Höjdpunkter under 20gayteen

Kultur/nöje
1

KULTUR/NÖJE.

2018 har varit ett fantastiskt år för hbtq representation i TV. Det här är höjdpunkterna som serier och filmer har uppnått under ”20gayteen” (en ordlek på Twenty eightteen).

Tonårsserien Riverdale hade ett par med två tjejer. En av dem är lesbisk och den andra är bisexuell och serien är inte blyg över att visa dessa två kyssa varandra precis som en par med en tjej och en kille skulle få göra.

Love, Simon var den absolut första romantiska komedin NÅGONSIN som handlar om en tonårskille som är gay. Och det är en av de få filmerna om ett par av killar som faktiskt slutar lyckligt! Just den här filmen var en av de största grejerna som har hänt i år!

Rosa Diaz från TV-serien Brooklyn-nine-nine kommer ut som bisexuell! I seriens femte säsong kommer Roza Diaz, en badass, latinamerikansk tjej, ut som bisexuell i avsnitt 10. Detta tas upp flera gånger i serien på ett lugnt och normalt sätt och vi får flera gånger se henne flörta med tjejer och vi kommer att få se ännu mer i nästa säsong.

En kyss med två tjejer på hit-serien Äventyrsdags. Äventyrsdags är en serie älskad av människor över hela världen och har nu pågått i ungefär åtta år och hade sitt stora avslut för några månader sedan. Två av seriens tjejer delade en fin stund och en kyss under slutstriden och ses igen tillsammans i slutet av avsnittet.

Den nya serien She-Ra and the Prinsess of Power. Den nya serien har bara haft en säsong men ser väldigt lovande ut när det kommer till hbtq-representation. Serien är en reboot av en gammal serie She-Ra: Prinsess of power och är en serie för barn. Den har haft flera homosexuella par i vissa bakgrunder och har ett bekräftat lesbiskt par. De som skapar serien har även sagt att vi kommer få ännu mer under seriens gång. Vi har även en av huvudkaraktärerna som är en kille och är raka motsatsen till vad killar brukar vara i fantasyserier. Han är roligt feminin och själv tycker jag att han är en väldigt bra förebild för små pojkar jorden om.

Och sist men absolut inte minst på listan är bröllopet i serien Steven Universe. Karaktären Granat i serien är sedan länge ett bekräftat lesbiskt par som har varit tillsammans under miljontals år. Men det största hittills är två avsnitt som vågade göra något helt nytt! I det första av dem så splittras paret och en av dem, Ruby, vill utforska sitt liv utanför sin partner. Hon lär sig att hon kan vara sin egen person och vara i en relation samtidigt och i slutet av avsnittet ser vi ett frieri mellan två tjejer. I nästa avsnitt får vi se ett bröllop med två tjejer för första gången NÅGONSIN i en barnserie. Små flickor världen runt som har sett det här får då veta att det dem känner är helt normalt och inget att skämmas över. Och som ett extra mittenfinger till den heteronormativa världen vi lever i gav serien den mer maskulina av tjejerna en klänning och den mer feminina en kostym.

Men som många kanske ser så är det något här som saknas. Ett par med två killar. Just nu lär serier små flickor över hela världen att det inte är något fel med att vara lesbisk, vilket är helt underbart! Men vi behöver mer representation för små pojkar och jag hoppas verkligen att 2019 klarar av det uppdraget. För just nu ser vi en våg av representation i animerade serier för barn, och jag hoppas att det fortsätter. Små barn behöver få se sig själva i serier dem älskar och få veta att det som de känner är okej och normalt.

 

Tyra Öqvist

Tack för att du outröttligt driver frågan om hbtq-personers rättigheter, Tyra! Jag har gjort en tagg som heter ”hbtq” som man kan trycka på (högst upp i artikeln) och se dina artiklar samlade. Där hittar man också en del av Noahs, som gick på profilen i nian förra året.

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kultur/nöje
K-pop, del 2. Gruppen BTS!

KULTUR OCH NÖJE. Bandet BTS består av sju medlemmar, Jimin, Jungkook, RM, V,  J-Hope, Suga och Jin. Suweys presenterar i denna artikel bandet och tipsar om album och låtar. BTS producerar och skriver sin egen musik. Många band får låtar skrivna och producerade åt dem men gruppen vill vara inblandade …

Kultur/nöje
1
K-pop, del 1. Presentation av K-pop!

KULTUR/NÖJE. K-pop, förkortning av koreansk pop, är en musikgenre som har sitt ursprung i Sydkorea. K-pop är den mest populära och bästsäljande musikgenren i Sydkorea. Under slutet av 1990-talet började K-pop spridas i Asien som en del av den koreanska vågen känd som Hallyu. K-pop har också uppnått global popularitet …

Kultur/nöje
Rubiks kub

Oscar Tsoi kommer i två artiklar att presentera Rubiks kub, som han är något av en expert på. Oscars kan själva lösa kuben på under en minut. Rubiks kub är ett 3D-pussel med sex sidor. Den vanligaste färgerna på kuben är röd, orange, gul, vit, grön och blå. Det finns …