Nu är Vabruari här igen

Inrikes

INRIKES.

Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari.

Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är långt ifrån de enda som drabbas. Framför allt de barn som går på förskolan riskerar att bli smittade men också äldre barn i skolåldern och vuxna. Anledningen till att små barn i förskoleålder lättare blir sjuka beror på att de umgås tätt ihop, kanske tvättar händerna dåligt och stoppar händerna i munnen, har kroppskontakt med andra barn om var och vartannat. Vi är även inne mer under dessa vintermånader och bakterier sprids lättare inomhus än utomhus. Bakterier färdas lättare utomhus på vintern än på sommaren eftersom att under vintern är luften torrare och kallare medan den på sommaren är varm och fuktig. Små barn har även ett mindre utvecklat immunförsvar en vuxna har och därför kan olika smittor drabba de hårdare än vad de drabbar en vuxen.

De vanligaste sjukorna i vabruari är Influensan och Vinterkräksjukan men även vanlig förkylning och andra magsjukor är vanliga. Vid vinterkräksjukan insjuknar man fort och kaskadkräks ofta, man kan även drabbas av diarrer, ont i kroppen, huvudvärk och illamående. Vinterkräksjukan håller i sig längre än andra maginfluensor och man blir sjukare. Det finns människor som har en immun gen mot vissa typer av magsjukor.

Skillnaden mellan en förkylning och influensan är att vid influensa har du inte bara snuva, hosta och halsont (som vid en förkylning) utan även hög feber och ont i hela kroppen. Åt virussjukdomarna finns det inget att göra åt det är bara att vänta ut de. Vanliga förkylningar kan eventuellt ge följdsjukdomar såsom lunginflammation eller öroninflammation och då behövs det läkemedel för att tillfriskna.

För att minsk riskerna att smittas och bli sjuk ska man tvätta händerna med vatten och tvål efter varje toabesök och innan varje måltid. Man ska även försöka att vara ute mycket och hosta och nysa i armvecken.

Thea Mikaelsson

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inrikes
1
Flicka försvunnen i Uddevalla

INRIKES. En flicka med namnet Wilma Andersson på 17 år försvann den 14 november. Polisen har hittat kroppsdelar från flickan och därför utesluter de att hon inte är vid liv.  Wilmas pojkvän har anklagats för mord och är häktad, men nekar brottet. Hans försvarsadvokat säger att det är långt ifrån …

Inrikes
Oroväckande milt väder

VETENSKAP. Vid det här laget måste alla ha märkt att någonting inte står rätt till. Fågelkvitter i januari, plusgrader och vårkänslor. Vart är vintern? I år ligger temperaturen på flera platser i landet över 10 grader det normala för januari månad. Och i större delar av landet är det inte …

Inrikes
Kampen om kvinnlig rösträtt

INRIKES. Kampen om kvinnlig rösträtt var lång och hård, kvinnor fick höra om och om igen att de inte var skapta för att delta i politik. Men de lyckades till slut trots de många motgångarna och idag är det hundra år sedan förslaget om kvinnlig rösträtt gick igenom i riksdagen …