Planeter, stjärnor och attackhelikoptrar

Krönika

KRÖNIKA. Om du någonsin har varit i närheten av en cishet-tonåring (se förklaring i slutet av artikeln) har du säkert hört någon säga ”Jag identifierar mig som en attackhelikopter!” Men varför säger människor så? Identifierar de sig verkligen som en attackhelikopter eller är det bara så att de skämtar om transpersoner?

Svaret på den övre frågan kan jag redan säga att det är det andra svaret. ”Jag identifierar mig som en attackhelikopter!” har blivit ett väldigt populärt sätt att skoja om transpersoner och att de tycker att det har gått för långt med könsidentiteter… fast har det verkligen det?

När man pratar om transpersoner ser många ett binärt system. Man kan vara en transman eller en transkvinna. Men man kan också vara ickebinär. Och det är inget nytt som ungdomar kommit på för att de vill vara speciella. Om vi tar en titt i historieböckerna kan vi se att många kulturer har känt igen att det finns fler än två kön, som till exempel ursprungsbefolkningen i Amerika som hade ett kön som kallades ”two spirited”. Och det är bara ett exempel, det finns en massa kulturer som har fler än två kön. Det binära systemet de flesta lever efter idag är från Europa.

Så om det nu faktiskt finns fler än två kön, varför görs det till ett så stort skämt? Jo, svaret finns på en social media som heter tumblr. Där kan man ofta hitta människor som kallar sig trans fast de inte har någon ”gender dysphoria” (enligt engelska wikipedia: ”experienced by people whose gender identity does not align with their sex assigned at birth”).
Dessa människor kallas för tucutes (”to cute to be cis”). Oftast är dessa tonåringar som vill vara trans men inte är det. Problemet med de här människorna är att de får riktiga transpersoner att se ut som skämt och är en stor anledning till frasen: ”Jag identifierar mig som en attackhelikopter!”

Människor som identifierar sig som ett en planet eller en stjärna är inte trans på riktigt. Antingen så har dem spenderat för mycket tid på tumblr eller så är dem transfobiska och vill skämta om transpersoner.

Fakta: cisperson (av latin cis ’på denna sidan av’ och persona),person vars könsidentitet stämmer överens med hans eller hennes biologiska och juridiska kön.Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck, inte sexuell läggning.

Motsatsen till cisperson är transperson.

Nationalencyklopedin, cisperson.  (http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/cisperson(hämtad 2019-01-18))

Bild: Pixabay ( trans-sexuality transsexual man woman gender)


Tyra Öqvist

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Sluta säg att Snape är en bra person

KULTUR/NÖJE. Varning för spoilers om man inte har läst alla Harry Potter böcker. Severus Snape är en väldigt välskriven karaktär. Från första boken sågs han bara som en mobbare men visade sen sig att vara en dubbelspion. Det var i sista boken som han hjälpte Fenixorden att vinna kriget. Men …

Krönika
Den enda folk pratar om…

KRÖNIKA. Corona, covid-19 har påverkat många liv, har tagit många liv. Människor sätts i karantän, människor väljer karantän, människor hamstrar mat, läkemedel och affärer står tomma. Covid-19. Jag följer inte aktivt nyheterna, varken innan den stora pandemin kom eller nu när den är här och flåsar oss i nacken. Jag …

Krönika
Läsning är inte bara ett roligt tidsfördriv

KRÖNIKA. Läsning är väldigt viktigt, det tror jag att de allra flesta vet. Men det som många inte vet är hur mycket läsningen kan påverka en person, hur mycket läsningen betyder för ens mentala utveckling och vad det egentligen är som läsningen påverkar. Läsning är viktigt, det är viktigt att …