Skolan borde anpassas för transpersoner

Debatt

DEBATT. I samhället har vi strukturer där det är antingen tjej eller kille, men det finns fler kön. För att bekräfta det tredje könet måste samhället anpassas för transpersoner. Samhällets tvåkönsnorm är en kränkning mot transpersoner.

När jag gick på låg- och mellanstadiet fanns det en toalett för tjejer och en för killar, killar fick inte gå på tjejernas toalett och tjejerna fick inte gå på killarnas toalett. Jag såg inte det som något märkvärdigt då, men det kan jag se nu. Det som jag reflekterar över nu med antingen tjej- eller killtoaletter är att det finns personer som är varken eller. Det finns personer som inte definierar sig som något kön, det finns personer som identifierar sig som båda och det finns personer som definierar sig som det motsatta – och oftast byter kön. Jag menar förstås transpersoner. Vi kan inte blunda för transpersoner som vi så ofta gör i det vita privilegierade männens heteronormativa tvåkönssamhälle. Jag kommer inte blunda. Jag kommer alltid öppna ögonen.

Jag hoppas att tvåkönshetsen inte råder längre i svensk skola, men det gör den troligtvis med tanke på skolidrotten. Jag tänker på omklädningsrummen. Där är det ett omklädningsrum för pojkar och ett för flickor, men inget däremellan. Visst pojkar och flickor ska inte byta om i samma omklädningsrum, men det finns andra lösningar. Enskilda omklädningsrum för var och en är lösningen på problemet! Svårare än så är det inte.

Nyköpings Högstadium som kallar sig en skola för alla borde väl åtminstone ha omklädningsrum anpassade för transpersoner? Nej, på Nyköpings Högstadium råder precis samma tvåkönshets som på andra svenska skolor.

Jag känner en del som identifierar sig som ickebinär/transperson. En av dem som jag känner är ftm (female-to-male). Han var på badhuset och var på väg in på herrarnas omklädningsrum, men stoppades. Han fick inte gå in på damernas heller, och det ville han förstås inte heller eftersom att han är en pojke. Detta är verkligheten för transpersoner i samhället, det kan vi ändra på genom att utbilda människor och att anpassa samhället för transpersoner.

Varje år tar hundratals transpersoner livet av sig, och allt för många transpersoner lider av psykisk ohälsa på grund av att samhället inte erfar transfrågor och att samhället inte är könsneutralt. Vi har en könsneutral äktenskapslagstiftning i Sverige, och det blir allt fler könsneutrala toaletter, men det behövs ta ett radikalt större steg för att transpersoner ska uppleva sin vardag enklare än den är idag.

Tänk dig själv hur det hade varit om samhället såg ner på dig.

Peter Sund, anpassa skolan för transpersoner!

Noah Gahnertz

källa: http://www.dagensarena.se/innehall/ickebinara-mar-samst-av-hbtq-personer/

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Debatt
Är femtonåringar bra förare?

DEBATT. När man är 14 år och 9 månader får man ta lektioner inför AM-körkortet på en körskola. Sedan när man klarat kurserna måste man göra ett kunskapsprov och efter att man är 15 år och klarar man det så har man ett AM-körkort. Är utbildningen tillräcklig? Med ett AM-körkort …

Debatt
Jag blir så trött…

DEBATT. När jag gick på lågstadiet och en kille tog min mössa, ryckte mig i håret, snodde min penna var all respons jag fick från min lärare: ”Han gör det för att han gillar dig, killar är dåliga på att uttrycka sina känslor, han vill bara ha din uppmärksamhet”. Och …

Debatt
Konstgräs på fotbollsplan utanför Alpha!

INSÄNDARE. Idag finns det bara en asfaltsplan utanför Alpha. Det är därför inga är ute och kör fotboll på asfalten. Det gör att ungdomarna blir stillasittande och använder mobilen. För det första: Om skolan hade konstgräsplan istället för asfaltsplan skulle risken för att skada sig bli mindre för att underlaget …