Racism eller fake news?

Källkritik

KÄLLKRITIK.

Vi får det mesta av vår kunskap om världen genom media, men går det att lita på allt de skriver eller allt vi hör på TV? Går det att lita på att de faktiskt är opartiska, eller döljer de ett politiskt budskap? Om vi inte kan lita på media, som är den främsta informationskällan i vår moderna tid, vem kan vi lita på?

Jag kom att tänka på de ovanstående frågorna efter att jag läste i en artikel om att några ungdomar hade anklagats för en rasistisk skandal. I artikeln stod det att en man med indiansk ursprung hade blivit trakasserad av en grupp ungdomar som hade kommit gående från “The March for Life” (en årlig protest mot praktiken och lagenligheten av abort).

Ungdomarna kom från Covington High School – en katolsk High School i Kentucky. Enligt mannen, vars namn var Nathan Phillips, hade ungdomarna omgivit och försökt skrämma honom. Mannen hade också sagt att ungdomarna ropade meningen: “Build the wall!”

Dessutom hade ungdomarna “Make America Great Again” hattar på sig. I artikeln kunde man även se en kort video som visade hur ungdomarna ropade och skrattade honom, medan den indianska mannen bankade på sin trumma och sjöng traditionella saker. En ung kille log framför honom. Dock blev varken ungdomarna eller mannen skadade.

Media, samt många andra människor, reagerade naturligtvis väldigt starkt på video. Ungdomarna från Covington anklagades för racism. En reporter från CNN skrev så här på Twitter: “Honest question: have you ever seen a more punchable face then this kid’s?”

Under frågan la han upp en bild på killen som log i videon. Ett väldigt grovt kommentar, med tanke på att killen bara är en sextonåring, men man kunde ändå förstå varför folk blev så arga.

Många, särskilt på Twitter, fortsatte att förolämpa killen som log, Nick Sandmann, och den katolska skolan ungdomarna kom ifrån. Några skickade även dödshot till Nick.

Saken är, inget av det där var sant. Nästan allt var en enda stor lögn skapad av Nathan Phillips, den indianska mannen i klippet. Några timmar efter att den två minuter långa videon kom ut på internet så började det skickas runt en till video av samma sak, som nu var två timmar lång. I videon kunde man väldigt tydligt se att det hade varit Nathan Phillips som hade närmat sig till eleverna från Covington och hade börjat konfrontera de genom att banka på sin trumma i deras ansikten, medan hans grupp som stod bakom honom hade börjat förolämpa studenterna genom att kalla de för bland sexuellt relaterade kränkningar och rasistiska kränkningar.

Under hela video kunde man inte höra en enda elev ropa “Build the wall”. Nick Sandmann sa senare i en intervju att de ropade skolsången, samt att han log bara för att få den indianska mannen att förstå att de inte ville skapa konflikter.

Efter att media hade insett sitt misstag, alltså att anklaga Nick Sandmann och hans klasskamrater för rasister, började artiklarna raderas och istället ersättas med “The Maga Hat and Native American Controversy” eller “The real politics behind the Covington Catholic controversy”. Ingen stod upp för misstagen de hade gjort, ingen erkände att de hade baserat en hel skandal på en lögn och ett två minuters långt klipp, att de hade förstört Covington High Schools och Nick Sandmanns reputation för alltid. Men varför hade ingen dubbelkollat om Nathan Phillips talade sanning eller inte?

Svaret är väldigt enkelt. Vita, religiösa män med “Make America Great Again” hattar på sig. Det är väldigt lätt att anklaga dem för racism och egentligen baserades hela skandal på det faktum att de stödde Trumps politik. Jag håller själv inte med en hel del av det Trump säger, men jag tycker ändå att alla människor borde få rätten att tycka vad de än vill, även om de stödjer Republikanerna eller Demokraterna, eller om de är extremister eller radikaler. Så länge man inte skadar någon så tycker jag att det är en självklar rättighet att få tycka vad man än vill och att inte bli anklagad för racism bara för att man har en hatt på sig som kan uppfattas som kränkande. Så vem är det egentligen som är rasisterna här? Nathan Phillips, Median eller Nick Sandmann?

Det här är vad jag har att säga om det hela: ifrågasätt alltid det du läser, men var inte blind för sanningen.

Här kan ni se videon: https://www.adelaidenow.com.au/news/national/native-americans-mocked-by-teens-in-maga-hats-at-lincoln-memorial/video/75cd2c199d76f30147d3d95c7150ec8e

Här kan ni se en till video där händelsen förklaras lite mer: https://www.washingtonpost.com/video/national/native-american-elder-nathan-phillips-teen-nick-sandmann-give-versions-of-encounter/2019/01/21/f349ebf6-2574-43d3-a7b5-0e626ba05a0d_video.html


Mariam Daoudi

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Källkritik
Ordet är fritt – men behöver du säga allt du tänker?

RECENSION. Internet är ett demokratiskt forum där alla kan tycka och tänka hur de vill, men det finns begränsningar. Varje dag sprids hot och kränkningar som skulle vara otänkbart utanför internet. Vi måste fundera över hur vi talar till varann på nätet och vilka konsekvenserna blir. Hur ska nätroll bemötas? …

Högstadiet
7
Nej, Nyköpings högstadium är inte Sveriges farligaste skola

HÖGSTADIET. Går vi på Sveriges farligaste skola? Ett facebookinlägg  av gruppen Stå upp för Sverige framställer Nyköpings högstadium som en skola i totalt kaos, där brott begås varje dag. På vår skola är det inte många, om ens någon, som känner igen sig. Vi på Redaktionen inleder nu en artikelserie där …

Högstadiet
Tänk som att det är den första april varje dag!

KÄLLKRITIK. Tidigare idag publicerade vi en nyhet om att skolan har beslutat att dra in alla elevers skoldatorer. Det här var en fejkad nyhet. Det betyder att den var påhittad i syfte att luras. Av Jörgen Leidebrant Varför ville vi luras? Framför allt för att sätta igång samtal om att man …