Bränderna i Kalifornien

Utrikes

UTRIKES. Staden Paradise i Norra Kalifornien är helt ödelagd i branden ”Camp fire”. Branden är den dödligaste i Kaliforniens historia och även två andra bränder ”Hill fire” och ”Woolsey fire” runt om Los Angeles har fått många människor att evakuera. Söndag 25/11 bekräftades 87 döda men fortfarande saknas personer runt 249 stycken i Camp fire branden.

Vi är fortfarande aktivt engagerade med att försöka hitta mänskliga kvarlevor och det är något vi har tagit in stora resurser till”  säger Kory Honea, sheriff i branddrabbade Butte county. 

Man är inte riktigt helt säker på vad som orsakat bränderna men elbolaget Southern California Edison har haft problem med ledningar och eftersom bränderna startat i närheten där ledningarna varit har flera boende stämt elbolaget. Luften runt i Kalifornien är fara för människorna som överlevt och även brandmännen.

Läget blir bara under bättre och bättre kontroll och det lite tack vare vädret under veckan som gått. Regnet har underlättat släcknings arbetet och gjort det lättare att hitta kvarlevor. Det här kan vara tre av världens största skogsbränder som har ödelagt stora delar av Kalifornien. President Donald Trump besökte Kalifornien förra helgen för att stötta arbetarna och de drabbade.

Det är väldigt sorgligt. De har berättat för mig att det är ännu värre på andra ställen än här där vi är. Vissa områden är bortom till och med det här, de är förkolnade” säger presidenten. 

Bränderna tros inte vara helt släckta först än om några veckor och arbetet att hitta levande kvarlevor kommer förmodligen inte vara klart först än i jul.

 

Källor: Aftonbladet och SVT

 

Leonora Holst

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …