Apollo 11 – först på månen

Utrikes

UTRIKES.

Apollo 11 var den första rymdfärden som man bemannat för att landa på månen. Besättningen på Apollo 11 var erfarna av en rymdresa innan och bestod av Neil Armstrong (som säkert de flesta känner till), Edwin “Buzz” Aldrin och Michael Collins. I år är det 50 år sedan detta hände.

Den 16 juli 1969 sköt man upp en Saturn V raket med Apollo 11 besättningen från John F. Kennedy Space Center i USA. Miljoner människor bevittnade händelsen på plats och genom sin tv-apparater. Tolv minuter efter uppskjutningen trädde raketen in i jordens omloppsbana. Saturn V raketen åkte ett och ett halvt varv runt Jordens omloppsbana och sedan tändes det tredje steget S-IVB som skickade de tre astronauterna mot månen. Tre dagar senare hamnade Apollo 11 bakom månen och startade då sina styrraketer för att kunna gå in i månens omloppsbana.

När Apollo 11 kommit in i månens omloppsbana var det dags att landa. Månlandaren som besättningen skulle använda kallades The Eagle eller ”Örnen” på svenska och styrdes av Neil Armstrong. Han landade The Eagle i Stillhetens hav utan några större komplikationer. Planen var att landa på en annan plats men Neil Armstrong bedömde att den platsen inte var lämplig. Detta kunde ha gått illa eftersom bränslemängden var uppmätt för den första platsen och inte denna. Läget var inte så desperat som det ibland kan vara utmålat eftersom bränsle att åkt runt i tanken visades ett lägre värde på mätaren. Man har uppskattat att motorn bara hade 15 sekunders bränsle kvar när den stannat. Men Armstrong uppfattade inte situationen som trängd och landade säkert i Stillhetens hav.

När landningen var utförd var planen att Neil Armstrong och Edwin “Buzz” Aldrin skulle äta mat och sedan vänta ett par timmar innan de steg ur månlandaren. Men båda var så exalterade att de struntade i att vänta och åt upp fort för att de skulle kunna gå på månen så fort som möjligt.

Så mycket som två femtedelar av jordens befolkning följde Neil Armstrongs landstigningen genom tv. Detta gjorde Neil Armstrong till den första människan som någonsin satt foten på månen. Neil Armstrong sa ”That’s one small step for a man, one giant leap for mankind” eller på svenska “Detta är ett litet steg för en man, men ett stort för mänskligheten”. Men även Edwin “Buzz” Aldrin deltog i månlandningen medan Michael Collins var kvar på kommandomodulen i månens omloppsbana. Besättningen stannade kvar på månen i två och en halv timme. Neil och Edwin samlade sammanlagt ihop 21,5 kg av månföremål. De utförde även vetenskapliga experiment innan de tog sig tillbaka till månlandaren.

Månlandaren hade man konstruerat så att foten på den skulle stanna kvar på månen vid återfärden. En cool grej är att foten till månlandaren står kvar än idag. Endast den övre delen av månlandaren återvände upp i omloppsbanan för att docka med kommandobryggan. 195 timmar in i uppdraget så landade kommandomodulen i Stilla havet och de tre astronauterna togs emot av USA’s president Richard Nixon.

// Viggo Jansson

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Apollo_11


Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …