Nej, stopp! Det är min kropp!

Krönika

KRÖNIKA.

Det som började som en vanlig filmstund slutade med ångest och panik. Vi var ensamma hemma och låg i sängen och kollade på film som vanligt när han plötsligt började bli väldigt på och försökte knäppa upp mina byxor. Såklart så fick jag panik eftersom jag inte ville göra något med honom och det är lätt att säga att man kommer säga nej när något sånt här händer. Men när man väl ligger där och det händer så är det som att man inte kan prata längre. Men till sist samlade jag så samlade jag mod och vågade säga “Nej jag vill inte”.

På kvällen sen när jag var hemma igen så kände jag ångesten komma och jag insåg att om jag inte hade sagt nej så hade det kunna slutat på ett helt annat sätt. Det tog lång tid innan jag till sist vågade berätta för någon vad som hade hänt eftersom jag skämdes över det.

Detta är en händelse som jag fick höra från en av mina vänner förra året. Jag blev både arg och förvånad när jag fick höra om den eftersom man som utsatt inte ska behöva skämmas över de man blivit utsatt för. Man ska inte heller skämmas över att man har varit modig och vågat säga nej.

Den här tjejen är inte den enda som har varit med om någon sådan händelse eftersom detta händer dagligen. Oftast är det tjejer som utsätts för liknande händelser men det finns även tjejer som varit med om värre saker som till exempel våldtäkt och andra sexuella trakasserier. Jag tycker det är så fel att man som tjej ska behöva gå runt och vara rädd hela tiden. Man kan inte ens åka buss själv längre eller gå hem från gymmet utan att man ska behöva oroa sig att något ska hända en. Men kan inte klä sig hur man vill för att om man har för mycket v-ringning, för kort kjol eller för tajta byxor så säger folk till än att man får skylla sig själv om någon kommenterar eller tar på dig. Jag tycker detta är så fel! Detta är min kropp och jag får klä mig hur jag vill eftersom ingen har rätten att bara ta på den.

Jag har även dagligen hur vi kallar varandra hora, bög, rövknullare, fitta och massor andra fula ord. Men det är väl okej för vi skojar ju bara, eller hur?

Nej, det är inte okej för att om någon som är bög hör hur folk skojar om att vara bög så kan den personen få svårare att komma ut ur garderoben. Det kan till och med leda till att den här personen som är bög börjar skada sig själv eller i värsta fall tar livet av sig. Ska det verkligen behöva gå såhär långt?

Någon annan daglig sexuell trakasseri är att skicka och få bilder på sociala medier som till exempel snapchat. Då menar jag inte en vanlig bild på sitt ansikte utan bilder på sitt könsorgan. Även fast man inte frågat om än bild så finns det folk som tror att man vill ha en bild ändå. Jag kan inte säga hur mycket bilder killar får av tjejer men jag kan iallafall konstatera att tjejer får minst en gång i vecka. Jag har själv varit med att någon helt plötsligt skickat en så kallad “dick pic”, det är då en bild på sin snopp. Jag frågade inte om en för att jag absolut inte ville ha en men jag fick ändå en skickad till mig. Den här personen blev då sedan sur när jag inte svarade honom något mer.

Jag har också länge undrat varför killar tror att när en tjej säger nej till något så spelar hon bara svårflörtad. Jag menar det är flera gånger det står på Aftonbladet eller något annat ställe att en tjej blev våldtagen och killarna då säger till försvar  “ vi trodde inte att hon menade nej på allvar”. Snälla det är knappast så att man säger nej bara för att man vill skoja till det lite. Ett nej är ett nej och inget annat! Är det så svårt att förstå?

Det kommer krävas mycket ifrån alla människor om vi ska börja behandla alla med respekt och inte ta på någons röv bara för att den är snygg. Så snälla ställ er frågan om ni skulle vilja att era barn eller framtida barn skulle hålla på med sådana sexuella trakasserier mot andra eller bli utsatt själv av dom?

 

Anonym tjej i nian 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …