Romersk mytologi

Vetenskap

VETENSKAP. För något årtusende sedan så var det romarna som spred skräck och erövrade nästan alla länder i Europa och lite i Asien och Afrika. Man kallade allt land romarna ägde för det första riket. Rom blev kristet år 311 e.kr. men innan det så var de polyteistiska. De hade lånat stora delar från den grekiska och etruskiska mytologin och fick till slut fram sin egna religion.

Romarnas tro

Gudarnas konung, Jupiter, var Zeus i den grekiska mytologin. Menvra som var visdomens och läkekonstens gudinna i den etruskiska mytologin fick en ställföreträdare, Minerva. Eller som hon hette i Grekland, Athena. I Grekland var hon mer dyrkad av grekerna än romarna eftersom hon var en beskyddare till atenarna och romarna såg till så att hon blev en av Roms beskyddare. Hon fick istället bara bli gudinna över visdom och hantverk och inte gudinna över visdom och krig. Romarna dyrkade krigsguden Mars, Ares i Grekland, och krigsgudinnan Bellona som är från Rom. Mars blev mer dyrkad av romarna än av grekerna. Det var inte bara gudarna som fick ombytta namn. Titaner fick även ombytta namn. Gudarnas fader, Kronos fick heta Saturnus.

Som man kan se så känner man igen vissa namn från den romerska mytologin i planeterna. Merkurius som var namnet på budbärarens gud fick en planet döpt efter sig. Så fick även Jupiter, Mars, Venus, Neptunus, Uranus, Saturnus och Tellus. Jorden kallas även för Tellus och i den romerska mytologin så fanns det en gudinna över jorden. Man kallade henne för Tellus Mater vilket betyder på latin moderjord. Hon var gift med himlen, Uranus, och fick en massa titaner som barn. Den kändaste titanen är Saturnus. Venus som är en kärleksgudinna var antingen dotter till Jupiter och Dione eller föddes hon av en del av Uranus som slängdes i havet av Saturnus. Neptunus var havets gud och det är inte så konstigt med tanke på att planeten är blå.

Legenden om hur Rom grundades

Det finns en legend i Rom om hur staden skapades och fick sin första kung. Det var två bröder som hette Romulus och Remus. Deras mor hade varit en prästinna i Vestas templet och blivit förförd av krigsguden Mars. Som straff för det fick barnen dö i floden Tibern men räddades av en varghona vid namn Lupa. Varghonan tog hand om barnen innan en herde hade gått förbi en dag och tog sedan hand om barnen. Herden hade sedan fått reda på vilka de egentligen var. Deras mor hade tydligen varit dotter till en konung som tvingats bli en prästinna. Det hade funnits sju kullar kring floden Tibern och där började de bygga upp staden Rom. Romulus hade sagt att ingen skulle korsa en gräns utan att bli dödade när staden höll på att grundas. Remus hade på skoj gått över den och blivit ihjälslagen av sin broder. Därmed blev Romulus, efter att staden grundades, blivit Roms förste av alla sju kungar Rom haft på den tiden. Kungatiden hade startat från år 753 f.kr. till 509 f.kr.

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Romersk_mytologi

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kristendom_i_romerska_riket

https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/forntidens-och-antikens-religioner/romersk-religion-och-mytologi#

https://www.mytologi.nu/romersk-mytologi.html


Hani Mohamed Abdulla

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Mat och hälsa
Ungdomar behöver sova mera!

HÄLSA. Ungdomar behöver sova mellan 9-10 timmar varje natt men det är få som får ens i närheten av det. Med träningar, extrajobb, dataspel och framför allt sociala medier kan det kännas svårt att prioritera sömnen. Men sömnen är otroligt viktig för både den mentala och fysiska hälsan. Fler och fler …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Poddar
Högstadiepodden om Greta Thunberg och klimatet

PODD. Greta Thunberg har fått enorm uppmärksamhet på senaste tiden. Hon vänder sig direkt till de vuxna och hennes budskap är: ”Ni gör inte tillräckligt, lyssna på forskarna och skärp er!” Jag (Jörgen) samtalar i denna podd med tre tjejer i nian, som också är med i profilen Redaktionen. Om …