Mordet på RFK

Utrikes

UTRIKES.

Förra året var det 50 år sedan mordet på John F Kennedy’s bror Robert inträffade.

Robert F Kennedy, eller RFK, var bror till president John F Kennedy som mördades 1963 av Lee Harvey Oswald. Robert var också involverad i politik och hade varit USA’s justitieminister mellan 1961 och 1964. Justitieminister är en typ av minister i en  regering som har hand om rättsväsendet och lagstiftningsfrågor.  Under sin tid som justitieminster var han också rådgivare åt sin bror. 

När det närmade sig val 1964 hoppade Robert av som justitieminister för att kandidera som senator för New York. Detta valet vann han. Inför valet 1968 hade Lyndon B Johnson dragit sig ur primärvalet. Primärvalet är ett sätt för de två partierna att få fram sin  kandidat i själva partiet, som ska kandidera i kommande val.  Robert F Kennedy så detta som en lysande ide för honom och bestämde sig för att kandidera i valet 1968. När Lyndon B Johnson nu var borta var hans främsta motståndare Eugne McCharty. 

Den 16 mars 1968 tillkännagav Robert till presidentposten att han skulle göra en landsomfattande valkampanj. När kan kom till Kalifornien höll han ett tal på kvällen den 5 juni 1968 på Ambassador Hotel i Los Angeles. Efter talet gick han runt på hotellet och hälsade på personalen. Han gick sedan till en av diskarna som drog upp en pistol och sköt Robert F Kennedy . Diskaren hette Sirhan B Sirhan och han greps strax efter dådet inträffat. Till skillnad från mordet på brodern så kunde man identifiera gärningsmannen direkt. Det finns konspirationsteorier om att Sirhan sköt Robert på grund av hans mellanösternpolitik men det finns inga bevis på det. Sirhan avtjänar fortfarande livstid för mordet på Robert F Kennedy

// Viggo Jansson

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Blue whale challenge

UTRIKES. ”Momo challenge” som har spridits på internet och varningar har en storebror som kallas ”blue whale challenge” som är mer hemsk än momo challenge. Det är ursprunget från ryssland där flera tonåringar har tagit självmord. Det håller på i 50 dagar om man är med i spelet där det …

Utrikes
1
Mordet på John F Kennedy

UTRIKES. Nu är det 55 år sedan John F Kennedy blev mördad av Lee Harvey Oswald. För 55 år sedan inträffade mordet på USA:s President John F Kennedy. Mordet ägde rum i Dallas Texas. Presidenten och hans fru Jacqueline samt guvernören John Conally och hans fru färdades i en bil …

Utrikes
Bränderna i Kalifornien

UTRIKES. Staden Paradise i Norra Kalifornien är helt ödelagd i branden ”Camp fire”. Branden är den dödligaste i Kaliforniens historia och även två andra bränder ”Hill fire” och ”Woolsey fire” runt om Los Angeles har fått många människor att evakuera. Söndag 25/11 bekräftades 87 döda men fortfarande saknas personer runt …