna regeringsmakten och styrde ända fram till 1976, ibland i koalition med Centerpartiet. Socialdemokraterna kallas Sveriges statsbärande parti eftersom partiet haft regeringsmakten i generationer och oftast haft mellan 30-40 procentenheter vid riksdagsval som inget annat parti.

Partiet har varit med om två politikermord, mordet på statsminister Olof Palme och utrikesministern Anna Lindh.

Inför valet 2018

Bättre välfärd – Socialdemokraterna vill förbättra välfärden genom att slopa vinster i välfärden. Den viktigaste välfärdsfrågan för socialdemokraterna är sjukvården, de vill förbättra den i landet genom att öka vårdpersonalen med 14 000 till 2022 och att vård ska ges efter behov och inte efter plånbokens storlek. Socialdemokraterna vill alltså prioritera att investera i välfärden istället för skattesänkningar och privatiseringar.

Lag och ordning – Socialdemokraterna vill ta hårdare tag mot brotten och brottens orsaker. Partiet vill bland annat satsa stort på polisen, skärpa brotten, bekämpa gängkriminaliteten och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Snabbare integration – Socialdemokraterna vill korta vägen till jobb genom språk, utbildning och bostad, de vill att samhällsorienteringen för nyanlända ska handla mer om svenska värderingar och normer, de vill att alla kommuner ska bidra i mottagandet och för snabb bosättning samt ökad stöd för utbildning och socialt stöd för nyanlända barn och ungdomar i kommunerna.

 

Fakta om Stefan Löfven

Bildresultat för stefan löfven

Ålder: 60 år (född 21 juli 1957)

Bor: Sagerska palatset i Stockholm

Stefan Löfven är partiledare för socialdemokraterna och Sveriges statsminister. Han började intressera sig för politik redan som tonåring för han att han ville förändra de globala orättvisorna, sen engagerade sig han också på jobbet för att de skulle få en bra arbetsmiljö.

Som barn bodde Stefan Löfven i fosterfamilj i Sunnersta utanför Sollefteå.

Han är den första statsministern som haft ett ”riktigt jobb”, Stefan jobbade som svetsare till 1995. Löfven har också varit ordförande för fackföreningen IF Metall innan han blev socialdemokraternas partiledare.

”Jag tror det var Einstein som sa: Att göra samma sak om och om igen, och förvänta sig nytt resultat varje gång: Det är det som är idioti.” Så sa Stefan Löfven på valkonferensen i Solna.

 

Noah Gahnertz

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …