Ordet är fritt – men behöver du säga allt du tänker?

Källkritik

Bildresultat för ordet är fritt

RECENSION. Internet är ett demokratiskt forum där alla kan tycka och tänka hur de vill, men det finns begränsningar. Varje dag sprids hot och kränkningar som skulle vara otänkbart utanför internet. Vi måste fundera över hur vi talar till varann på nätet och vilka konsekvenserna blir. Hur ska nätroll bemötas? Skulle nättroll uttrycka sig likadant ”i verkligheten”?

Jag rekommenderar starkt Ordet är fritt till alla som vill veta hur man bemöter nätroll och hur nätroll tänker och fungerar. Man får även redan på varför nätroll anonymiserar. Boken kan du låna i skolbiblioteket bland annat.

Det är viktigt i ett demokratiskt samhälle att alla ska kunna föra fram sina åsikter utan att bli bemött av hat, hot och kränkningar. Det händer varje dag i världen, framförallt på nätet och sociala medier.

Boken börjar med några uppslag om hur Linnéa Claesson hanterar sexuella trakasserier och näthat, hon använde humor, hon hängde ut och skickade chatten till förövarens närmaste kontakter, vänner, chefer och till och med deras morsor. Boken är uppdelad i många olika uppslag, men alla har samma syfte. Uppslagen har också tecknade bilder till texten som gör boken ganska mer intressant än om det bara hade varit flytande text.

Var kritisk, fundera på vad du läser, ser och hör på nätet. Ljug inte, använd ditt riktiga namn när du postar eller kommenterar. Såra ingen, tänk efter innan du skriver eller delar innehåll som handlar om andra än dig själv. Säg till, anmäl det som inte känns okej till hemsidan du ser det på, oavsett om det handlar om dig eller andra.


YTTRANDEFRIHETSGRUNDLAGEN

Yttrandefrihetsgrundlagen antogs 1991 och är Sveriges yngsta grundlag. Den omfattar medier som TV, film och tekniska upptagningar och innehåller precis som tryckfrihetsförordningen bestämmelser om rätt att sprida information och om förbud mot censur.

YTTRANDEFRIHETSBROTT

Yttrandefrihetsbrotten är begränsningar i yttrandefriheten, till exempel gällande hets mot folkgrupp. Yttrandefrihetsgrundlagen innehåller en hänvisning till tryckfrihetsförordningens brottskatalog. Därför sammanfaller yttrandefrihetsbrotten med tryckfrihetsbrotten. De omfattar arton brott mot staten eller enskild person.

Vid grova yttrandefrihetsbrott mot staten och vissa sekretessbrott finns inget anonymitetsskydd för upphovsmannen till en radiosändning/TV-program/teknisk upptagning/webbsida. Även meddelarfriheten faller bort vid dessa grova yttrandefrihetsbrott.

Noah Gahnertz

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Recensioner
Recension: Lönnmördaren och striden om slottet av glas

BOKRECENSION. Titel: Glastronen (bokserie) Originaltitel: Throne of glass. Författare: Sarah. J. Maas. Genre: Fantasy, Unga vuxna. Utgivningsdatum: Augusti 2012, (originalboken). I landet Adarlan, där magi och de gamla sederna förbjudits, har den ökända, 18 åriga, lönnmördaren Celaena Sardothien spenderat ett år som slav i Endoviers saltgruvor. Celaena blir en dag …

Kultur/nöje
Filmtips: Bridget Jones Diary

FILM. Är du sugen på att titta på en riktig feelgood-film? Nu när sommaren kommer och det blir både ljusare och varmare kan det vara trevligt med en glad film. Filmen Bridget Jones Diary är från 2001 och regisserades av Sharon Maguire. I filmen medverkar bland annat Renée Zellweger, Colin …

Recensioner
Bokrecension – Oktober är den kallaste månaden

BOKRECENSION. Oktober är den kallaste månadenav Christoffer Carlsson Boken handlar om ett liv ute på landet i en ort, där det är väldigt sunkigt och där kriminella människor som inte kommer någonstans i livet hamnar. Polisen kommer en dag och knackar på den sextonåriga Veras dörr. De undrar var hennes …