Är asexuella personer HBTQ+?

Debatt

DEBATT. Det här har varit en fråga väldigt länge. Asexuella har, och blir, väldigt dåligt behandlade av både människor som är cishet (identifierade med det kön de är födda med) och HBTQ människor. De ses som sjuka och trasiga. Så borde de ses som HBTQ människor?

Vi kan börja med att informera oss om vad asexualitet är; Asexualitet är en sexualitet som betyder att du inte känner någon sexuell attraktion. Vissa asexuella personer kan tycka om iden om sex, men vill inte ha det med någon. Vissa hatar iden om sex och vill aldrig någonsin ha det, och vissa skulle kunna tänka sig att ha sex om hens partner vill ha det. Asexuella människor kan fortfarande bli kära, men känner ingen sexuell attraktion till sin partner.

Asexuella människor kan bli kära i killar, tjejer eller båda. Och ibland blir de inte kära alls!

Så då kommer frågan upp, om dom kan vara ciskönade och bara älska det motsatta könet, är de verkligen HBTQ+?

Vissa människor påstår att asexuella inte är med om samma diskriminering som homosexuella, bisexuella, transkönade ect. Men det är faktiskt helt fel. Låt oss kolla lite på hur asexuella människor behandlas.

Asexuella människor tror ofta att de är trasiga. Vi lär oss i skolan att det är vanligt och normalt att vilja ha sex, men vi pratar nästan aldrig om asexuella personer. Detta leder till att många känner att de är trasiga, eller att det är något fel på dem. Killar, som ofta förväntas vara sexuellt aktiva eller ligga mycket, kan känna att de inte passar in eller att de är sjuka.

Om man känner såhär skulle det nog vara ganska skönt att ha någonting som HBTQ+ att vara en del av. Något som får dig att känna dig normal och får dig att förstå att det inte är något fel på dig, eller hur? Men många som är HBTQ+ vill inte att asexuella ska ses som HBTQ+. Många som är asexuella får ofta höra saker om att de är trasiga från människor som de ska kunna känna sig säkra med, det är ju därför vi har HBTQ-organisationer och HBTQ-häng. Men de puttas bort.

De kan för höra saker som att de bara inte ”hittat den rätta ännu” eller ”du kanske inte bara kommit in i puberteten ännu”.

Men det värsta är ”det är ingen fara, jag kan fixa dig”.

Asexuella människor hör den där sista frasen allt för ofta. Människor försöker seriöst fixa asexuella genom att våldta dem. Vissa går till och med med på det, för ibland tror dom verkligen att de är trasiga.

Asexuella människor borde ses som HBTQ+ personer. De behöver kunna känna att det inte är något fel på dem.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Debatt
Är femtonåringar bra förare?

DEBATT. När man är 14 år och 9 månader får man ta lektioner inför AM-körkortet på en körskola. Sedan när man klarat kurserna måste man göra ett kunskapsprov och efter att man är 15 år och klarar man det så har man ett AM-körkort. Är utbildningen tillräcklig? Med ett AM-körkort …

Debatt
Jag blir så trött…

DEBATT. När jag gick på lågstadiet och en kille tog min mössa, ryckte mig i håret, snodde min penna var all respons jag fick från min lärare: ”Han gör det för att han gillar dig, killar är dåliga på att uttrycka sina känslor, han vill bara ha din uppmärksamhet”. Och …

Debatt
Konstgräs på fotbollsplan utanför Alpha!

INSÄNDARE. Idag finns det bara en asfaltsplan utanför Alpha. Det är därför inga är ute och kör fotboll på asfalten. Det gör att ungdomarna blir stillasittande och använder mobilen. För det första: Om skolan hade konstgräsplan istället för asfaltsplan skulle risken för att skada sig bli mindre för att underlaget …