Antikens Grekland

Vetenskap

VETENSKAP. Antika Grekland eller Antika Hellas, som det heter på grekiska, var en stormakt som varade i 400 år, från 700 f.kr. till 300 f.kr. Grekland hade på den tiden aldrig sett sig som en enig stat utan oftast såg sitt land med flera stadsstater. Även om det har hänt flera gånger att vissa stadsstater varit rivaler och även startat krig har de alltid försökt hålla sig eniga när fiender från andra länder försökte kriga sig emot dem.

Kulturen i Antika Grekland

Den grekiska kulturen har bidragit många saker till den västerländska kulturen. Till exempel har vi fått idéen om demokrati från Grekland. Demos kratein som det heter på grekiska betyder folket härskar. Teater har vi även fått från Grekland, om tragedi och komedi och på den tiden fick bara tre män vara med och allt utspelade sig en gång. Människorna i Grekland var oftast fritänkande människor. Även om de trodde på gudar så visste de att det inte var gudarna som skapat världen och inte kunde bestämma över människorna även om de var rädda att gudarna skulle förbanna dem. Det gav dem friheten att tänka och därför har grekerna varit långt i utvecklingen när det gäller vetenskap och filosofi som vi fått väldigt mycket hjälp av från grekerna.

Religion i Grekland

Grekerna från antiken var polyteister, alltså att man tror på fler än en gud. De trodde att uppe på berget Olympus så fanns det tolv gudar som satt och bråkade med varandra och alla monster från Tartarus. Till skillnad från nu när vissa religioner tror att deras Gud är felfri så föreställde sig grekerna att gudarna var som människor. Att de kunde vara svartsjuka och giriga. De trodde att några av de Olympiska gudarna kom från titanen Kronos och hans syster Rhea. Kronos hade ätit upp alla sina barn utan sin son Zeus eftersom Rhea hade gömt honom och sett till så att några nymfer fick ta hand om honom under ett berg. När Zeus kom tillbaka stark efter flera år gick han tillbaka för att rädda sina syskon. Han såg till så att Kronos spydde ut dem innan det blev krig mellan gudarna och titanerna i flera år innan gudarna vann och de skar sin far i flera bitar och kastade honom ner i det värsta stället i underjorden man kunde gå till, Tartarus.

Källor:

https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/forntiden-och-antiken/antikens-grekland

https://sv.wikipedia.org/wiki/Antikens_Grekland


Hani Mohamed Abdulla

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Mat och hälsa
Ungdomar behöver sova mera!

HÄLSA. Ungdomar behöver sova mellan 9-10 timmar varje natt men det är få som får ens i närheten av det. Med träningar, extrajobb, dataspel och framför allt sociala medier kan det kännas svårt att prioritera sömnen. Men sömnen är otroligt viktig för både den mentala och fysiska hälsan. Fler och fler …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Poddar
Högstadiepodden om Greta Thunberg och klimatet

PODD. Greta Thunberg har fått enorm uppmärksamhet på senaste tiden. Hon vänder sig direkt till de vuxna och hennes budskap är: ”Ni gör inte tillräckligt, lyssna på forskarna och skärp er!” Jag (Jörgen) samtalar i denna podd med tre tjejer i nian, som också är med i profilen Redaktionen. Om …