Valåret 2018 – Vänsterpartiet

Inrikes

VALET 2018. Vänsterpartiet har nästan fördubblat opinionsmätningen sedan valet 2014, i höst kan partiet få närmare 10 procent.

Vänsterpartiet bildades 1917 av den mer vänstervridna oppositionen inom Socialdemokraterna. Det kom av en strid mot socialdemokratiska partiledningens munkorgsstadga som vänstersidan menade var för att tysta oppositionen inom partiet. När partiet bildades hette de Vänsterpartiet Kommunisterna, idag har de tagit bort kommunismen i politiken och har en mer socialistisk och feministisk politik inom partiet.

Inför valet 2018

 • En miljonärskatt, en ny typ av förmögenhetsskatt, som ska kunna användas för klimatinvesteringar.
 • Progressiv beskattning av kapitalinkomster.
 • Nedtrappade ränteavdrag.
 • Uttag av föräldraledighet ska delas lika mellan föräldrar.
 • Höjda löner i kvinnodominerade branscher med låg lön.
 • Reformerat pensionssystem, så att arbetares och kvinnors pensioner ökar.
 • Inrätta en grön statlig investeringsbank före 2022.
 • Säljstopp för nya bilar som drivs med fossila bränslen efter 2025.
 • Återreglerad järnväg, förstatliga järnvägsunderhållet.
 • Satsning på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på en arbetsplats inom varje kommun och landsting/region. Även ta ett första steg mot kortad normalarbetstid.
 • Underlätta familjeåterförening för flyktingar, permanent uppehållstillstånd för dem som får stanna i Sverige.
 • En skatt på finansiella transaktioner för att minska kortsiktig spekulation.

 

Fakta om Jonas Sjöstedt:Bildresultat för jonas sjöstedt

Jonas Sjöstedt är 53 år och lever med sin hustru Ann och deras barn i Midsommarkransen, som ligger i södra Stockholm. Jonas blev vänsterpartist för att han vill vara med och skapa ett jämlikt samhälle som är bra för alla.

Partiledare Sjöstedt har en sommarstuga i Umeå. I Umeå jobbade han en gång i tiden som montör på Volvo lastvagnar i fem år, men under 90-talskrisen blev Jonas avskedad. Jonas och hans hustrus äldsta dotter var bara några år gammal då och de hade oro för att få ekonomin att gå ihop.

För Jonas handlar politiken om att göra livet bättre för dem som bäst behöver det.

– Det är ju större chans att du är kriminell om du sitter i riksdagen för Sverigedemokraterna, än om du är invandrare, sade Jonas Sjöstedt till Jimmie Åkesson i SVT:s partiledardebatt

 

Noah Gahnertz

 

Det här var den sista delen av följetongen med de politiska partierna. Vidare kommer fler artiklar om valet, bland annat kommer inom snar framtid publiceras en valkompass på webben, men det kommer också komma en sammanfattning av de politiska partierna i pappersformat och så även på webben. Fler artiklar om valet kommer publiceras de kommande veckorna.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …