Förintelsens minnesdag den 27 januari – fyra boktips!

Kultur/nöje

BOKTIPS. Förintelsens minnesdag den 27 januari uppmärksammar offren och inträffar samma datum som de överlevande fångarna i Auschwitz befriades 1945. Här är fyra boktips med anknytning till förintelsen.

Frågor jag fått om Förintelsen av Hèdi Fried

Bildresultat för frågor jag fått om förintelsen

Hédi är en av de få överlevande från förintelsen och har i över trettio år rest runt i svenska skolor för att berätta om sina erfarenheter. Här har hon samlat svaret på frågor hon har fått från elever genom åren. Allt ifrån ”Varför gjorde ni inte motstånd?” till ”Efter allt detta, tror du på Gud?”. Boken har delats ut till alla i årskurs nio i Sverige.

Pojken i randig pyjamas av John Boyne

Bildresultat för pojken i randig pyjamas

Bruno flyttar med sin familj till ett nytt hus ute på landet för att hans pappa har fått nytt jobb. De bor på en plats som låter som ”Alt Svish”, nära ett långt stängsel bakom vilket det finns människor som ser ledsna ut. Bruno vantrivs och på en av sina promenader träffar han på en pojke i samma ålder på andra sidan stängslet, en pojke med randig pyjamas. En vänskap uppstår som visar sig få fruktansvärda konsekvenser. Genom ett oskyldigt barns perspektiv blir det fasansfulla än mer fasansfullt. Boken har filmatiserats.

Boktjuven av Markus Zusak

Bildresultat för boktjuven

Döden är berättaren i denna historia som utspelar sig i Tyskland under andra världskriget och följer flickan Liesels uppväxt under krigsåren. Krigets fasor är först avlägsna men kryper allt närmare. I den här boken kan man också få en uppfattning av hur det kan ha varit att leva i Tyskland under nazisttiden. Alla var inte övertygade nazister, det fanns många olika strategier, och vissa tyskar försökte till och med skydda judarna. En stor läsupplevelse, både till innehåll och språk. Också denna bok har filmatiserats.

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer

Bildresultat för när hundarna kommer

Boken har inspirerats av ett uppmärksammat mord i Kungälv, där en pojke mördades av nynazister. Det är också en kärlekshistoria där två ”outsiders”, Isak och Ester, upplever den första himlastormande kärleken. Men i det lilla samhälle de bor blåser kalla vindar, och Isaks bror dras allt närmare en karismatisk men farlig ung man. Allt slits itu när en pojke hittas mördad vid sjön och det visar sig att Isaks bror varit högst delaktig. Hur kan någon bli nynazist? Vad är det som lockar? Hur ska vi förhålla oss till en ung människa som hamnat snett? Utan att ha några klara svar så förhåller sig boken till dessa väldigt viktiga frågor.


Bild: Wikipedia

Jörgen Leidebrant, Redaktionen

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kultur/nöje
Filmtips: Bridget Jones Diary

FILM. Är du sugen på att titta på en riktig feelgood-film? Nu när sommaren kommer och det blir både ljusare och varmare kan det vara trevligt med en glad film. Filmen Bridget Jones Diary är från 2001 och regisserades av Sharon Maguire. I filmen medverkar bland annat Renée Zellweger, Colin …

Kultur/nöje
Rappare död i Los Angeles

KULTUR/NÖJE. Rapparen Nipsey Hussle befann sig utanför sin klädbutik söndagen den 31 mars när han och hans två kompisar blev beskjutna. Den misstänkte flydde i bil från platsen. Nipsey dog på vägen till sjukhuset medan hans kompisar nu ligger skadade på sjukhuset. Fans och familj sörjer nu förlusten. En nära …

Kultur/nöje
Ett filmtips för bokälskare

KULTUR/NÖJE. Här kommer ett filmtips. You’ve got mail. Den är regisserad av Nora Ephron med Meg Ryan och Tom Hanks i huvudrollerna. Om man inte ville ha en bokhandel innan man såg den här filmen så vill man det garanterat efter. Själv har jag nog alltid tyckt att det vore …