Oskar, sökte hjälp men ingen tog det på allvar

Inrikes

INRIKES. Redan som tolvåring försökte Oskar ta sitt liv. Som ung fastnade han i missbruk och droger men trots ropen på hjälp så svek samhället honom och den 23:e oktober 2018 hittades han död.

Den unge Oskar älskade matlagning, fiske, resor och politik. Han var en kille som var nyfiken på samhället men han hade sina mörka sidor också.

Redan som liten diagnosticerades han med ADHD och han hade ångest och självmordstankar. Han hade svårt för det sociala spelet och han tyckte det var jobbigt att vara annorlunda. När han blev 12 år fick han ytterligare en diagnos, autism. Han klarade inte av att gå kvar på skolan och flyttades då till en internatskola i Skövde. En gång försökte han hänga sig och då åkte hans mamma ner till honom och stannade där i flera veckor. Hon vågade inte lämna honom ensam.

Oskar blev allt sämre och åkte in och ut på undersökningar, möten och behandlingar men inget hjälpte. Alla förstod att Oskar var i desperat behov av hjälp men ingen visste hur. Han fick till en början mediciner men började missbruka dem. Han tog allt han kunde få tag i. Alkoholer, mediciner och droger. Till slut fick han tvångsvård och det såg ut att bli ljusare för honom men han började sedan om med missbruket igen.

I ett desperat försök att rädda Oskars liv skrev hans styvpappa i oktober ett mejl till Kalla Fakta om att de behövde akut hjälp men det var för sent. Den 23 oktober 2018 hittades Oskar död i sin lägenhet, han hade tagit livet av sig. Han blev bara 23 år.

Varför gjorde samhället inte större ansträngningar för att hjälpa honom? De frågorna kommer alltid att ställas om och om igen i Oskars familj. Om han hade fått riktig hjälp så hade han med största sannolikhet levt idag.

Källa: Aftonbladet & Omni


Leonora Holst

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Nu är Vabruari här igen

INRIKES. Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari. Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är …