Terrordåd i Europa under 2017

Utrikes

UTRIKES. Under 2017 skedde det många terrordåd i Europa. Bland annat ett av de värsta terrordåden vi har haft i Sverige. Det har varit allt från lastbilsattacker till attacker med knivar.

Det första skedde redan på nyårsnatten mellan 2016 och 2017 i Istanbul. Det var en man iklädd tomteluva som gick in på en populär nattklubb och började skjuta besökarna. Minst 39 människor dödades och 70 skadades. Senare i januari greps en man som sedan uppges har erkänt.

Den 22 mars kom det två larm om incidenter i London. En gärningsman mejade ner människor på Westminster Bridge över floden Themsen, sedan gick gärningsmannen vidare till parlamentsområdet och knivhögg en polis till döds. Det var sex människor som dog, gärningsmannen och fem andra. Det var cirka 40 personer som skadades.

Den 3 april inträffade det tredje stora terrordådet, det var i S:t Petersburg i Ryssland och det var en självmordsbombare som utlöste en bomb i en tunnelbanevagn. Utöver den bomben som sprängdes ska det ha funnits en till sprängladdning som var maskerad som en brandsläckare, men den utlöstes inte. Tunnelbaneföraren räddade sannolikt många liv tack vare att han inte stannade tunnelbanan direkt efter smällen utan körde vidare hela vägen fram till nästa station. Det gjorde räddningsarbetet mycket lättare.

Den 7 april körde en lastbil nerför Drottninggatan i Stockholm. Lastbilen körde på flera människor och dödade fem, runt 15 personer fördes till sjukhus efter dådet. Detta var ett av de värsta terrordåden i Sveriges historia. Fordonet tros ha kapats på Adolf Fredriks kyrkogata och sedan körts mot Drottninggatan. Lastbilen kör med hög hastighet nerför gatan och kraschade till sist in i Åhléns city. Efter att polisen gått ut med en bild från en övervakningskamera så greps en person i Märsta. Mannen hette Rakhmat Akilov och är medborgare i Uzbekistan. Vid en häktningsförhandling erkände Akilov terroristbrottet.

Under kvällen den 20 April sköts en polis till döds och två skadades i centrala Paris. Gärningsmannen sköts ihjäl av polis på brottsplatsen och hade tidigare blivit dömd för mordförsök på tre personer. Han var en 39-årig fransk medborgare. Vapnet som användes var ett automatvapen. Senare tog terroristorganisationen IS på sig gärningen.

Den 22 maj i Manchester utlöste en självmordsbombare en bomb utanför Ariana Grandes konsert. Polisen fick larm om händelsen klockan 22.33, lokal tid, vilket var precis när publiken var på väg ut ur arenan. Bomben som användes var en hemgjord splitterbomb. Gärningsmannen var en 22-årig man som själv dödades av explosionen. 22 personer dödades varav 7 av de var flickor under 18 år, runt 60 personer fördes till sjukhus och ännu fler skadades.

Den 3 juni inträffade det tredje attentatet i  Storbritannien 2017. Det var tre gärningsmän som körde in i en folkmassa på London bridge för att sedan attackera folk med kniv. Männen hyrde en skåpbil och lastade sedan in grussäckar för att öka tyngden. De körde runt i London i två timmar innan de inledde attacken. Männen körde på människor på bron och körde sedan vidare till Borough Market som låg i närheten. Där gick de ut ur bilen och gick till attack med kniv. Det var runt 50 personer som skadades och minst sju som dödades.

Strax efter midnatt den 19 juni körde en skåpbil in i en grupp människor intill en moské i norra London. Gärningsmannen brottades ner och greps sedan av polisen. 47-åriga Darren Osborne är gripen. En person dödades och tio andra skadades.

Den 17 augusti i Barcelona kör en vit skåpbil över människor på gågatan  La Rambla. Gärningsmannen ska ha kört i ca 80 kilometer i timmen och sedan stannat efter 530 meter. Då har han skadat minst 100 personer och dödat 13. Flera misstänkta blev gripna.

Det sista terrordådet i Europa under 2017 inträffade den 18 augusti i centrala Åbo i Finland. En man ska ha gått till attack med en kniv mot flera personer. Enligt polisen så riktade gärningsmannen in sig på kvinnor, de män som skadades ska ha försökt hindra mannen eller hjälpa de skadade. Två personer dog och flera skadades. Den misstänkte gärningsmannen är en 18-åring från Marocko.

File:Europe laea location map.svg

 

Källa: https://www.svt.se/special/terror-i-europa/

Sofia Fröding

Bild: Wikipedia, Drottninggatan i Stockholm efter lastbilsattacken

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …