Vad händer med vårt klimat?

Utrikes

UTRIKES. Vad händer just nu med vårt klimat? Temperaturen runt om på jorden höjs och sänks hela tiden. Där det brukar vara normal, varm sommar brinner det nu i skogarna och där det brukar vara minusgrader är det flera plusgrader och snön smälter. Vi måste ta hand om vår natur ännu mer.

Denna sommar i Sverige pryddes av rubriker i tidningen och på nyheterna, ja överallt, till exempel: ”Hela Sverige står i lågor” (Aftonbladet)”Extrem hetta över hela världen”(Expressen) ”Temperaturen stiger i hela världen” (Metro)

På väldigt många ställen på jorden var det extrema temperaturer som orsakat bränder, torka och brist på vatten. Många tänkte nog inte på det så mycket om de inte var inblandade och var tvungna att evakuera från sina hem på grund av bränder men detta hade kunnat få svårare konsekvenser. Om det fortsätter så här så kommer skörden minska, det blir vattenbrist, bostadsbrist för många och ännu mer skog kommer brinna upp.

Det är inte för sent att göra något för att minska eller i alla fall stoppa klimatförändringarna. Även vi i Sverige kan hjälpa till. En av de viktigaste sakerna vi skulle kunna göra är att minska mängden kött i våra butiker och börja äta mer grönt. Vi behöver inte vara vegetarianer men vi behöver minska köttmängden vi äter. Kött borde vara något fint man äter, vi borde äta mer fisk, kyckling och grönt.

Det är helt klart så att det är användningen av fossila bränslen som är det stora klimatproblemet. Det är just den höga konsumtionen av kött som är det stora problemet till det här.”  Säger Elin Röös som jobbar på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

Enligt Maria Gardfjäll som är politiker och jobbar på kommunalrådet är det lite annorlunda, hon tycker så här:

Den svenska köttproduktionen behövs dels för att djurhållning är en nödvändig del av det ekologiska jordbruket och dels för att djurhållning krävs för att behålla det öppna landskapet. Utan djurhållning så växer Sverige dessutom igen.

En annan sak man kan göra är att börja cykla eller gå istället för att ta bilen om man ska korta sträckor. Vi borde även köpa mer begagnat eller minska våra köp av kläder eftersom fabrikerna som gör kläder släpper ut mycket föroreningar. Små förändringar kan göra stora skillnader.

 

Leonora Holst

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …