Världspoesidagen – hyllning av poesi

Kultur/nöje

KULTUR/NÖJE. Den 21 mars var Världspoesidagen. Då spreds och höjdes poesi överallt i världen och  poeter hyllades för sina verk. För att uppmärksamma den här dagen har jag letat upp några välkända dikter till alla diktläsare och poesiälskare.  

Phenomenal Woman av Maya Angelou 

Pretty women wonder where my secret lies.                                                                                                                                           I’m not cute or built to suit a fashion model’s size                                                                                                                                But when I start to tell them,                                                                                                                                                                      They think I’m telling lies.                                                                                                                                                                           I say,                                                                                                                                                                                                                It’s in the reach of my arms                                                                                                                                                                         The span of my hips,                                                                                                                                                                                    The stride of my step,                                                                                                                                                                                   The curl of my lips.                                                                                                                                                                                       I’m a woman                                                                                                                                                                                                   Phenomenally.                                                                                                                                                                                              Phenomenal woman,                                                                                                                                                                                     That’s me.

To you av Walt Whitman

STRANGER! If you, passing, meet me and desire to speak to me, why should                                                                               you not speak to me?                                                                                                                                                                              And why should I not speak to you?

Gudars like av Sapfo

Gudars like syns mig den mannen vara,                                                                                                                                                  han som mittemot dig kan sitta, han som                                                                                                                                                i din närhet lyss till din kära stämmas                                                                                                                                                       älskliga tonfall

och ditt ljuva, tjusande skratt som alltid                                                                                                                                                  i mitt bröst bragt hjärtat i häftig skälvning.

Livet av Edith Södergran

Jag, min egen fånge, säger så:                                                                                                                                                                     livet är icke våren, klädd i ljusgrön sammet,                                                                                                                                         eller en smekning, den man sällan får,                                                                                                                                                   livet är icke ett beslut att gå                                                                                                                                                                       eller två armar, som hålla en kvar.                                                                                                                                                          Livet är den trånga ringen som håller oss fången,                                                                                                                                den osynliga kretsen, vi aldrig överträda.

 

 

Ella Haugness

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kultur/nöje
K-pop, del 2. Gruppen BTS!

KULTUR OCH NÖJE. Bandet BTS består av sju medlemmar, Jimin, Jungkook, RM, V,  J-Hope, Suga och Jin. Suweys presenterar i denna artikel bandet och tipsar om album och låtar. BTS producerar och skriver sin egen musik. Många band får låtar skrivna och producerade åt dem men gruppen vill vara inblandade …

Kultur/nöje
1
K-pop, del 1. Presentation av K-pop!

KULTUR/NÖJE. K-pop, förkortning av koreansk pop, är en musikgenre som har sitt ursprung i Sydkorea. K-pop är den mest populära och bästsäljande musikgenren i Sydkorea. Under slutet av 1990-talet började K-pop spridas i Asien som en del av den koreanska vågen känd som Hallyu. K-pop har också uppnått global popularitet …

Kultur/nöje
Rubiks kub

Oscar Tsoi kommer i två artiklar att presentera Rubiks kub, som han är något av en expert på. Oscars kan själva lösa kuben på under en minut. Rubiks kub är ett 3D-pussel med sex sidor. Den vanligaste färgerna på kuben är röd, orange, gul, vit, grön och blå. Det finns …