Mordet på RFK

Utrikes

UTRIKES.

Förra året var det 50 år sedan mordet på John F Kennedy’s bror Robert inträffade.

Robert F Kennedy, eller RFK, var bror till president John F Kennedy som mördades 1963 av Lee Harvey Oswald. Robert var också involverad i politik och hade varit USA’s justitieminister mellan 1961 och 1964. Justitieminister är en typ av minister i en  regering som har hand om rättsväsendet och lagstiftningsfrågor.  Under sin tid som justitieminster var han också rådgivare åt sin bror. 

När det närmade sig val 1964 hoppade Robert av som justitieminister för att kandidera som senator för New York. Detta valet vann han. Inför valet 1968 hade Lyndon B Johnson dragit sig ur primärvalet. Primärvalet är ett sätt för de två partierna att få fram sin  kandidat i själva partiet, som ska kandidera i kommande val.  Robert F Kennedy så detta som en lysande ide för honom och bestämde sig för att kandidera i valet 1968. När Lyndon B Johnson nu var borta var hans främsta motståndare Eugne McCharty. 

Den 16 mars 1968 tillkännagav Robert till presidentposten att han skulle göra en landsomfattande valkampanj. När kan kom till Kalifornien höll han ett tal på kvällen den 5 juni 1968 på Ambassador Hotel i Los Angeles. Efter talet gick han runt på hotellet och hälsade på personalen. Han gick sedan till en av diskarna som drog upp en pistol och sköt Robert F Kennedy . Diskaren hette Sirhan B Sirhan och han greps strax efter dådet inträffat. Till skillnad från mordet på brodern så kunde man identifiera gärningsmannen direkt. Det finns konspirationsteorier om att Sirhan sköt Robert på grund av hans mellanösternpolitik men det finns inga bevis på det. Sirhan avtjänar fortfarande livstid för mordet på Robert F Kennedy

// Viggo Jansson

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Utrikes
Pewdiepie vill lägga ner ”sub to pewdiepie” rörelsen

UTRIKES. Felix Kjellberg eller Pewdiepie startade en ”meme eller rörelse” där man skulle prenumerera på hans kanal för att slå T-series 100 miljoner prenumeranter på Youtube (Pewdiepie ligger tätt bakom). Men nu vill han avsluta denna ”rörelse”. T-series, som är en indiskt företag som äger alla låtar i Bollywood, hade …

Utrikes
Apollo 13

UTRIKES. Apollo 13 var det tredje planerade rymduppdraget att landa på månen men något gick fel. Ungefär 56 timmar in i uppdraget exploderade syretank nummer två i servicemodulen. När detta hände så avbröts planerna att landa på månen och det största målet var att klara sig oskadda tillbaka till jorden. …

Utrikes
Är det bra eller dåligt med ”Trigger Warnings”?

UTRIKES. Ungefär hälften av lärarna i högskolor i USA har uppgett att de använder så kallade “trigger warnings”. Trigger warnings, ofta förkortad till TW, är korta meningar som varnar en läsare om potentiellt störande eller upprörande innehåll. Lärarna i dessa högskolor använder trigger warnings innan de till exempel ska visa …