Allt färre ungdomar använder cykelhjälm

Högstadiet

INRIKES. Personer dör årligen i cykelolyckor, huvudsakligen av skall- och nackskador som skulle kunna ha förhindrats eller mildrats av hjälm. Ändå är det allt färre ungdomar under 15 som använder cykelhjälm och därmed bryter mot lagen.

I Sverige är det lag på att barn under 15 måste använda cykelhjälm när de cyklar. Enligt Per Lange, kommissarie vid trafikpolisen i Nyköping, kan inte polisen ge ett direkt straff för att cykla utan hjälm för om man är under femton är man inte straffmyndig. Men de kan hålla kvar personer tills deras vårdnadshavare kommer och hämtar dem.

Lagen infördes den 1 januari 2005 och är till för att förhindra eller förminska skador som kan ske när man till exempel som cyklist kolliderar med en annan cyklist.

De vanligaste skadorna som cyklister råkar ut för är skall- och nackskador och utan hjälm kan skadorna bli väldigt allvarliga. Ungefär 25 personer dör årligen i cykelolyckor och majoriteten av dem har inte använt hjälm vid tillfället för olyckan. Kollisioner med fordon i korsningar är en av de vanligare typerna av olyckor men det händer även singelolyckor vilket betyder att man t ex halkar med cykeln eller på annat sätt skadar sig utan inblandning av annan cyklist eller ett fordon.

Trots lagen och de uppenbara skadorna som kan medfölja om man inte använder cykelhjälm är det många ungdomar framför allt på högstadiet som inte använder hjälm när de cyklar. I en undersökning i årkskurs 7 på Alpha där 40 elever deltog var det endast 19 personer som använde hjälm när de cyklade.

Det finns många olika anledningar till att barn under 15 inte använder cykelhjälm, bland de vanligare anledningarna kan vara att det anses inte coolt eller rentav töntigt att använda hjälm. Kanske använder inte personer i ens omgivning hjälm och därför gör man inte det själv. Eller så tror man att man är en så pass bra cyklist att man inte trillar med cykeln och därför inte behöver använda hjälm som skydd. Men enligt Lange är det bara de som inte har något att sätta hjälmen på, som inte använder den.

 

Thea Mikaelsson

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Hälsningar från Melody och Lisa till eleverna på skolan!

NYKÖPINGS HÖGSTADIUM. Skolbibliotekarien Jörgen har nyligen varit på bokmässan i Göteborg och passade då på att få tre böcker signerade. Det handlar om Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson samt Mizeria och Lowkey av Melody Farshin. I båda fallen handlar det om personliga hälsningar till eleverna …

Högstadiet
9j och 9n ställer ut surrealistiska träd i biblioteket!

UTSTÄLLNING. På bildlektionerna har eleverna i årskurs nio målat surrealistiska träd. I skolbiblioteket har tidigare ställt ut målningar av 9i och 9m. Nu har vi bytt ut dessa till målningar av 9j och 9n. Jag har pratat med Viggo Karlsson som har med en målning. Det här är något som …

Högstadiet
Högstadiepodden om skolmaten

PODD. Lyssna på när Mariana, Sofia, Valentina, Pamela, Nilo och Havannah diskuterar vad de tycker om skolmaten. De har även intervjuat elever och personal på Omega. Lyssna här Alla åsikter som framkommer i podden och intervjuerna är elevernas/personalens egna. Foto: Wikimedia Commons; Casey Lehman