Valåret 2018 – S tar krafttag mot psykiska ohälsan bland unga

VALET 2018. Förra veckan presenterade Socialdemokraterna ett vallöfte till Sveriges unga att ta krafttag mot den växande psykiska ohälsan. Det är ett förslag som ungdomsförbundet SSU drivit som en av de viktigaste välfärdsfrågorna för Sveriges unga.

Psykisk ohälsa är vår tids snabbast växande folkhälsosjukdom, och speciellt bland barn och unga är den särskilt oroväckande. De senaste trettio åren har andelen 13- och 15-åringar som lider av psykisk ohälsa fördubblats. SSU som drivit frågan i många år nu är stolta över att Socialdemokraterna tar tag i frågan.

– Att nästan 200 000 unga mår dåligt idag kan inte ses som ett individuellt problem, utan ett samhällsproblem som kräver politiska lösningar. Därför är jag oerhört glad över dagens vallöften från Socialdemokraterna för att motverka psykisk ohälsa. Det här är en väldigt viktig fråga för SSU och Sveriges unga, säger SSU:s förbundsordförande Philip Botström.

För att jobba förebyggande mot psykisk ohälsa satsar Socialdemokraterna på att stärka elevhälsan i skolan, eftersom alla unga går i skolan. Socialdemokraterna föreslår bland annat att ett screeningprogram inom elevhälsan, det innebär att de fysiska hälsokontroller som idag redan genomförts kompletteras med en psykisk dimension.

Socialdemokraterna vill också satsa 250 miljoner för att stärka vårdcentralernas kompetens och kapacitet för att ta hand om enkel och medelsvår psykisk ohälsa bland unga, i syfte att avlasta köerna till psykiatrin. Ett annat förslag är att unga ska kunna söka vård digitalt, det eftersom många barn och unga upplever att det är enklare att söka stöd och hjälp digitalt än att fysiskt uppsöka den. Socialdemokraterna föreslår också en särskild satsning för att stärka arbetet med suicidprevention.

De fyra förslagen för att ta krafttag mot psykisk ohälsa:

  • Screeningprogram, regelbundna psykiska hälsokontroller, av barns och ungas psykiska hälsa i skolan för att förebygga och upptäcka psykisk ohälsa tidigt.
  • Mer resurser för att korta köerna till psykiatrin. Barn och unga som mår dåligt ska ha en vård utan väntan.
  • Utveckla digitalt hjälpmedel för att unga som mår dåligt ska ha snabbt stöd i mobilen.
  • Rätt stöd vid självmordstankar – förstärkt och kompetenshöjande arbete med suicidprevention inom akutvården.

 

 

https://www.ssu.se/vallofte-s-tar-krafttag-mot-den-psykiska-ohalsan-bland-unga/

 

Noah Gahnertz

Foto: På bilden ser vi SSU:s förbundsordförande Philip Botström  och förbundssekreteraren Andrea Törnestam

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Alpha
4
Ella Haugness möter Utbildningsminister Anna Ekström

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Den 20 november 2019 hade Nyköpings Högstadium besök av Sveriges utbildningsminister, Anna Ekström. Då passade vi på Redaktionsprofilen på att träffa ministern för en intervju, såklart! Ministerns schema under förmiddagen var späckat och vår ”slot” – 11.25-11.35 – var den absolut sista innan hon skulle resa vidare mot …