Jag gillar fredagar, men bara de vita

Krönika

KRÖNIKA.

Jag är på väg hem från skolan genom stadskärnan en vanlig fredag. Eh, jo tjena, det skulle jag inte tro, det är Black Friday. Ett jäkla påhitt från USA. Så överallt är det människor och där det inte är människor är det skyltar med erbjudanden som suger men som de på något sätt får att låta bra. Är inte det propaganda eller kanske mobbning mot den lättpåverkade tonåringen? Dum som jag är går jag ju på dessa och jag är säker på att jag inte är ensam.

Billigt blir det inte. För en sak jag nu ska förklara är när det är billigt. Det är billigt när man behöver något och tänkt på det länge men inte om man ser något som man kanske skulle behöva i framtiden som enbart är snyggt och som kostar en hundring mindre. För de hundringarna du har lagt på prylen är ju ändå förlorade. FÖR ALLTID FÖRLORADE! Nu kan du inte komma och säga att du kommer ha användning för den där prylen för när du väl inser att du har nytta av den så kommer den vara borta, trasig eller för liten. Kallar du det lyckat? Inte jag! Jo du kan få rätt på att det är billigt om det skulle vara gratis. Men är det gratis? Nej! Om det skulle vara gratis skulle det inte vara så mycket bättre för det skulle enbart leda till att alla tog något de inte behövde och hur bra är det för miljön på en skala?

Om man nu har tänkt jättelänge på något som man verkligen behöver och så är det billigare på Black Friday då är det ju en ganska bra idé att köpa det. MEN problemen kommer även då för det är inte speciellt mycket billigare inte som i USA, där vi har snott det ifrån…. Ja, för att sno saker därifrån är jag för övrigt rätt trött på också. Om vi fortsätter så här kommer vi till slut även att sno Donald Trump. Hur sugna är vi på det egentligen?

Ha en ful gammal gubbe som bara bryr sig om sina pengar till president. Jag är inte det minsta sugen på det men något som skulle vara ännu värre är att sno en halv Donald Trump för det skulle göra honom sur, hans fans sura och vi skulle ha ännu mindre nytta av honom. Det är precis vad vi har gjort med denna Black Friday för det är ju knappt rea i Sverige. En till sak har vi gjort med denna förstörda fredag. Här är det inte en fredag utan en hel jäkla vecka som det ska vara konstiga reor, skyltar, lappar, en massa folk på stan och nästan värst av allt hundra meter kö till kassan på ICA för att alla ska hämta ut sina paket som de så smart handlat på internet (men det får jag ta i nästa krönika). Så dit kan man inte heller gå för att köpa en potatis för att man är lite hungrig.

Dessutom säger alla att vi ska tänka långsiktigt och miljövänlig både hemma och i skolan men är Black Friday så bra då för min lättlurade själ? Skulle inte tro det för nya prylar är inte miljövänligt eftersom de måste produceras och långsiktigt är det inte för det som är långsiktigt är att inte köpa en massa saker. För pengar ska sparas helst till typ man dör eller i alla fall går i pension men det enda som verkar någorlunda mänskligt enligt mig är fram till jul. Ja, för det är ju inte direkt potentiella julklappar som de rear ut utan snarare sommarväskor och det vill ingen jag känner ha i julklapp. Så förutom Black Friday behöver man ha kvar pengar så att man kan köpa julklappar. Det känns lite som om samhället enbart finns för att liksom jävlas med oss. För det är omöjligt att köpa allt som man tycker att man behöver på Black Friday och sedan två veckor senare ha kvar pengar så släkt och vänner kan få julklappar. Det är inte möjligt.

Men jag ska inte bara klaga jag ska avsluta det här med några enkla tips på hur man överlever denna dag (vecka) ÅR    F Ö R A L L T I D:

1. Lämna inte huset.

2. Gör dig omöjlig att nå via internet och medier.

3. Träffa ingen annan människa eller papegoja. Ja papegojor är på tok för bra på att ge dåliga tips och speciellt när man inte vill ha dem. Så kanske du slipper gå på något och har kvar pengar till jul, pension eller kanske döden.


Caroline Guttke

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Den enda folk pratar om…

KRÖNIKA. Corona, covid-19 har påverkat många liv, har tagit många liv. Människor sätts i karantän, människor väljer karantän, människor hamstrar mat, läkemedel och affärer står tomma. Covid-19. Jag följer inte aktivt nyheterna, varken innan den stora pandemin kom eller nu när den är här och flåsar oss i nacken. Jag …

Krönika
Läsning är inte bara ett roligt tidsfördriv

KRÖNIKA. Läsning är väldigt viktigt, det tror jag att de allra flesta vet. Men det som många inte vet är hur mycket läsningen kan påverka en person, hur mycket läsningen betyder för ens mentala utveckling och vad det egentligen är som läsningen påverkar. Läsning är viktigt, det är viktigt att …

Krönika
Miljön har gjort dig till den du är

KRÖNIKA. Den sociala miljön är en av de många saker som har gjort just dig till dig och den kommer fortsätta att forma dig, hur du beter dig och ditt sätt att tänka. Men du är också en del av naturen och klimatet är hotat i dagens samhälle, något som …