Våga stå upp för ett barns liv

Debatt
2

DEBATT. “Det är väl min kropp, det är jag som får bestämma över den.”

“Det handlar inte om en människa, det är bara fostervävnad.”

“Men kvinnor som blir våldtagna då? Har inte de rätten till abort?”

Hur många gånger har du hört dessa argument? Hur många gånger har du vågat ifrågasätta dem?

Varje år utförs mellan 35 000 och 38 000 aborter i Sverige. 100 ofödda barn dör varje dag på grund av att man inte har orkat skaffa en kondom innan samlag eller för att man inte är redo att skaffa ett barn. Men det handlar ju inte om ofödda barn, det handlar inte om människor, det handlar bara om fostervävnad… eller?

Låt oss undersöka det här närmare. Om man säger att ofödda barn är bara fostervävnad, så skulle man också kunna säga att fullvuxna människor egentligen bara är kött och ben.

Vad är gränsen mellan mänskligt kött och mänskligt liv? Vad är gränsen mellan ett foster och ett liv? När blir en människa levande? Går det ens att dra en gräns?

Vi kan försöka göra det. Den fjärde veckan (det är oftast då man märker att man är gravid) bildas ett embryo, en klump av celler och fostervävnad. Är det ett liv? Om vi hade hittat detta embryo på en annan planet så skulle vi ha kallat detta för ett liv. Det som vi iallafall är säkra på är att embryot är mänsklig. Den femte veckan börjar cirkulationssystemet att bildas, och det lilla hjärtat börjar att slå. Den åttonde veckan har fostret börjat flytta runt. Nervceller förgrenar sig och bildar primitiva neurala vägar. Det betyder att barnet kan känna smärta. Andningsrör sträcker sig nu från halsen till fostret utvecklade lungor. När exakt under den här perioden blir det moraliskt rätt att döda ett foster? Ändå är det lagligt att göra abort fram till vecka 18.

Det vi har nu kommit fram till är att det inte går att dra en gräns mellan fostervävnad och ett liv.

Det som vi säkert vet är att 90% procent av dessa foster kommer att utvecklas till fullvuxna människor (eftersom 10% av graviditeter slutar i missfall). Varför borde ofödda barn då inte få samma rättigheter som människor? Varför borde de inte få rätten att leva?

Jo, för att kvinnor ska få bestämma över sin egen kropp.

Så en kvinnas frihet ska kunna sträcka sig över ett barns liv? Är det så vårt samhälle lär oss att tänka? Sedan är det här ju inte kvinnans kropp, det är ett foster. Det har en egen kropp, det har ett eget liv. Och om ett ofött barn inte ska födas bara för att man har “glömt” att använda en kondom eller för att man inte är redo för barn, då är jag inte längre säker på att vi lever i ett samhälle vars grund är de mänskliga rättigheterna. Och låt mig förtydliga en sak: man är aldrig redo för att ha ett barn. Barn kan vara det mest jobbiga som du ska behöva hantera under ditt liv, men också den bästa saken som någonsin har hänt dig.

Kvinnor som är våldtagna, då? Ska inte de ha rätten till att göra abort?

Jag har inte kunnat hitta någon statistik om Sverige, men i USA så är mindre än 2% av aborter orsakade av våldtäkter och incest. Det är ju en relativt obetydlig siffra jämfört med de tusentals aborter som görs varje dag i Sverige på grund av fel tidpunkt. Men om vi tänker på dessa 2% som faktiskt blir våldtagna, så kan man säkert säga att barnet har inget med det att göra. Barnet har inget att göra med ett fruktansvärt brott mot en kvinna. Varför borde den då vara konsekvensen till ett brott? Varför borde den dödas på grund av att en annan orelaterad människa har gjort ett sak som fostret inte hade någonting att göra med?

Inget, inget ska vara viktigare än ett barns liv. Ingen ska kunna bestämma om ett barn ska leva eller dö, ingen ska kunna förneka ett barn rätten att leva. Våga stå upp för ett barns liv!

Mariam Daoudi

Modigt debattinlägg i en mycket infekterad fråga! Jag tar själv inte ställning men en sak håller jag verkligen med om. Det här är väldigt komplicerat och debatten som förs är för enkel. Det går in på riktigt filosofiska frågor. Som när börjar en människa vara en människa? Och vad är en del av en kvinnas kropp och vad är ett eget väsen med rättigheter? Vi borde diskutera detta mer istället för att gräva ner oss i skyttegravar…

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Debatt
Är femtonåringar bra förare?

DEBATT. När man är 14 år och 9 månader får man ta lektioner inför AM-körkortet på en körskola. Sedan när man klarat kurserna måste man göra ett kunskapsprov och efter att man är 15 år och klarar man det så har man ett AM-körkort. Är utbildningen tillräcklig? Med ett AM-körkort …

Debatt
Jag blir så trött…

DEBATT. När jag gick på lågstadiet och en kille tog min mössa, ryckte mig i håret, snodde min penna var all respons jag fick från min lärare: ”Han gör det för att han gillar dig, killar är dåliga på att uttrycka sina känslor, han vill bara ha din uppmärksamhet”. Och …

Debatt
Konstgräs på fotbollsplan utanför Alpha!

INSÄNDARE. Idag finns det bara en asfaltsplan utanför Alpha. Det är därför inga är ute och kör fotboll på asfalten. Det gör att ungdomarna blir stillasittande och använder mobilen. För det första: Om skolan hade konstgräsplan istället för asfaltsplan skulle risken för att skada sig bli mindre för att underlaget …