Valåret 2018 – S tar krafttag mot psykiska ohälsan bland unga
- By : Jörgen Leidebrant
- Category : Inrikes, Nyheter, Skolfrågor, Valet 2018
- Tags: psykisk ohälsa
VALET 2018. Förra veckan presenterade Socialdemokraterna ett vallöfte till Sveriges unga att ta krafttag mot den växande psykiska ohälsan. Det är ett förslag som ungdomsförbundet SSU drivit som en av de viktigaste välfärdsfrågorna för Sveriges unga.
Psykisk ohälsa är vår tids snabbast växande folkhälsosjukdom, och speciellt bland barn och unga är den särskilt oroväckande. De senaste trettio åren har andelen 13- och 15-åringar som lider av psykisk ohälsa fördubblats. SSU som drivit frågan i många år nu är stolta över att Socialdemokraterna tar tag i frågan.
– Att nästan 200 000 unga mår dåligt idag kan inte ses som ett individuellt problem, utan ett samhällsproblem som kräver politiska lösningar. Därför är jag oerhört glad över dagens vallöften från Socialdemokraterna för att motverka psykisk ohälsa. Det här är en väldigt viktig fråga för SSU och Sveriges unga, säger SSU:s förbundsordförande Philip Botström.
För att jobba förebyggande mot psykisk ohälsa satsar Socialdemokraterna på att stärka elevhälsan i skolan, eftersom alla unga går i skolan. Socialdemokraterna föreslår bland annat att ett screeningprogram inom elevhälsan, det innebär att de fysiska hälsokontroller som idag redan genomförts kompletteras med en psykisk dimension.
Socialdemokraterna vill också satsa 250 miljoner för att stärka vårdcentralernas kompetens och kapacitet för att ta hand om enkel och medelsvår psykisk ohälsa bland unga, i syfte att avlasta köerna till psykiatrin. Ett annat förslag är att unga ska kunna söka vård digitalt, det eftersom många barn och unga upplever att det är enklare att söka stöd och hjälp digitalt än att fysiskt uppsöka den. Socialdemokraterna föreslår också en särskild satsning för att stärka arbetet med suicidprevention.
De fyra förslagen för att ta krafttag mot psykisk ohälsa:
- Screeningprogram, regelbundna psykiska hälsokontroller, av barns och ungas psykiska hälsa i skolan för att förebygga och upptäcka psykisk ohälsa tidigt.
- Mer resurser för att korta köerna till psykiatrin. Barn och unga som mår dåligt ska ha en vård utan väntan.
- Utveckla digitalt hjälpmedel för att unga som mår dåligt ska ha snabbt stöd i mobilen.
- Rätt stöd vid självmordstankar – förstärkt och kompetenshöjande arbete med suicidprevention inom akutvården.
https://www.ssu.se/vallofte-s-tar-krafttag-mot-den-psykiska-ohalsan-bland-unga/
Foto: På bilden ser vi SSU:s förbundsordförande Philip Botström och förbundssekreteraren Andrea Törnestam
Inga kommentarer