Säsong 10 av RuPauls dragrace är här!

Kultur/nöje

 

KULTUR/NÖJE. Äntligen har tionde säsongen av Rupaul’s dragrace kommit! Det blir en minst sagt extravaganza bonanza säsong om jag får säga det själv. 10s, 10s, 10s across the board!

Den nya säsongen med nya queens är äntligen här. Premiären som var 22 mars var verkligen en riktig extravaganza kickoff på säsongen. Säsongen till följo har Rupaul själv kryddat domarbåset med namn som bland annat Christina Aguilera som kommer utklädd till den tidigare dragrace-stjärnan Farrah Moan.

Drugorna i årets upplaga är Eureka som var med förra säsongen, men eftersom hon fick problem med knät var hon tvungen att lämna tävlingen. De andra queensen är Asia O’Hara som är den tredje att ha efternamnet O’hara, Auqaria hon tog sitt dragnamn från hennes stjärntecken Vattumannen. Blair St. Clair däremot är inte bara druga, på halvtid är hon också frisör.

Drugan Dusty Ray Bottoms har en svaghet, men som kanske inte påverkar hennes dragkarriär, hon har nämligen dyslexi. Karolie K. Williams är ett stort fan av Kardashian-familjen, hennes drag speglar Kardashian, Kameron Michaels är känd för att vara en ”muscle queen” när hon inte har make-up drömmer de andra drugorna om hennes kropp.

 

Bildresultat för rupaul's drag race season 10Mayhem Miller är den äldsta drugan i säsong 1o. Miz Crackers ursprungliga namn var Brianna Cracker, från ”Brie-on-a Cracker”, hennes favorit mellanmål. Men hon sa att det var för mycket, och förkortade det helt enkelt till Cracker, Monét X Change tog sitt namn när hon satt och åt kycklingvingar en dag då hon såg en växlingskiosk. Monique Heart är ursprungligen från New York men flyttade till Kansas City för college, The Vixen tog sitt namn från när hon var yngre och tittade ständigt i Vargas girls and pin-up-models. Ordet vixen användes i dessa tryck och fångades i hennes öga, hon hävdade det som sin egen.

Yuhua Hamasaki  är en professionell sömmerska vilket hon kommer att ha fördel av i RuPauls dragrace. Sist men kanske inte minst är drugan Vanessa Mateo också deltagare i den tionde säsongen av Rupauls dragrace. Vanessa Vanjie Mateo namnges av hennes drugmoder, Alexis Mateo. Hon heter Vanessa eftersom hon ser ut som Ursulas mänskliga form (även benämnd Vanessa) från Disneys Den lilla sjöjungfrun. Hon fick ”Vanjie” eftersom Alexis inte kan uttala ”Banjee”. Hon är medlem i Haus of Mateo, därmed hennes efternamn.

På Fandom finns det mer information om säsongens dragqueens.

RuPaul är drugornas drottning

RuPaul är den stora stjärnan i showen. Han är skådespelare, dragqueen, fotomodell, författare och sångare som blev stor på 90-talet då RuPaul medverkade i många tv-program, filmer och musik. Innan han blev ett känt ansikte i tv-rutan var RuPaul välkänd i Atlanta och New Yorks klubbliv. Idag är RuPaul programledaren för reality-serien RuPauls dragrace som drog igång först 2009.

”If u can’t love yourself, how the hell you gonna love somebody else? Can I get an amen to that?” – RuPaul

Här är ett litet urklipp från Rupauls dragrace:


FAKTA OM DRAGQUEEN

Dragqueen, drag eller dragdrottning, kalla det va du vill, men det ska inte förväxlas med transvestit. Skillnaden är att drag är män som klär sig i kvinnliga attribut i underhållningssyfte medans en transvestit använder ett annat könsuttryck än det egna som kläder, röstläge, kroppsspråk och andra attribut och det är inte show. En kvinna utklädd till man kallas dragking.

Sveriges kända drugor som fått uppmärksamhet i teve är Babsan och Christer Lindarws After Dark. Båda drugorna har ställt upp i Melodifestivalen flera gånger. Även Alexander Bard har drugat en tid med sin dragqueen Barbie.

 

Noah Gahnertz

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Enfärgad tråkighet med lite orange

KRÖNIKA. Jag får en notis från Instagram. Jag undrar varför jag fått ett meddelade när jag inser vad det är för dag, dagen då vi får se omslaget på den nya boken. Omslaget som varit så vackert innan med fantastiska färger och symboler har bytts ut. Jag känner besvikelsen sprida …

Intervju
Fotoutställning på Omegas bibliotek

Profilen Redaktionen hade profildag på Sörmlands museum och passade då på att ta foton inne i museets berättande magasin (som man bara kommer åt genom guidade visningar). På biblioteket på Omega har vi ramat in och gjort en utställning av några av fotona. Jörgen intervjuade kort eleverna Alma Nyström och …

Krönika
1
Sluta säg att Snape är en bra person

KULTUR/NÖJE. Varning för spoilers om man inte har läst alla Harry Potter böcker. Severus Snape är en väldigt välskriven karaktär. Från första boken sågs han bara som en mobbare men visade sen sig att vara en dubbelspion. Det var i sista boken som han hjälpte Fenixorden att vinna kriget. Men …