Världspoesidagen – hyllning av poesi

Kultur/nöje

KULTUR/NÖJE. Den 21 mars var Världspoesidagen. Då spreds och höjdes poesi överallt i världen och  poeter hyllades för sina verk. För att uppmärksamma den här dagen har jag letat upp några välkända dikter till alla diktläsare och poesiälskare.  

Phenomenal Woman av Maya Angelou 

Pretty women wonder where my secret lies.                                                                                                                                           I’m not cute or built to suit a fashion model’s size                                                                                                                                But when I start to tell them,                                                                                                                                                                      They think I’m telling lies.                                                                                                                                                                           I say,                                                                                                                                                                                                                It’s in the reach of my arms                                                                                                                                                                         The span of my hips,                                                                                                                                                                                    The stride of my step,                                                                                                                                                                                   The curl of my lips.                                                                                                                                                                                       I’m a woman                                                                                                                                                                                                   Phenomenally.                                                                                                                                                                                              Phenomenal woman,                                                                                                                                                                                     That’s me.

To you av Walt Whitman

STRANGER! If you, passing, meet me and desire to speak to me, why should                                                                               you not speak to me?                                                                                                                                                                              And why should I not speak to you?

Gudars like av Sapfo

Gudars like syns mig den mannen vara,                                                                                                                                                  han som mittemot dig kan sitta, han som                                                                                                                                                i din närhet lyss till din kära stämmas                                                                                                                                                       älskliga tonfall

och ditt ljuva, tjusande skratt som alltid                                                                                                                                                  i mitt bröst bragt hjärtat i häftig skälvning.

Livet av Edith Södergran

Jag, min egen fånge, säger så:                                                                                                                                                                     livet är icke våren, klädd i ljusgrön sammet,                                                                                                                                         eller en smekning, den man sällan får,                                                                                                                                                   livet är icke ett beslut att gå                                                                                                                                                                       eller två armar, som hålla en kvar.                                                                                                                                                          Livet är den trånga ringen som håller oss fången,                                                                                                                                den osynliga kretsen, vi aldrig överträda.

 

 

Ella Haugness

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Enfärgad tråkighet med lite orange

KRÖNIKA. Jag får en notis från Instagram. Jag undrar varför jag fått ett meddelade när jag inser vad det är för dag, dagen då vi får se omslaget på den nya boken. Omslaget som varit så vackert innan med fantastiska färger och symboler har bytts ut. Jag känner besvikelsen sprida …

Intervju
Fotoutställning på Omegas bibliotek

Profilen Redaktionen hade profildag på Sörmlands museum och passade då på att ta foton inne i museets berättande magasin (som man bara kommer åt genom guidade visningar). På biblioteket på Omega har vi ramat in och gjort en utställning av några av fotona. Jörgen intervjuade kort eleverna Alma Nyström och …

Krönika
1
Sluta säg att Snape är en bra person

KULTUR/NÖJE. Varning för spoilers om man inte har läst alla Harry Potter böcker. Severus Snape är en väldigt välskriven karaktär. Från första boken sågs han bara som en mobbare men visade sen sig att vara en dubbelspion. Det var i sista boken som han hjälpte Fenixorden att vinna kriget. Men …