Vad har hänt i affärerna?

Krönika

KRÖNIKA. Det har hänt mig väldigt ofta att jag har precis handlat i en affär, till exempel mat, och jag kommer på att jag har glömt min tygpåse.

-Hoppsan nu glömde jag min påse hemifrån, ja ja, jag får väl köpa en för den här gången då.

Sedan går det en gång till och man kanske glömmer gångerna efter också.

Nu har affärerna börjat ta betalt för plastpåsar och det är för att man ska försöka att minska på konsumtionen av påsar. Då ska överskottet av pengar från försäljningen av påsarna gå till “ändamål som driver hållbar utveckling”. Kostnaderna för påsarna ska få konsumenterna att köpa mindre plastpåsar och då kanske strunta i att köpa en ny, lägga i samma påse eller ta med egen påse hemifrån eller tygpåse.

Jag tycker att det här är en bra sak som kommunen har infört i alla fall här i Nyköping.

Det är också bra att de i kassan frågar:“Vill du köpa en påse?”

Då man lätt förstår att, ”aha de kostar, nej jag kan ta det i handen eller något”. Då kan man bidra som bara en enstaka person, att förbättra det hållbara med plastpåsar och naturen, genom att bara tacka nej till en plastpåse.

Jag tycker också att varje människa inkluderat mig ska tänka på det här att plastpåsar och deras förbrukning ska förbättras med tiden, så att vi människor, djur och natur ska få en bättre framtid.

Men då är min fråga: Tänk på alla som struntar i om det kostar två kronor extra och bara för att de kan så köper dem. Det finns fortfarande många människor som gör så och då ska jag berätta hur det påverkar miljön på ett negativt sätt:

Det krävs faktiskt 12 miljarder tunnor olja för att kunna tillverka miljarder plastpåsar.

Olja är inget förnybar fossilt bränsle. Eftersom vi människor tar upp så mycket olja från marken överallt på jorden så kommer oljan att bara minska och förändra vårt klimat (Jorden) så att det kan drabba oss människor i framtiden. Plast tillverkas i fabriker som släpper ut farliga gifter både i vår luft så att atmosfären påverkas negativt av det och i våra vattendragen som vi sedan ska dricka ur och då kan vår hälsa plötsligt utsättas, för att vissa människor inte har råd att få rent vatten. Så det blir som ett runt kretslopp, vi människor börjar och sedan får några andra människor i vårt samhälle konsekvenserna från de första bara för att dem inte orkar bära något utan en plastpåse. Tycker vi att det här är rätt eller fel, då och hur ska vi göra för att det ska bli bättre?

Plastpåsar går att byta ut mot andra sorters möjligheter, men med tiden så måste vi tänka på att plastpåsar inte är bra för oss människor och sedan att djuren och naturen påverkas av det.

Till exempel så har vi här i Sverige ett stort drabbat område som heter Bohuslän och där spolas de här stora mängderna ton plast in på deras kuster från de stora strömmarna från havet.

Det är svårt för personerna där att plocka upp varje vecka vad vi människor har orsakat och konsekvenserna vi får är att, eftersom olika sorters plast som kan ta mellan 20 och 1000 år att brytas ner i naturen självmant, under den tiden så ligger det och skräpar på vattenytan eller på land. Det förekommer att fåglar, fiskar får in  plastresterna i mage och organ som kan påverka deras hälsa så att de dör och det vill vi absolut inte ska hända ännu mer än vad det gör nu.

Så jag tycker att många länder i världen håller på att uppfylla och förbättra  tankegång och arbete om just plastpåsarnas tillverkning och användning och så klart konsekvenserna av dem att det inte är bra för naturen, djur och inte heller för oss människor.

Så snälla, tänk på alla här på jorden när vi antingen ska handla mat eller beställa plastpåsar, att försöka minska det eller sluta helt med att använda dem. Så jag tycker att vi bör försöka att inte glömma vår påse. Det är fel att försöka ändra och hindra att världen ska bli bättre på att till exempel minska vår produktion och användning av plastpåsar för att det är människans ansvar av miljöförstörelsen som sker på jorden och  jag ska försöka att sluta med tacka ja till påsar i affärerna och att inte heller glömma ta med till min egna påse hemifrån till alla gånger i framtiden.

 

Eleonor Adolfsson

Foto: Pixabay

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Vinnaren i månadens krönika i maj!

MÅNADENS KRÖNIKA. Månadens krönika i maj är… Nada Almunajed med sin krönika ”Vad säger mitt utseende om vem jag är?”!!! Ellen vinner en biocheck som kan hämtas ut i biblioteket på Omega. Fredrik Ericsson på Södermanlands nyheter (se bild på honom nedan) har varit jury och läst alla krönikor som …

Krönika
Värsta miljöboven är du själv

KRÖNIKA. Häromdagen satt jag och mamma som vanligt spikade vid tv:n framför ett naturprogram. Det är numera något vi har satt i vana. Även fast vi har sett flertaliga naturprogram redan är vi alltid lika fascinerade av hur otroligt häftig naturen är och hur många speciella djur det finns runtom …

Krönika
Varför ska det här bestämma över min framtid?

KRÖNIKA. ”Tänk på din framtid Selma! Detta är bra att kunna när du går i gymnasiet! När du är vuxen så kommer du ångra att du inte jobbade hårdare och fokuserade bättre under lektionerna. Tänk på det du!” Under hela vår skolgång har vi fått höra saker som de här. …