Re: Våga stå upp för ett barns liv

Debatt
2

DEBATT. Det här är en artikel som svar på en tidigare debattartikel som lades upp på Redaktionen. Jag skriver inte detta för att trycka ner någon, bara för att starta en diskussion och ge människor fler än ett perspektiv.

Själv tyckte jag att den förra artikeln gjorde ett bra jobb för att föra fram argument mot abort, argument som man helt klart borde tänka på i en sån här diskussion. Men vissa delar har jag väldigt svårt att hålla med om.

Några av punkterna från förra artikeln jag vill ta upp är:

Om kvinnan inte är redo.

Jag håller med om din idé att man aldrig är riktigt redo för ett barn. Det krävs väldigt mycket att ta hand om dem och det kan vara skitjobbigt. Så oavsett hur redo man tror att man är kommer man fortfarande stöta på problem. Men, om någon verkligen inte känner sig redo för ett barn är det ganska hemskt att tvinga barnet på dem. Både för mamman och för barnet. Mamman kanske inte har ett tillräckligt bra jobb för att ta hand om både sig själv och barnet vilket kan göra att barnet inte alltid kan få det som barnet behöver. Det kan också göra att kvinnan vänder sig till sådant som prostitution eller andra farliga jobb för att få tillräckligt med pengar.

Kvinnor som blir våldtagna. Barn som blir en produkt av incest.

Som du sa är procenten av aborter som beror på våldtäkt och incest mindre än två procent (i USA), men det är fortfarande en viktig sak att tänka på i diskussionen om abort. Om en kvinna blir våldtagen är det något hon inte har någon kontroll över, det är något som händer mot hennes vilja. Så efter att hon har gått igenom något som troligen starkt har påverkat hennes mentala och kanske fysiska hälsa, är det verkligen rätt att tvinga henne till att föda ett barn (vilket gör skitont) och sedan uppfostra det? Det barnet skulle kunna påminna henne om våldtäkten, det är redan svårt nog att komma över sånt trauma. Och om man pratar incest börjar det bli farligt för barnet. Om någon har haft sex med en familjemedlem och man blir gravid av det finns en stor risk att barnet blir sjukt. Då är det bara elakt att tvinga barnet till världen.

Och tänk nu för en sekund att du är ett barn som egentligen inte skulle ha funnits. Tänk dig att du var ett misstag och att din mamma inte ville ha dig. Tänk dig att det är något du måste leva med, att du var ett barn som ingen ville ha. Att det faktum att du ens föddes har gjort så att din mamma mår skit och behöver vända sig till saker som prostitution för att ta hand om er båda. Jag säger inte på något sätt att konsekvenserna är barnets fel, men det faktum att kvinnan tvingades till att föda barnet har nu gjort att barnet bor med en förälder som inte vill ha den. Och visst kan man adoptera bort barnet, men ändå. Hur är det moraliskt rätt att tvinga en tjej att gå igenom den smärtsamma akten att föda ett barn som hon inte vill ha.

Tänk om flickan är minderårig. Att behöva föda ett barn då är ännu mer smärtsamt och den stressen kan ju inte vara bra för någon som fortfarande går i skolan. Barn borde inte bli tvingade till att föda barn.

Igen, den här artikeln var inte gjord för att skada någon, bara för att ge människor tillgång till fler perspektiv. Abort är ett väldigt känsligt ämne, men ett ämne vi borde kunna diskutera om. Själv tycker jag att kvinnor borde få välja själva. Om du har kritik får du gärna skriva det.


Foto: Wikipedia; Pregnancy test

Tyra Öqvist

Debattartikeln är ett svar på denna artikel: Våga stå upp för ett barns liv

Jag tycker att många av argumenten du framhäver är starka. Det finns dock några saker som jag inte riktigt håller med om, och jag är säker att du förstår att jag nämner dessa saker bara för att ge flera perpektiv. Till exempel det du sa om incest, alltså att ”det finns stor risk att barnet blir sjuk”. Jag kan hålla med om att det ät immoraliskt att inte ge dem chansen till att göra abort. Men varför borde vi tillåta alla Sveriges kvinnor att göra abort bara för att mindre än 1% av kvinnorna som gör abort är gravida på grund av incest?
”Att det faktum att du ens föddes har gjort så att din mamma mår skit och behöver vända sig till saker som prostitution för att ta hand om er båda.” Jag kanske inte förtydligade det så bra, men egentligen så pratade jag om abort i Sverige. Sverige är ett så pass bra land att man inte behöver bli kriminell för att kunna ta hand om sig själv och sin familj. Man kan alltid få bidrag av staten eller vända sig till socialen när man behöver ekonomiskt hjälp.
”Hur är det moraliskt rätt att tvinga en tjej att gå igenom den smärtsamma akten att föda ett barn som hon inte vill ha?”
Hur är det moraliskt rätt att döda ett liv bara för att det kommer att vara smärtsamt att föda barnet? Som sagt, om man inte vill ha barnet, finns det alltid hjälp man kan få.
”Och tänk nu för en sekund att du är ett barn som egentligen inte skulle ha funnits.” Om du är ett barn, om du existerar och lever, så finns du. Då bör du ha funnits, just för att du finns. Om din mamma vill ha dig eller inte kommer säkert att påverka ditt liv, men istället för bli mördad i din mammas mage så tror jag säkert att du föredrar att leva, även om du ibland mår skit.
Egentligen handlar hela mitt argument om att kvinnans välmånde och frihet inte ska kunna sträcka sig över ett barns liv. Om en kvinna mår dåligt och funderar på att göra abort eftersom det är det enklaste sättet på att bli av med ett barn som hon inte vill ha så tycker jag inte att lagen ska tillåta detta.
Trots att jag inte håller med om det mesta du har skrivit så tycker jag ändå att du har skrivit en väldigt bra text som verkligen förmedlar sin åsikt. Jag hoppas att vi får fler tillfällen att diskutera just detta ämne.

Måste bara skriva att jag tycker att ni båda har en väldigt bra och respektfull ton i era debattinlägg, även om ni inte håller med varandra. Det är många vuxna som gått vilse i den där frågan och trampat över gränser…

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Debatt
Är femtonåringar bra förare?

DEBATT. När man är 14 år och 9 månader får man ta lektioner inför AM-körkortet på en körskola. Sedan när man klarat kurserna måste man göra ett kunskapsprov och efter att man är 15 år och klarar man det så har man ett AM-körkort. Är utbildningen tillräcklig? Med ett AM-körkort …

Debatt
Jag blir så trött…

DEBATT. När jag gick på lågstadiet och en kille tog min mössa, ryckte mig i håret, snodde min penna var all respons jag fick från min lärare: ”Han gör det för att han gillar dig, killar är dåliga på att uttrycka sina känslor, han vill bara ha din uppmärksamhet”. Och …

Debatt
Konstgräs på fotbollsplan utanför Alpha!

INSÄNDARE. Idag finns det bara en asfaltsplan utanför Alpha. Det är därför inga är ute och kör fotboll på asfalten. Det gör att ungdomarna blir stillasittande och använder mobilen. För det första: Om skolan hade konstgräsplan istället för asfaltsplan skulle risken för att skada sig bli mindre för att underlaget …