Tsunamin i Indonesien

Utrikes

UTRIKES. Fredagen den 28 september skakades Indonesien av en kraftig jordbävning med magnituden 7,5 med en efterföljande tsunami. Indonesiska myndigheter förklarar detta som en massgrav. 2,4 miljoner människor drabbades av katastrofen och 17 000 har förlorat sina hem. Än så länge vet man inte hur många dödsoffer som kommer finnas men just nu ligger siffran runt 832 personer.

Räddningstjänst försöker leta efter så många överlevande som möjligt under hus massorna som tsunamin orsakat. Tsunamin drabbade regionerna kring städerna Palu och Donggala. Vägar har förstörts av jordbävningen så det är svårt för hjälparbetare att ta sig fram till de drabbade områdena. Myndigheter har beslutat att göra Palu till en massgrav för över 300 människor.

”Begravningen måste ske så fort som möjligt på grund av hälsoskäl och av religiösa skäl” säger Willem Rampangilei.

Eftersom kommunikationen är nere har man bara fått 11 bekräftade dödsfall från Donggala. Många oroliga invånare väntar otåligt på besked från räddningsteam om saknade personer. Det råder brist på mat, vatten och mediciner och Röda korset arbetar med att få fram kirurgteam och mer hjälparbetare till regionerna.

”Det finns ett stort, stort behov av hjälp och jag tror inte vi sett det värsta än” säger Jan Gelfand som leder Röda korsets internationella organisation i Indonesien.

Den överlevande befolkningen i de drabbade områdena försöker själva gräva upp med bara sina händer i rasmassorna efter saknade personer. De sover även utomhus på marken i rädsla om att ett till stort skalv ska komma och begrava de i husmassorna. Ett hotell i Palu som heter Roa Roa rasade med 50 människor i. Röster ska ha hörts under massorna men man lyckades bara rädda en kvinna från hotellet.

Indonesien ligger inom ett riskområde där de ofta förekommer jordskalv, jordbävningar och tsunamis. Men de är oftast små och det finns bojar ute i vattnet som ska varna för stora jordskalv men de funkade inte denna gång. Kostnaderna blir större och större för varje år som går i Indonesien. De har inte råd med mer varningsutrustning eftersom pengarna går till de drabbade områdena. Enligt utrikesdepartementet DU ska inga svenskar omkommit eller skadats eftersom detta är ett område där det inte finns så mycket svenskar på.

Räddningsteam arbetar hårt för att hitta både döda och levande människor i rasmassorna och hur länge arbetet kommer pågå vet man inte än. Mer information kommer komma under veckan.

Källa: Aftonbladet och Expressen

Leonora Holst

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …