Valåret 2018 – Kristdemokraterna

Inrikes

VALET 2018. Kristdemokraterna är ett av de partier som har varit under fyraprocentsspärren länge och riskerar att falla ur riksdagen. 

Kristdemokraterna bildades 1964, då partiet hette Kristen demokratisk samling. Det bildades för att de var helt i strid med samhällsandan och ville få in kristna värderingar i politiken. I början utestängdes partiet från tv-debatter och fick arbeta hårt för att ta sig in i riksdagen. Birger Ekstedt valdes till Kristdemokraternas första partiordförande.

Första gången partiet kom in i riksdagen var 1991, då med valresultatet 7,1 procent av rösterna, vilket gav 26 platser i riksdagen. KD blev därmed också regeringsparti och innehav tre ministerposter, tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna.

Inför valet 2018

 • Barn och familj
  KD vill ge alla föräldrar förutsättningar att kunna kombinera jobb och familj.  De vill försvara föräldrarnas rätt att själva fatta beslut om sin tillvaro, och också stärka barnfamiljers ekonomi. För att uppnå det vill KD ha ett jobbskatteavdrag för föräldrar och ökad ekonomisk hjälp till utsatta familjer.
 • Jobb och äldres ekonomi
  Kristdemokraterna tycker att alla människor är lika viktiga, den som står utanför arbetsmarknaden måste få chansen att komma in, och den som vill jobba ska inte tvingas sluta för att man nått pensionsåldern. Partiet vill införa dubbelt jobbskatteavdrag för de som står längst ifrån arbetsmarknaden och sänka skatten för pensionärer.
 • Vård och omsorg
  Det behövs en förändrad styrning genom ett statligt ansvar för sjukhusvården, och samma höga principer ska gälla för den som är gammal. Alla ska kunna åldras i trygghet och värdighet. Äldre ska ha god tillgång till vård och omsorg, själva kunna välja när de vill lämna arbetsmarknaden och få tillgång till äldreboende när de behöver.
 • Trygghet
  Samhället måste reagera när en människa utsatts för våldsbrott, rån, sexuella trakasserier eller inbrott i sitt hem. Brottsoffren måste få upprättelse. Som enskild ska man alltid kunna lita på att polisen har resurser att förebygga, förhindra och beivra brott. Ett rättsväsende som står upp för de mest utsatta är en förutsättning för ett gott samhälle som håller samman.

 

Fakta om Ebba Busch Thor:Relaterad bild

Ebba Busch Thor är från Uppsala och är Kristdemokraternas partiledare. Ebba är också partiets första kvinnliga partiledare. Tidigare var hon kommunalråd i hemstaden och ansvarade då för äldrepolitiken. Ebba är gift med Niklas och har en son och en dotter, de bor tillsammans i ett hus utanför Uppsala.

För Ebba är det viktigt att politiken och samhället byggs underifrån. Hon tycker att familjen spelar en avgörande roll, att politikernas uppgift är att stödja och inte styra familjen. Därför tycker Ebba att familjer själv ska få bestämma vad de vill göra med barnomsorgen, föräldraledigheten och tiden med barnen.

I SVT:s serie ”Kommunpampar” från 2013 finns en sekvens där hon – i egenskap av ung kvinna – ombeds uttala sig om en mätning från SCB som visar att antalet kvinnliga kommunpolitiker är få.
Utan krusiduller får tittaren veta hur hon ser på att få gräddfil till makten på grund av kön och ålder.
– Jag är kommunalråd i Sveriges fjärde största stad, jag har ett direkt budgetansvar på närmare 2 miljarder. Det är i den egenskapen, i det förtroendeuppdraget, som jag uttalar mig. Inte för att jag råkar vara kvinna, inte för att jag råkar vara 25.

Noah Gahnertz

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …