Rasism mot asiater existerar!

Krönika

KRÖNIKA.

Häromveckan så publicerade SVT:s humorprogram en satirvideo om kinesiska turister.

I denna video framställs kineserna som äckliga, otrevliga, ouppfostrade rasister och homofober. Om denna video gällde mörkhyade människor skulle programmet direkt anklagas för förtryck mot folkgrupp. Men just för att videon förlöjligar kineser så är det ingen som tar det på allvar. Det är bara lite humor. Stereotyper är kul att skämta åt, men det är inte lika kul för personen som blir kategoriserad som en viss typ av människa bara för sitt ursprung och sitt utseende. Samhället säger att bara för att en person har svart hår, gul hud, små ögon så är man en konstig kines som äter hundar och räknar matte. Det spelar ingen roll om denna person egentligen kommer från Korea, Vietnam eller Japan. Bara för att du ser ut på ett vis så är du en nördig kines som alltid har en selfiestick i väskan.

Rasism finns bara mot den afrikanska svarta befolkning vars förfäder blivit utsatta för slaveriet, sägs det. Men sanningen är att förtryck och rasism finns mot flera kulturer och folkgrupper. Låt oss inte glömma att Kina också en gång i tiden har blivit koloniserat och förslavat. Det finns en oskriven regel som alla vet om, man skämtar inte om de mörkhyades historia och kultur, för det anses att vara rasistiskt. Varför gäller inte den regel alla folkgrupper? Varför anses det okej att skämta om asiaters kultur och utseende, när det egentligen är lika hemskt som rasism mot mörkhyade. Varför ses inte rasism mot asiatiska länder som ett problem?

Ända sen barnsben har jag blivit utsatt för rasism. I förskolan så kisade man med ögonen och sade “mamma kines, pappa japan, stackars lilla barn”. Alla tyckte detta var dödskul. Medan alla andra skrattade så mycket så att byxorna nästan blev blöta så växte en osäkerhet fram hos mig. Varför är mitt utseende så roligt? Är det något fel med hur jag ser ut? Man ska inte behöva ifrågasätta sitt utseende och sitt ursprung vid fyra års ålder. Jag förstår att man som fyraåring inte kan ta ansvar för det man säger och dess innebörd. Men förskolepersonalen och föräldrarna då? Ska man inte kunna lägga ett ansvar på dem att de ska lära barnen vad som är okej och vad som inte är det.

På senare år så har jag även fått höra “ Josefine du är faktiskt jättefin, för att vara kines alltså” som om att jag skulle ta det som en komplimang. Det händer även väldigt ofta att jag får höra “såklart att du har A i matte du är ju trots allt en kines.” Detta är en extremt vanlig fördom som alla har om kineser. Men jag vet för ett faktum att detta inte är sant, det är inte troligt att alla 1,5 miljarder kineser föddes med en talang för matte. Det är de där små kommentarerna man ständigt får höra som gör så fruktansvärt ont, som får en att känna sig så värdelös och som får en att skämmas över sitt ursprung och sin kultur. Det sägs att det är svårt att växa upp som en mörkhyad person i ett nordeuropeiskt land. Detta tvivlar jag inte en sekund på, men jag vet också av egna erfarenheter att det är jävligt svårt att växa upp med kinesisk bakgrund i ett nordeuropeiskt land.


Josefine Cheng

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Krönika
Markägarnas värsta fiende hissar vit flagg!

KRÖNIKA. Nu nalkas våren, solen gör det den borde och den stora delen av vår befolkning som är pollenallergiker får sin årliga dos av rampljus. Just som jag skriver detta behöver behöver jag ducka för trötta humlor som kommer farande. För mig betyder det bara en sak, det är dags …

Krönika
Coronaviruset från yngres perspektiv

KRÖNIKA. I början skämtade jag om det men nu är det på riktigt, jag pratar om covid-19 även kallat coronaviruset. När jag först hörde talas om covid-19 så var jag inne och scrollade på Instagram när jag då fick upp en video när en person skämtade om det eftersom det …

Krönika
Sociala medier

KRÖNIKA. Det är bara ett klick sen är jag inne på den plattformen där alla kan skriva till mig, där alla kan se min fritid och mina selfies. Det enda jag ser på Instagram just nu är botoxfyllda läppar, influencers som står och putar med rumpan samtidigt som dom gör …