Julkalendern 2018

Kultur/nöje

KULTUR/NÖJE. Årets julkalender heter “Storm på lugna gatan”. Den är den 59:onde i ordningen sedan starten 1960 då den första julkalendern kom: “Titteliture” .

Årets julkalender handlar om en familj från stan som flyttar till byn Järnkroken och försöker lära känna sina väldigt olika nya grannar. Den inflyttande familjen Storm består av mamma Sanna, pappa Trond och barnen Leo och Vilja. När familjen flyttar dit så bestämmer dom sig för att vara med i den årliga julkampen i Järnkroken. Men för att kunna tävla måste det vara minst tre familjer/deltagare från varje gård. I deras fall från Lugna gården. Familjen Storm lyckas också övertala familjen Strong och familjen Miller Karlsson-Blomberg att delta i julkampen. Men det är någon som försöker sabotera tävlingen och samtidigt härjar det en tjuv i byn.

Det är många kända skådespelare som man kommer känna igen i den nya julkalendern. I rollerna som familjen Storm ser vi Cecilia forss (även känd som Cindy i ica-reklamerna), Henrik Johansson, Maja Söderström och Adrian Maceus. Vi kommer också att se Johan Rheborg från Killinggänget och tv-serien ”Solsidan”, Sofia Ledarp från ”Fröken Frimans krig”, Olof Wretling från humorgruppen Klungan, artisten Lena Philipsson, Linus Wahlgren, Shima Niavarani och Ulla Skoog. Storm på lugna gatan har premiär den 1 december och fortsätter till och med den 24 december. Du kan se den varje morgon och kväll på Barnkanalen Svt1 och Svt play.

Jag tycker att årets julkalender har varit väldigt bra hittills. Storm på lugna gatan är en komisk julkalender med ändå har dom inte tappat jultemat. Det som jag tycker skiljer sig från dom senaste julkalendrarna är att i år har dom fått in lite mer familjekänsla och samarbete. Till exempel förra årets julkalender “jakten på tidskristallen” handlade om tre stycken vänner som ska försöka “rädda” framtiden. I år är det lite mer mysigt jultema.

FAKTA. SVT:s Öppet arkiv lät tittarna 2016 rösta på “Den bästa julkalendern genom tiderna” och vinnaren var Sunes jul som sändes på tv 1991. Tvåa kom “Mysteriet på greveholm” från 1996 som också fick en återkomst 2012, Mysteriet på greveholm – grevens återkomst. Det är flera av dom gamla julkalendrarna som man kan se på SVT play, till exempel “Piratskattens hemlighet”.

Agnes Nylund

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kultur/nöje
K-pop, del 2. Gruppen BTS!

KULTUR OCH NÖJE. Bandet BTS består av sju medlemmar, Jimin, Jungkook, RM, V,  J-Hope, Suga och Jin. Suweys presenterar i denna artikel bandet och tipsar om album och låtar. BTS producerar och skriver sin egen musik. Många band får låtar skrivna och producerade åt dem men gruppen vill vara inblandade …

Kultur/nöje
1
K-pop, del 1. Presentation av K-pop!

KULTUR/NÖJE. K-pop, förkortning av koreansk pop, är en musikgenre som har sitt ursprung i Sydkorea. K-pop är den mest populära och bästsäljande musikgenren i Sydkorea. Under slutet av 1990-talet började K-pop spridas i Asien som en del av den koreanska vågen känd som Hallyu. K-pop har också uppnått global popularitet …

Kultur/nöje
Rubiks kub

Oscar Tsoi kommer i två artiklar att presentera Rubiks kub, som han är något av en expert på. Oscars kan själva lösa kuben på under en minut. Rubiks kub är ett 3D-pussel med sex sidor. Den vanligaste färgerna på kuben är röd, orange, gul, vit, grön och blå. Det finns …