Nu är Vabruari här igen
- By : Thea Mikaelsson
- Category : Inrikes

INRIKES.
Vabruari är en ordvits som är sannare än vad man önskar. I februari är det många som blir sjuka, framför allt småbarn. Och då behöver föräldrar stanna hemma och Vabba (Vård Av Barn). Därav namnet VABruari.
Småbarn är de som drabbas värst av sjukdomar i februari men de är långt ifrån de enda som drabbas. Framför allt de barn som går på förskolan riskerar att bli smittade men också äldre barn i skolåldern och vuxna. Anledningen till att små barn i förskoleålder lättare blir sjuka beror på att de umgås tätt ihop, kanske tvättar händerna dåligt och stoppar händerna i munnen, har kroppskontakt med andra barn om var och vartannat. Vi är även inne mer under dessa vintermånader och bakterier sprids lättare inomhus än utomhus. Bakterier färdas lättare utomhus på vintern än på sommaren eftersom att under vintern är luften torrare och kallare medan den på sommaren är varm och fuktig. Små barn har även ett mindre utvecklat immunförsvar en vuxna har och därför kan olika smittor drabba de hårdare än vad de drabbar en vuxen.
De vanligaste sjukorna i vabruari är Influensan och Vinterkräksjukan men även vanlig förkylning och andra magsjukor är vanliga. Vid vinterkräksjukan insjuknar man fort och kaskadkräks ofta, man kan även drabbas av diarrer, ont i kroppen, huvudvärk och illamående. Vinterkräksjukan håller i sig längre än andra maginfluensor och man blir sjukare. Det finns människor som har en immun gen mot vissa typer av magsjukor.
Skillnaden mellan en förkylning och influensan är att vid influensa har du inte bara snuva, hosta och halsont (som vid en förkylning) utan även hög feber och ont i hela kroppen. Åt virussjukdomarna finns det inget att göra åt det är bara att vänta ut de. Vanliga förkylningar kan eventuellt ge följdsjukdomar såsom lunginflammation eller öroninflammation och då behövs det läkemedel för att tillfriskna.
För att minsk riskerna att smittas och bli sjuk ska man tvätta händerna med vatten och tvål efter varje toabesök och innan varje måltid. Man ska även försöka att vara ute mycket och hosta och nysa i armvecken.
Thea Mikaelsson
Inga kommentarer