Psykisk ohälsa – ungdomar

Högstadiet

HÖGSTADIET.

Sedan 1990-talets början har psykisk ohälsa bland ungdomar ökat mer än dubbelt. Många ungdomar i vårt samhälle mår psykiskt dåligt vilket kanske inte märks jättemycket på utsidan av en människa men det är ett allvarligt problem som finns överallt.

Jag (Leonora) hade ett möte med elevhälsan på Alpha (Nyköpings högstadium) där jag fick intervjua Alphas kuratorer Therese och Malin.

De berättade för mig att psykisk ohälsa kan variera mycket mellan elever. Det kan vara allt ifrån att de känner sig otrygga hemma eller i skolan, mobbade på sociala medier eller i verkligheten, utstötning i grupper/klasser, känsla att man inte passar in, att man känner sig annorlunda och mycket mer.

Här är bara några få exempel ungdomar kan må psykiskt dåligt för.

Brist på trygghet : Bristen på trygghet gör att många ungdomar mår psykiskt dåligt. Det kan komma hemifrån, man kanske har problem i familjen som gör att man man mår dåligt och känner sig otrygg. Det kan även vara brist på trygghet i skolan. Det finns mycket, men exempelvis att man känner att man inte passar in i sin klass, att man är annorlunda än andra eller att man inte hänger så bra med i skolgången.

Sociala medier kan påverka ungdomar både positivt och negativt i vårt samhälle idag. Fördelar är att man lättare kan söka hjälp anonymt om man har frågor om något som man kanske inte vill säga till en kurator eller någon annan, till exempel UMO.

Nackdelar med sociala medier är att man kan säga taskiga saker väldigt lätt och ”mobba” någon. Man vågar säga mer elaka saker när man sitter bakom en skärm och fäller en elak kommentar eller skickar något elakt till någon istället för att säga det öga mot öga. Många kan bli väldigt sårade och ta illa upp för taskiga kommentarer på sociala medier.

Psykisk ohälsa hos ungdomar påverkar ofta skolgången. Många hamnar efter i arbeten och andra börjar skolka. Alla ungdomar är olika och därför är det olika hur de påverkas av psykisk ohälsa.

Hur arbetar de för tryggheten på Alpha?

Det finns fyra kuratorer på Nyköpings Högstadium, två på Alpha (Therese Gustafsson och Malin Glysing) och två på Omega (Adrian Sokoli och Lisa Jonsson). De försöker se till att alla elever känner sig trygga på skolan och att de mår bra. De finns alltid där och hjälper och stöttar elever och de har tystnadsplikt så de berättar inte för någon om elevernas bekymmer eller frågor. De försöker även se till att det funkar i klasserna, att alla känner sig trygga och att det finns mycket lärare i korridorerna så att de finns där både som trygghet i skolan och tillgängliga att prata med.

Det finns även ett trygghetsteam på Alpha med en lärare från varje arbetslag som också arbetar för att alla ska trivas på skolan.

Trygghet på skolan är något Nyköpings Högstadium försöker arbeta mycket för vilket är bra för eleverna. Och jag hoppas en dag att hela samhället arbetar för det mer än vad det gör nu. Eftersom detta är ett allvarligt problem som kan påverka ett helt liv för vissa.

Leonora Holst

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Högstadiet
Så har var profildagen för danseleverna i årskurs åtta

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på dansprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Medea berättar att hon har haft dansprofilen från sjuan och hon alltid har gillat att dansa. – Jag kommer ihåg dansstegen ganska bra, om man bara får göra dem några gånger själv så …

Högstadiet
Så här var profildagen för musikeleverna i årskurs åtta!

HÖGSTADIET. Redaktionen träffar elever som går på musikprofilen före och efter deras uppträdande på Culturums stora scen. Det blir en hel del prat om själva uppträdandet men också om profilen i stort. På förmiddagen repar alla musikprofilelever i olika grupper och efter lunch ska alla upp på scen och köra …

Högstadiet
Redaktionen ute på stan: Vad tycker folk om vår skola och dagens ungdomar?

HÖGSTADIET. Veronica, Houda och Tuva gav sig ut på stan för att ställa två frågor till personer de stötte på: Vad tycker du om Nyköpings högstadium? och Vad tycker du om dagens ungdomar? Linda, 42 år, röroperatör på tvätteri Jag tänker på Alpha och Omega. Alpha var väldigt bra när …