Vår historia: Pyramiderna

Vetenskap

VETENSKAP. De enorma pyramiderna på Gizaplatån i Egypten. De bara finns där och ofta lägger man inte någon tankekraft på dem. De är ett av världens sju underverk. Men flera frågetecken finns kvar kring dem. Hur är det möjligt att människor, för hand, skapat dessa? Cheops pyramid har en yta på cirka fyra hektar vilket motsvarar ungefär sex fotbollsplaner. Detta gör pyramiden till till ett av världens största byggnadsverk.

Pyramiderna i Giza är flera stycken. De tre största, och mest bevarade, är uppbyggda för faraonerna Cheops, Mykerinos och Chefren men det finns även sex andra pyramider på Gizaplatån som är mindre bevarade och utan namn. Av de tre stora pyramiderna är Cheops pyramid den största. Man har räknat ut att då den stod färdig bestod av 2 300 000 stenblock av kalksten eller granit. Varje block vägde även runt 2,5 till 15 ton. Hur är detta möjligt? Dessa stenblock vägde alltså minst ett halvt ton mer än en vanlig suv.

Pyramiderna byggdes för att bevara faraonerna. De trodde på ett liv efter döden och fyllde därför enorma gravkammare inuti pyramiden med allting de kunde behöva i sitt nästa liv. Någonting som byggdes för evigt liv har nästan uppnått det. De tre största pyramiderna i Giza står fortfarande kvar efter ungefär 4 500 år. De har inte sin forna glans men mycket finns fortfarande kvar.

Det finns människor som har teorier om att egyptierna kunde ha fått hjälp av utomjordingar för att lyckas bygga dem. Även med dagens teknik och lyftkranar skulle det vara krångligt att lägga så många tunga stenar på plats som pyramiderna är gjorda av. Från ett astronomiskt perspektiv sägs det att pyramidernas placering passar med stjärnorna i Orions bälte. De är även i bättre skick än de som byggdes ett århundrade senare. Men är pyramiderna nu ett jobb av utomjordingar? Forskare säger att detta inte är sant och att det finns bevis på att pyramiderna är byggda av tusentals händer. Men frågan om hur detta gick till och hur det kunde göras så snabbt kvarstår fortfarande.

Intresserad av att veta mer? Här är källor:

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/giza

https://www.nationalgeographic.com/travel/travel-interests/arts-and-culture/ancient-sites-built-by-aliens/

https://www.nationalgeographic.com/archaeology-and-history/archaeology/giza-pyramids/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Cheops

 

Kerstin Hillebäck

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Mat och hälsa
Ungdomar behöver sova mera!

HÄLSA. Ungdomar behöver sova mellan 9-10 timmar varje natt men det är få som får ens i närheten av det. Med träningar, extrajobb, dataspel och framför allt sociala medier kan det kännas svårt att prioritera sömnen. Men sömnen är otroligt viktig för både den mentala och fysiska hälsan. Fler och fler …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Poddar
Högstadiepodden om Greta Thunberg och klimatet

PODD. Greta Thunberg har fått enorm uppmärksamhet på senaste tiden. Hon vänder sig direkt till de vuxna och hennes budskap är: ”Ni gör inte tillräckligt, lyssna på forskarna och skärp er!” Jag (Jörgen) samtalar i denna podd med tre tjejer i nian, som också är med i profilen Redaktionen. Om …