Tumblr förbjuder vuxet innehåll.

Debatt

DEBATT. December den 17:e kommer tumblr att förbjuda allt de ser som ”vuxet innehåll”. Detta har gjort många tumblr-användare, och folk som inte använder tumblr, arga.

Många pratar om problemet med att tumblr har börjat ta bort hbtq-innehåll för att det ses som vuxet innehåll, vilket är helt hemskt! För två män eller två kvinnor som är kära borde inte ses som något olämpligt för barn! Med det här förbudet står för något större. 

Tumblr var i början en sida där människor kunde lägga ut och säga vad de ville. Sidan var som en fri plats långt bort från samhället. En plats där man kunde vara den man ville och kunde lätt omge sig med människor som en själv. Tumblr blev snabbt väldigt populärt och hade inom två veckor fått 75 000 användare. 

Men 2018 berättade de som jobbade på tumblr att de skulle ta bort allt vuxet innehåll. Anledningen till att så många har blivit arga på det här är att det är censur. Tumblr stod för någonting stort, tanken om att människor borde få lägga ut nästan vad de ville. Tumblr stod för en sorts frihet, och nu tas den friheten bort. Tumblr är och har alltid varit en sida för alla, men har fått ett dåligt rykte från högljudda grupper på sidan. Det som läggs ut på sidan som ses som vuxet innehåll är porr. Japp, man kunde lägga ut sånt där om man ville. Det gjorde dock många människor rädda att barn skulle använda sidan och se något olämpligt eller att de själva skulle se något de inte gillar. Tumblr har på grund av detta under åren börjat censurera innehåll på sidan mer och mer, på grund av högljudda människor som såg något de inte ville se för att de inte visste tillräckligt om sidan. Men om man vill börja använda en sida så borde man först utbilda sig på vad sidan kan innehålla. 

Problemet med förbudet är inte att människor inte kommer kunna se porr på tumblr, det är att en frihet tas bort från användarna. Och tumblr verkar inte ens själv veta vad de själva ser som vuxet innehåll, de råkade till och med flagga (varna om att inlägget kommer tas bort) sitt egna inlägg om det nya reglerna! De har även flaggat många konstnärers inlägg som följer deras nya regler. Hbtq-innehåll flaggas också hit och dit utan anledning. 

Några tumblr användare har bestämt sig för att logga av sitt konto i tjugofyra timmar den 17:e december i protest mot censuren. Vi får väl bara hoppas att det hjälper, för censur håller just nu på att ske överallt och det är inte okej. Vad människor väljer att lägga ut på nätet borde inte kontrolleras av andra människor, visst det finns saker som man kanske inte borde lägga ut överallt för de kan vara sårande, men vi borde ändå ha rätt till frihet på nätet. Det är en plats där vi kan nå människor över hela världen, det borde inte begränsas av människor med mer makt än oss.

Tyra Öqvist

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Debatt
Är femtonåringar bra förare?

DEBATT. När man är 14 år och 9 månader får man ta lektioner inför AM-körkortet på en körskola. Sedan när man klarat kurserna måste man göra ett kunskapsprov och efter att man är 15 år och klarar man det så har man ett AM-körkort. Är utbildningen tillräcklig? Med ett AM-körkort …

Debatt
Jag blir så trött…

DEBATT. När jag gick på lågstadiet och en kille tog min mössa, ryckte mig i håret, snodde min penna var all respons jag fick från min lärare: ”Han gör det för att han gillar dig, killar är dåliga på att uttrycka sina känslor, han vill bara ha din uppmärksamhet”. Och …

Debatt
Konstgräs på fotbollsplan utanför Alpha!

INSÄNDARE. Idag finns det bara en asfaltsplan utanför Alpha. Det är därför inga är ute och kör fotboll på asfalten. Det gör att ungdomarna blir stillasittande och använder mobilen. För det första: Om skolan hade konstgräsplan istället för asfaltsplan skulle risken för att skada sig bli mindre för att underlaget …