Valåret 2018 – Moderaterna
- By : Jörgen Leidebrant
- Category : Inrikes

VALET 2018. Moderaterna är Sveriges näst största politiska parti, och satt i regeringsställning med Fredrik Reinfeldt i spetsen 2006-2014. Det innebär att (M) är ett oppositionsparti nu, eftersom det förlorade valet 2014. Valet 2018 finns det chans att det kan komma att ändras, det ser dock ganska jämt ut mellan blocken.
1904 bildades Moderaterna av en grupp högerriksdagsmän, under ledning av Gustaf Fredrik Östberg. Partiet fick då namnet Allmänna Valmansförbundet. Innan dess fanns det bara moderata och konservativa grupper i riksdagens båda kamrar, de fanns alltså ingen organisation så som socialdemokraterna och liberalerna hade.
Från start var Moderaterna ett konservativt och nationalistiskt parti, men genom historien har (M) fått in liberala och internationalistiska idéer. I det första allmänna valet i Sverige, alltså då både män och kvinnor hade rösträtt fick moderaterna 25,8%. Sedan 1969 heter partiet Moderata Samlingspartiet.
Inför valet 2018
- Ekonomi och jobb
Moderaterna vill halvera jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda och att en halv miljon jobb ska skapas till år 2025. För att få igenom det vill (M) sänka skatten på arbete, de vill införa inträdesjobb, en tidsbegränsad lärlingsanställning för nyanlända och unga upp till 23 år. Moderaterna vill tredubbla taket i rutavdraget till 75 000 kr per år. Partiet vill ersätta Arbetsförmedlingen av en mindre och vassare statlig aktör och etablerade matchningsaktörer. De vill också ersätta befintliga lönestöd för nyanlända och långtidsarbetslösa med ett nytt som är betydligt enklare för att fler ska kunna få ett första jobb.
- Integration
(M) vill införa integrationsplikt, med förstärkt samhällsinformation bland annat. Partiet vill också införa bidragstak, samt att tillgång till bidrag och ersättning ska ske genom eget arbete eller genom permanent och laglig bosättning i Sverige.
- Lag och ordning
Moderaterna vill att antalet poliser i Sverige ska närma sig nivåerna i andra europeiska länder och Sverige ska ha minst 25 000 poliser senast år 2025. Därutöver lika många fler civilanställda under samma period. Det innebär 10 000 fler anställda inom svensk polis till 2025, polisernas löner ska höjas med i genomsnitt 3 000 kronor per månad, straffen ska skärpas för bland annat bostadsinbrott, vapenbrott, sexualbrott och för attacker mot blåljuspersonal, öka möjligheterna till kamerabevakning och att polisen bland annat ska kunna bedriva kamerabevakning på brottsutsatta platser och strategiskt viktiga platser utan tillståndsplikt.
Fakta om Ulf Kristersson:
Ulf är född 1963 i Lund, uppvuxen i Torshälla och bor idag i Strängnäs. Ulf är gift och har tre barn, han är civilekonom och utbildad vid Uppsala universitet. Mellan 1988 och 1992 var han ordförande för Moderata ungdomsförbundet.
Ulf har varit tävlingsgymnast och började sitt yrkesliv som fotoförsäljare på Expert i Eskilstuna. Där föddes hans fotointresse, som fortfarande är levande. Sin fritid ägnar han åt familj och vänner, jakt, tennis och löpning – samt svensk rock- och popmusik.
Ulf Kristersson var socialförsäkringsminister i den tidigare alliansregeringen, innan den rödgröna regeringen tillträdde 2014.
”Det politiska samtalsklimatet plågas av gnällighet, ängslighet och stingslighet. Jag kommer inte tveka att säga till när Stefan Löfven har fel. Men jag kommer inte ifrågasätta hans heder och hans uppsåt. Jag kommer inte söka min motståndares sämsta argument, utan hans bästa. Politiken måste ta kloka människors frågor på allvar. Den måste inte vara tråkig, men den måste vara seriös. Nu behövs det helt enkelt några vuxna i rummet.”
Inga kommentarer