Intervju med Urban Granström

Nyköping
1

NYKÖPING. Niornas redaktionselever och profilläraren Jörgen träffade kommunstyrelsens ordförande Urban Granström för en intervju i stadshuset i mitten av april. Vi passade på att ställa en hel del frågor till honom och fick också intressanta svar. 

Urban möter oss i foajén och visar oss sedan runt i Stadshuset. Så småningom sätter vi oss ner i salen där kommunstyrelsen brukar ha sina möten.

 

Bakgrund som lärare

Vi har fått höra att han har en bakgrund som gymnasielärare. Urban berättar  att det stämmer, han var lärare i Samhällskunskap och jobbade på Gripen i åtta år. Han ser fortfarande sig själv som lärare, om än tjänstledig för tillfället. Han tycker att han som politiker har haft nytta av sina år som lärare. Båda yrkena kommer ur ett samhällsintresse och genom att stå inför elever har han också fått vana att stå inför folk. Sedan är han noga att påpeka att han inte har full koll på hur skolan fungerar nu för att han en gång har varit lärare. Men han hoppas att han kanske förstår lite bättre.

Enligt Urban en bra skola en skola där det finns bra lärare och alla barn och unga lär sig det som de ska. Viktigast i skolan är det som händer i klassrummet när eleverna möter lärarna.

 

Kommunstyrelsens ordförande

Urban har varit medlem i Socialdemokraterna sedan 2001. Han blev ersättare i kommunstyrelsens 2005 och var oppositionsråd under åren 2006 till 2010. År 2010, efter valet, blev han kommunstyrelsens ordförande som han har varit sedan dess.  Urban berättar att han inte är så mycket för att titta på, han vill göra skillnad, och därför passar jobbet honom bra.

Kommunstyrelsen ansvarar för att kommunfullmäktiges beslut genomförs och följs upp. Det kan jämföras med regeringens förhållande till riksdagen.

Urban berättar att han, som kommunstyrelsens ordförande, sitter väldigt mycket på möten. Kommunstyrelsen har möten regelbundet , det ska tas upp mot fyrtio beslut i månaden som man ska vara någorlunda insatt i. Personalfrågor tar mycket tid. Det går också åt mycket tid att sätta sig i olika frågor, att träffa andra kommuner, att ha möten med partiet och att besöka verksamheter. Som förtroendevald har han inga regelbundna arbetstider utan jobbar i stort sett hela tiden.

 

Nyköpings högstadium i fokus

Kommunen har 200 verksamheter, vara 22 till 23 är skolor. Det har varit mycket fokus just på Nyköpings högstadium, speciellt i media. Urban tycker att det är många som pratar om skolan utan att han ha någon egentlig koll, också i kommunfullmäktige. Typ ”Jag har aldrig varit där men jag tycker si och så”. Det är en av politikens avigsidor att det är lätt att tycka om saker man inte vet så mycket om. Han vet att det är frustrerande för skolledningen.

Kameraövervakning kan vara bra men också problematiskt, beroende på vad man ska ha den till. Det finns mycket forskning om det. Ett alternativ skulle kunna vara en typ av kamera som sitter utomhus och som slår på när någon kommer men som bara visar skuggor. Det här bygger på att alla är överens om att det funkar. Politikens uppgift är att se till att förutsättningen finns, det ska då inte finnas hinder.

Han får också frågan om barackerna och brandsäkerheten och vad som var planen med det. Anledningen till att barackerna (Urban betonar att man egentligen inte får säga barackerna) beställdes från början var att vi innan jul inte riktigt visste om vi överhuvudtaget skulle kunna vara kvar på Tessin. Nu har det visat sig att det går att gå kvar men att vissa fortfarande upplever besvär. Långsiktigt tror Urban att det kommer att lösa sig då Omega snart är klart. Sedan var det förstås helt värdelöst att man inte hade koll på brandsäkerheten och att barackerna aldrig blev klara för inflyttning.

 

Förväntningar inför valet

Vi frågar honom om förväntningarna inför valet. Urban är lite dyster när det handlar om hur han tror att valrörelsen kommer att se ut. Lokala valrörelser brukar vara rätt snälla men han han tror inte att det kommer att bli så den här gången. Det kan till och med vara så att man kortsiktigt vinner på ”alternativa fakta”. Urban lyfter fram Alpha som ett exempel på att vissa intressen försökt föra fram en felaktig bild för att vinna på det. Men för egen del tycker han  ändå det är viktigt att försöka hålla sig till det de vill göra.

Varför tror Urban att det kommer att bli en smutsigare valrörelse nu än för fyra år sedan? Sociala medier har den fördelen att det är lättare att få ut sitt budskap till väljarna, men nackdelen är att det inte finns några filter. Det finns också en trend i att algoritmerna förstärker ens egen bild av hur saker och ting funkar. Det finns också en växande misstro mot de politiska partierna. Det har visat sig både med Brexit och med valet av Trump.

Urban största rädsla politiskt är egentligen inte att förlora valet i september utan att han håller med de politiker som har uttryckt att själva demokratin är hotad i dagens samhälle. Demokrati tar tid, det finns inga enkla lösningar. Det kan var lätt att tycka att de som styr bara ska bestämma hur det ska vara, till exempel övervakningskameror på Alpha. Men han tycker inte att demokratin ska funka så. Undersökningar bland unga har också visat att många tycker att det kanske skulle vara bättre om någon bara bestämmer hur det ska vara. Urban menar att det kanske skulle funka kortsiktigt men det finns stora risker med det. Det enda som råder bot är att många engagerar sig, fler än idag.

 

Framtiden för Nyköpings högstadium

Vad skulle hände med skolan om det blir en annan politisk majoritet som är kritisk mot Nyköpingsmodellen och hur skola är uppbyggd? Urban berättar att det fanns två stora anledningar med Nyköpings högstadium. Dels skulle det kosta alldeles för mycket att bygga om fyra skolor, det var mer ekonomiskt rationellt att bygga en ny skola. Sedan var politikerna överens om att det såg väldigt olika ut med resultat i skolorna och att man behövde göra något åt problemet. Det skulle knappast vara något alternativ att gå tillbaka till fyra skolor igen. Knäckfrågan är egentligen den om hur man delar in klasserna. Urban tror att det är bra att ta in olika bakgrunder; han menar att ingen förlorar på det, inte heller de duktiga eleverna. Sedan är det bara ett parti som vid ett tillfälle tydligt uttryckt att de vill ta bort Nyköpingsmodellen. Urban undrar vad alternativet är, det har de inte talat om. Antingen har vi en högstadieskola för alla eller så delas det in efter var man bor.

 

Vill inte bli statsminister

Urban får slutligen frågan vilka som är hans politiska förebilder och om han skulle kunna tänka sig att bli statsminister. Han berättar att han har lärt sig mycket av Ingvar Carlsson, som alltid var klok och eftertänksam. Det är kanske inte alltid han är det själv men han tycker att det är något att sträva efter.

Urban vill absolut inte bli statsminister, inte heller ordförande för Socialdemokraterna. En del tycker att han jobbar alldeles för mycket redan som det är nu. Och om man blir ordförande för S blir man aldrig ensam tills den dag man avgår. När Löfven blev det så klev säpovakterna in första dagen och kommer inte försvinna förrän Löfven slutar.

 

Redaktionen

Bild: Wikipedia

En jättebra artikel med bra frågeställningar och en röd tråd genom hela intervjun. Kul att få lära sig mer om Urban, men även om beslutet kring Nyköpings högstadium. Bra jobbat!

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Nyköping
Redaktionen ute på stan: Hur har Corona påverkat dig?

NYKÖPING. Amanda, Moa, Tova och Linnea tog sig ner på stan en måndagsförmiddag i juni och intervjuade människor de stötte på om hur de har påverkats av Corona. Jennifer, Hemköp – Det har gått bra under Corona. Lite försiktig har jag varit själv, men rädd är jag inte. Det har …

Kultur/nöje
Sörmlands museum har öppnat!

NYKÖPING. Sörmlands museum invigdes i helgen. De har flera intressanta utställningar om saker som står flera av oss nära, också om man är barn- och ungdom.  Utställningen ”En perfekt människa” som handlar om makt, ideal och funktionalitet. Utställningen berättar om människor med funktionsvariationer genom historien och Sveriges historia med rättigheter …

Högstadiet
Allt färre ungdomar använder cykelhjälm

INRIKES. Personer dör årligen i cykelolyckor, huvudsakligen av skall- och nackskador som skulle kunna ha förhindrats eller mildrats av hjälm. Ändå är det allt färre ungdomar under 15 som använder cykelhjälm och därmed bryter mot lagen. I Sverige är det lag på att barn under 15 måste använda cykelhjälm när …