Ordet är fritt – men behöver du säga allt du tänker?

Källkritik

Bildresultat för ordet är fritt

RECENSION. Internet är ett demokratiskt forum där alla kan tycka och tänka hur de vill, men det finns begränsningar. Varje dag sprids hot och kränkningar som skulle vara otänkbart utanför internet. Vi måste fundera över hur vi talar till varann på nätet och vilka konsekvenserna blir. Hur ska nätroll bemötas? Skulle nättroll uttrycka sig likadant ”i verkligheten”?

Jag rekommenderar starkt Ordet är fritt till alla som vill veta hur man bemöter nätroll och hur nätroll tänker och fungerar. Man får även redan på varför nätroll anonymiserar. Boken kan du låna i skolbiblioteket bland annat.

Det är viktigt i ett demokratiskt samhälle att alla ska kunna föra fram sina åsikter utan att bli bemött av hat, hot och kränkningar. Det händer varje dag i världen, framförallt på nätet och sociala medier.

Boken börjar med några uppslag om hur Linnéa Claesson hanterar sexuella trakasserier och näthat, hon använde humor, hon hängde ut och skickade chatten till förövarens närmaste kontakter, vänner, chefer och till och med deras morsor. Boken är uppdelad i många olika uppslag, men alla har samma syfte. Uppslagen har också tecknade bilder till texten som gör boken ganska mer intressant än om det bara hade varit flytande text.

Var kritisk, fundera på vad du läser, ser och hör på nätet. Ljug inte, använd ditt riktiga namn när du postar eller kommenterar. Såra ingen, tänk efter innan du skriver eller delar innehåll som handlar om andra än dig själv. Säg till, anmäl det som inte känns okej till hemsidan du ser det på, oavsett om det handlar om dig eller andra.


YTTRANDEFRIHETSGRUNDLAGEN

Yttrandefrihetsgrundlagen antogs 1991 och är Sveriges yngsta grundlag. Den omfattar medier som TV, film och tekniska upptagningar och innehåller precis som tryckfrihetsförordningen bestämmelser om rätt att sprida information och om förbud mot censur.

YTTRANDEFRIHETSBROTT

Yttrandefrihetsbrotten är begränsningar i yttrandefriheten, till exempel gällande hets mot folkgrupp. Yttrandefrihetsgrundlagen innehåller en hänvisning till tryckfrihetsförordningens brottskatalog. Därför sammanfaller yttrandefrihetsbrotten med tryckfrihetsbrotten. De omfattar arton brott mot staten eller enskild person.

Vid grova yttrandefrihetsbrott mot staten och vissa sekretessbrott finns inget anonymitetsskydd för upphovsmannen till en radiosändning/TV-program/teknisk upptagning/webbsida. Även meddelarfriheten faller bort vid dessa grova yttrandefrihetsbrott.

Noah Gahnertz

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kultur/nöje
Recension av Torka aldrig tårar utan handskar

RECENSION. Boken börjar med att en man ligger på sjukhus och har sina sista dagar där. Redan där blir man intresserad av vad som har hänt. Om mannen är sjuk eller inte och vill bara veta mer om varför en ung man håller på att dö. Boken är skriven av …

Recensioner
En roman om en våldtäkt – recension av Kort kjol

Författare: Christina Wahlden. Genre: Drama och tragedi.                                                                                                   Utgivningsdatum: 2010-08-11 Längd: 142 sidor.  Språk: Svenska. Myran är en helt vanlig tonårstjej som en dag firar med hennes klasskamrater att dom fått sommarlov.  Myran har långt blont hår och har på sig en röd kort kjol. Sent på kvällen börjar Myrans bästa …

Kultur/nöje
Recension av Frost 2

FILM. Den 27 november 2013 hade den animerade filmen Frost premiär runt om i världen. Frost är en berättelse som är löst baserat på HC Andersens saga ”Snödrottningen” från 1845. Filmen är skapad av Disney och regisserad av Chris Buck och Jennifer Leef. Filmen blev en stor succé och den …