Förintelsens minnesdag den 27 januari – fyra boktips!

Kultur/nöje

BOKTIPS. Förintelsens minnesdag den 27 januari uppmärksammar offren och inträffar samma datum som de överlevande fångarna i Auschwitz befriades 1945. Här är fyra boktips med anknytning till förintelsen.

Frågor jag fått om Förintelsen av Hèdi Fried

Bildresultat för frågor jag fått om förintelsen

Hédi är en av de få överlevande från förintelsen och har i över trettio år rest runt i svenska skolor för att berätta om sina erfarenheter. Här har hon samlat svaret på frågor hon har fått från elever genom åren. Allt ifrån ”Varför gjorde ni inte motstånd?” till ”Efter allt detta, tror du på Gud?”. Boken har delats ut till alla i årskurs nio i Sverige.

Pojken i randig pyjamas av John Boyne

Bildresultat för pojken i randig pyjamas

Bruno flyttar med sin familj till ett nytt hus ute på landet för att hans pappa har fått nytt jobb. De bor på en plats som låter som ”Alt Svish”, nära ett långt stängsel bakom vilket det finns människor som ser ledsna ut. Bruno vantrivs och på en av sina promenader träffar han på en pojke i samma ålder på andra sidan stängslet, en pojke med randig pyjamas. En vänskap uppstår som visar sig få fruktansvärda konsekvenser. Genom ett oskyldigt barns perspektiv blir det fasansfulla än mer fasansfullt. Boken har filmatiserats.

Boktjuven av Markus Zusak

Bildresultat för boktjuven

Döden är berättaren i denna historia som utspelar sig i Tyskland under andra världskriget och följer flickan Liesels uppväxt under krigsåren. Krigets fasor är först avlägsna men kryper allt närmare. I den här boken kan man också få en uppfattning av hur det kan ha varit att leva i Tyskland under nazisttiden. Alla var inte övertygade nazister, det fanns många olika strategier, och vissa tyskar försökte till och med skydda judarna. En stor läsupplevelse, både till innehåll och språk. Också denna bok har filmatiserats.

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer

Bildresultat för när hundarna kommer

Boken har inspirerats av ett uppmärksammat mord i Kungälv, där en pojke mördades av nynazister. Det är också en kärlekshistoria där två ”outsiders”, Isak och Ester, upplever den första himlastormande kärleken. Men i det lilla samhälle de bor blåser kalla vindar, och Isaks bror dras allt närmare en karismatisk men farlig ung man. Allt slits itu när en pojke hittas mördad vid sjön och det visar sig att Isaks bror varit högst delaktig. Hur kan någon bli nynazist? Vad är det som lockar? Hur ska vi förhålla oss till en ung människa som hamnat snett? Utan att ha några klara svar så förhåller sig boken till dessa väldigt viktiga frågor.


Bild: Wikipedia

Jörgen Leidebrant, Redaktionen

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kultur/nöje
K-pop, del 2. Gruppen BTS!

KULTUR OCH NÖJE. Bandet BTS består av sju medlemmar, Jimin, Jungkook, RM, V,  J-Hope, Suga och Jin. Suweys presenterar i denna artikel bandet och tipsar om album och låtar. BTS producerar och skriver sin egen musik. Många band får låtar skrivna och producerade åt dem men gruppen vill vara inblandade …

Kultur/nöje
1
K-pop, del 1. Presentation av K-pop!

KULTUR/NÖJE. K-pop, förkortning av koreansk pop, är en musikgenre som har sitt ursprung i Sydkorea. K-pop är den mest populära och bästsäljande musikgenren i Sydkorea. Under slutet av 1990-talet började K-pop spridas i Asien som en del av den koreanska vågen känd som Hallyu. K-pop har också uppnått global popularitet …

Kultur/nöje
Rubiks kub

Oscar Tsoi kommer i två artiklar att presentera Rubiks kub, som han är något av en expert på. Oscars kan själva lösa kuben på under en minut. Rubiks kub är ett 3D-pussel med sex sidor. Den vanligaste färgerna på kuben är röd, orange, gul, vit, grön och blå. Det finns …