Anime Recension: Your Name

Kultur/nöje

KULTUR/NÖJE. Nästan alla som tittar på anime borde någon gång ha hört talas om filmen “Your Name”, eller som den kallas på japanska, “Kimi no Na Wa”. Filmen släpptes i Japan år 2016 och har sålt ungefär 19 miljoner biobiljetter, den har alltså överträffas bara av filmen Spirited Away. Sedan dess har den varit en stor succe både i Japan och utanför Japan och har visats åtminstone en gång i alla stora Anime Expos och Anime Cons. Men varför tycker folk att den är så bra? Och varför är den så känd inom anime världen?

Först och främst, konsten i filmen är fantastiskt. De olika animerade miljöerna som visas i filmen är så otroligt verklighet trogna och detaljerade att man hela tiden tappar andan. Färgerna får en att drömma sig bort i de olika händelserna och efter att ha sett filmen blir man faktiskt lite besviken på att verkligheten inte liknar alls de häpnadsväckande miljöerna i filmen. Konstmässigt är “Your name” helt enkelt ett mästerverk.

Filmen är regisserad av den japanska regissören Makoto Shinkai, som är dessutom också en mangaka (en mangatecknare) och en röstskådespelare för anime. Han har producerat tre långfilmer och flera kortfilmer, fast “Your Name” är hans största succe, efter att ha sålt mer än 19 miljoner biobiljetter. En annan anledning  till att filmen blev så känd är att man kan relatera sig väldigt mycket till karaktärerna.

Mitsuha Miyamizu är en tjej som lever i en liten by på landet. Hon lever i ett stort hus med sin syster och sin farmor och drömmer om att en dag få leva in sin egen lägenhet i Tokyo. Taki Tachibana är en student i Tokyo. Han har inte några större ambitioner och pluggar till en utbildning i arkitektur. En dag börjar deras liv förändras på ett väldigt märkligt sätt. De börjar byta kropp mellan varandra.

Varannan dag tar Taki över Mitsuhas kropp, medan Mitsuba börjar leva i Takis kropp, men bara en dag i taget. De går till sängs och sover en kväll, och nästa morgon vaknar de, men i den andras kropp. Mitsuha blir förstås väldigt glad över vad som händer, hon har ju alltid drömt om att få leva i Tokyo och upptäcka allt i Tokyo. Hon blir ständigt förvånad över hur många människor som lever där och över att det inte finns bara en cafeteria i staden utan tiotals. Samtidigt måste hon jobba och plugga när hon tar över Takis kropp för att folk inte ska upptäcka att något är fel.

Taki har andra, enklare tankar. Medan Mitsuha tänker på hur häftig storstaden är tänker Taki på hur häftigt det är att ha tjej bröst. Men Taki lyckas också hjälpa Mitsuha på ett eller annat sätt. De börjar också kommunicera med varandra genom att skriva i varandras mobiler när de är i den andras kropp. Men en dag slutar de byta själ med varandra. Det är dagen då en sällsynt komet passerar himlavalvet. Taki ger sig ut på en äventyr för att ta reda på vad som har hänt med Mitsuha. Sakta börjar han glömma bort vem hon är och varför han letar efter henne. Till sist glömmer han bort hennes namn.

Filmen är väldigt dramatisk, men den har iallafall ett lyckligt slut. Jag är ganska säker på den kommer få dig att gråta av både sorg och lycka, särskilt i de sista trettio minuterna. Det som gör filmen så bra är att den får dig att känna så många känslor samtidigt. Den är också ganska kopplad till verkligheten så att man kan relatera sig till karaktärerna, även om det finns många övernaturliga faktorer i filmen som gör den ännu bättre. Filmen är helt enkelt ett mästerverk.

Mariam Daoudi

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kultur/nöje
K-pop, del 2. Gruppen BTS!

KULTUR OCH NÖJE. Bandet BTS består av sju medlemmar, Jimin, Jungkook, RM, V,  J-Hope, Suga och Jin. Suweys presenterar i denna artikel bandet och tipsar om album och låtar. BTS producerar och skriver sin egen musik. Många band får låtar skrivna och producerade åt dem men gruppen vill vara inblandade …

Kultur/nöje
1
K-pop, del 1. Presentation av K-pop!

KULTUR/NÖJE. K-pop, förkortning av koreansk pop, är en musikgenre som har sitt ursprung i Sydkorea. K-pop är den mest populära och bästsäljande musikgenren i Sydkorea. Under slutet av 1990-talet började K-pop spridas i Asien som en del av den koreanska vågen känd som Hallyu. K-pop har också uppnått global popularitet …

Kultur/nöje
Rubiks kub

Oscar Tsoi kommer i två artiklar att presentera Rubiks kub, som han är något av en expert på. Oscars kan själva lösa kuben på under en minut. Rubiks kub är ett 3D-pussel med sex sidor. Den vanligaste färgerna på kuben är röd, orange, gul, vit, grön och blå. Det finns …